Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

19 clicks of separation

Ben je bekend met de theorie Six Degrees of Separation? Deze theorie werd in 1929 voor het eerst geïntroduceerd in een kort verhaal door de Hongaarse schrijver en vertaler Frigyes Karinthy. Het veronderstelt dat iedereen op aarde door een netwerk van maximaal 6 tussenstappen, in dit geval personen, met elkaar verbonden is. Een interessante theorie, want hierdoor lijkt de wereld, waarop naar schatting ruim 7 miljard mensen wonen, ineens niet meer zo groot.

De invloed van Social Media

De komst van het internet, en dan met name Social Media, heeft ervoor gezorgd dat de wereld nog een stukje kleiner is geworden. Plotseling was het niet meer zo moeilijk om in contact te komen met die klasgenoot van vroeger die nu aan de andere kant van de wereld woont. Sociale media hebben er dan ook voor gezorgd dat de theorie Six Degrees of Separation eigenlijk herzien zou moeten worden. Zo hebben data analisten onderzoek gedaan naar de mate van verbondenheid tussen Facebook gebruikers. Aan hun onderzoek deden 721 miljoen actieve Facebook gebruikers mee en de uitkomst was bijzonder interessant. Op Facebook kan er namelijk gesproken worden van 4,74 Degrees of Separation. Wat betekent dat alle Facebook gebruikers door een netwerk van gemiddeld 4,74 tussenpersonen met elkaar verbonden zijn. Wereldwijd zijn er dan ook al 125 miljard vriendschappen gesloten op Facebook. Ook voor Twitter zijn dergelijke gemiddeldes bekend, op Twitter is men namelijk gemiddeld 5,2 tussenpersonen van elkaar verwijderd.

Netwerk van websites

Waar er wereldwijd 7 miljard mensen wonen, is het aantal internetpagina’s nog veel meer. Volgens de laatste tellingen bestaan er bijna 14 miljard websites wereldwijd. Een ingewikkeld web van websites, zo zou je denken. Niets is echter minder waar. De Hongaarse wetenschapper Albert-László Barabási stelt namelijk dat twee internetpagina’s altijd maar maximaal 19 klikken van elkaar verwijderd zijn. 19 clicks of separation dus. Het lijkt bijna onmogelijk om vanaf iedere willekeurige website in maximaal 19 klikken op elke andere website ter wereld te komen, en toch is het waar. Je zou denken dat de omvang van het aantal pagina’s er toe doet, maar dat is volgens Barabási niet waar. Hij stelt namelijk dat ook als er veel meer of juist veel minder websites zouden zijn, deze pagina’s altijd maximaal 19 clicks van elkaar verwijderd zijn. Dit wordt verklaard door het feit dat het netwerk van internet pagina’s niet een willekeurig netwerk, maar een schaalvrij netwerk is, dat wordt verbonden door middel van enkele goed verbonden knooppunten, dit zijn websites met de meeste links. Één van de belangrijkste knooppunten in dit geval is natuurlijk de zoekmachine Google.

19 clicks naar jouw website, of minder?

Als we het omdraaien, kun je stellen dat je als bedrijf maar 4,74 personen van een potentiële klant verwijderd bent. En dat elke potentiële klant binnen 19 clicks op jouw website kan zijn. Een mooie theorie, maar in de praktijk zal een klant eerder afhaken in zijn of haar zoekproces. Daarom is het van belang dat een website goed vindbaar is in Google. Dat de content pakkend is, en dat je via Social Media eerder je klant bereikt dan de 4,74 personen die daar tussen zitten. Daar kunnen wij je bij helpen. Hoe wij dat doen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op
Author image