AVG: waarom ontvang je al die mails?

Je hebt de mailtjes van bedrijven de afgelopen weken vast in je mailbox ontvangen, een mail waarin staat dat het privacy statement van het bedrijf is aangepast. Onze collega Tessa Landewers heeft zich de afgelopen maanden beziggehouden met de nieuwe wetgeving en kan je vertellen waarom jij deze e-mails hebt ontvangen.

Waarom heb je deze e-mails ontvangen?

Dit heeft allemaal te maken met de nieuwe wetgeving die op 25 mei in is gegaan, de GDPR (General Data Protection Regulation) of in de Nederlandse term AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit is de nieuwe privacywetgeving die geldt voor heel Europa. Hierin wordt onder andere gemeld dat je als bedrijf zijnde betrokkene transparant, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijke en eenvoudige taal moet uitleggen wat er met de persoonsgegevens gebeurt wanneer iemand bijvoorbeeld een contactformulier op de website invult. De makkelijkste manier om dit te doen, is een privacy statement toevoegen of wijzigen op de website van het bedrijf. Veel bedrijven hebben dit dus gedaan. Om dit niet stilzwijgend voorbij te laten gaan, sturen ze jou een e-mail om te vertellen dat zij hun privacy statement gewijzigd hebben met een korte uitleg wat dit betekent voor jou.

Hoe zijn bedrijven aan jouw e-mailadres gekomen?

Waarschijnlijk heb jij je e-mailadres op een bepaald moment achtergelaten en ontvang jij ook hun nieuwsbrieven. Of jij bent klant bij dit bedrijf. Bedrijven mogen klanten altijd informatieve mails sturen met betrekking op hun bedrijfsvoering of bijvoorbeeld jouw bestelling in hun webshop.

Waarom zou je een privacy statement gaan lezen?

Weinig mensen lezen het privacy statement van een bedrijf, ook niet wanneer je zo’n mail ontvangt. Toch raad ik je aan om een keer zo’n privacy statement te lezen. Stel, jij vult een formulier in op een website, weet je dan wat er vervolgens met jouw persoonsgegevens gebeurt? Misschien worden die wel gedeeld met andere bedrijven. In zo’n privacy statement moeten bedrijven duidelijk en transparant aangeven wat er met jouw persoonsgegevens gebeurt wanneer jij een formulier invult. Zo weet jij ook waar je persoonsgegevens terecht komen. Best handig om je bewust van te zijn.

Ook staan jouw rechten benoemt in het privacy statement. Je mag bijvoorbeeld contact opnemen met het bedrijf en vragen welke persoonsgegevens het bedrijf van jou heeft. Daarnaast moet het bedrijf, wanneer je dit aangeeft, jouw persoonsgegevens bewerken of verwijderen.

Meer weten over AVG?

Wil je meer weten over de AVG of weten of jouw organisatie alles netjes volgens de wetgeving geregeld heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte