Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Dag van de Duitse eenheid en de kracht van het volk

Op 3 oktober 2015 was de 25e jubileum van de Dag van de Duitse Eenheid. Deze dag is één van de belangrijkste dagen voor de jongere Duitse generatie en misschien ook voor de Europese geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog. Ook vandaag de dag heeft deze dag nog een grote invloed op veel Duitsers.

 

Achtergrond van de Dag van de Duitse eenheid en de val van de Berlijnse muur

De Duitse hereniging hangt samen met de val van de Berlijnse muur. In de herfst van 1989 verzamelden de burgers van de DDR zich en demonstreerden zij vreedzaam tegen hun onderdrukking. Zij gingen de straat op voor vrijheid en zelfbepaling, vrijheid van meningsuiting en de reisvrijheid. Hiermee stopten ze niet voordat de Berlijnse muur viel en de politiek zich drastisch aangepast had. Dit was het begin van de Duitse hereniging.

Verandering na de hereniging

In de laatste 25 jaar na de hereniging is er veel in het leven van Oost- en West-Duitsers veranderd. De Oost-Duitsers kregen de mogelijkheid om het Westen in te gaan en in het Westen te gaan werken, te trouwen, een familie te stichten en van hun vrijheid te genieten. Maar deze veranderingen zijn niet altijd goed geweest. Dromen ontstonden en werden bijna even snel weer vernietigd. Het bracht werkloosheid maar ook kansen, het bracht vernieuwing maar ook verval. Maar het bracht vooral ook de vrijheid van meningsuiting, de reisvrijheid en het recht eigen beslissingen te nemen terug. Eén van de belangrijkste punten van dit verhaal is dat Duitsers de hele wereld hebben laten zien dat het met vreedzaam protest mogelijk is om een daadwerkelijke verandering te realiseren.

Sociale Media en de nieuwe manier van protest

En juist het feit dat er met vreedzame protesten echt iets veranderd kan worden, moeten wij ons 25 jaar na de Duitse hereniging blijven herinneren. We moeten beseffen dat onze stem telt en dat we daadwerkelijk iets kunnen veranderen. Tegenwoordig gaat bijna niemand meer op straat om voor zijn mening en rechten te vechten. Wij liken, reageren en delen het liever op Social Media platformen zoals Facebook en Twitter. Zoals het actuele debat over vluchtelingen duidelijk maakt, zijn er talloze discussies voor en tegen vluchtelingen op Facebook, waar mensen hun mening helder weergeven. We moeten hierbij beseffen dat onze mening en ons gedrag een significante invloed kunnen hebben. Juist daarom is het belangrijk dat we nadenken over wat we doen en zeggen. Ook wanneer deze discussies online plaatsvinden, kun je er mensen mee raken.

Het probleem bij het gebruik van sociale media is de anonimiteit. Het schaamtegevoel is minder sterk aanwezig, omdat auteurs online vaak niet herkenbaar zijn en dus anoniem blijven. Niemand weet precies, wie nu eigenlijk wat gezegd heeft. Ook als wij niet anoniem op het internet actief zijn blijken de problemen toch zo ver weg te zijn, dat wij niet over de consequenties van ons gedrag nadenken.

Dus wanneer je de volgende keer een discussie op Facebook of een ander Social Media platform tegenkomt die je belangrijk vindt, twijfel dan niet en doe mee aan de discussie. Echter, Wees je wel bewust van je eigen mening en hoe die andere mensen kan beïnvloeden of raken. Ook online is het belangrijk om respect te hebben voor anderen.

Bij Marotura zijn we ook gespecialiseerd in Social Media. Echter, wij denken verder dan de pure verkoop van producten of diensten. Wij houden ons op Social Media ook bezig met menselijk gedrag en de invloed die dat heeft op (potentiële) klanten. Wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op
Author image