Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

De basisregels van UX (2)

Continuïteit, voorspelbaarheid, uniformiteit en directiviteit.

Omdat er nog veel meer interessante basisregels zijn die helpen bij een optimale online conversiestrategie, beginnen we nu snel aan deel 2 van de basisregels van UX. Behalve weten hoe je om moet gaan met bewegende elementen en het aanbod op je website, spelen ook continuïteit, voorspelbaarheid, uniformiteit en directiviteit een heel belangrijke rol.

Het belang van continuïteit, voorspelbaarheid en uniformiteit

De enige constante in het leven is verandering. Ironisch genoeg houden de meeste mensen niet van verandering en levert het vaak veel stress op. Tegelijkertijd weten we dankzij de wetenschap intussen ook dat mensen in een ontspannen toestand meer ontvankelijk zijn voor suggesties(1) en vaker akkoord gaan met verleidingen. Hoe fijn is het dan voor je bezoeker om op jouw site even te ontsnappen aan de chaos van alledag en op een heerlijk voorspelbare manier naar de check out of ander conversiedoel te navigeren? Want dat is uiteindelijk ook fijn voor jouw conversie.

“Maak van je website een plek waar mensen even kunnen ontspannen in een voorspelbare omgeving en bereik als vanzelf meer conversie.”

Hoe zet je continuïteit, voorspelbaarheid en uniformiteit in voor jouw website? Je kunt een website al voorspelbaarder maken door sowieso de basisregels voor bewegende elementen in acht te nemen. Maak daarnaast gebruik van:

Continuïteit

 • Hou vast aan een vaste paginastructuur. Denk dan bijvoorbeeld aan één ontwerp en indeling voor een artikelpagina, overzichtspagina of homepage.
 • Gebruik woorden uit de menutitels ook in de titel van de content en in de content zelf. Dit geeft herkenbaarheid en geeft aan de bezoeker een seintje dat ze op de juiste pagina zitten;
 • Houd menu’s en buttons overal en altijd op de zelfde plaats.

Voorspelbaarheid

 • Maak logische menu’s bestaande uit maximaal 3 lagen;
 • Laat van te voren zien welke stappen de bezoeker naar zijn doel kan verwachten. Bijvoorbeeld tabbladen met stap 1, stap 2, stap 3;
 • Vertel de bezoeker van te voren welk belang en/of emotie vervuld gaat worden wanneer hij of zij het einddoel in handen heeft, dat geeft rust en kan de voorpret vergroten.
 • Noem vooraf de totale prijs, dus inclusief btw, eventuele creditcardkosten en verzendkosten. Echt alles. Bij onverwachte kosten haken veel bezoekers af. Als je het met omwegen voor elkaar krijgt om bezoekers dan toch te laten kopen, mag je ervan uit gaan dat ze waarschijnlijk niet meer terugkomen.

Uniformiteit

Geef elementen zoals widgets, buttons, teksten en linkjes overal een gelijke opmaak.

Directiviteit en leiderschap

Mensen volgen graag een leider(2). Ook online. Een goede leider geeft zijn volgers een gevoel van rust en vertrouwen en begeleid je bij het bereiken van een (conversie)doel. Met de juiste teksten en funnels kun je je bezoekers ook een gevoel van leiding geven. Hoe? Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Maak informatie makkelijk vindbaar

Online bezoekers zijn vluchtig en geven je weinig tijd. Tenzij ze heel naarstig naar iets op zoek zijn zullen bezoekers afhaken als ze te veel moeite moeten doen om de juiste informatie te vinden op je website. Zet je contactgegevens duidelijk op de website. Een goede leider is altijd bereikbaar voor vragen en hulp, ook per telefoon.

Gebruik taal die past bij de bezoeker

Geef informatie die past bij de leefwereld en de karakteristieken van de bezoeker. Gebruik duidelijke taal die geschreven is in een towards vorm. Bijvoorbeeld: In plaats van ‘mis onze laatste nieuwsbrief niet’ – ‘Blijf bij met onze nieuwsbrief, meld je aan’.

Directief taalgebruik

Gebruik taal met een doel en niet om maar iets op je website te hebben staan. Stuur je bezoekers 1 boodschap per keer en laat twijfelwoordjes en verkleinwoordjes achterwege. Meerdere boodschappen tegelijkertijd zorgen voor verwarring en je bezoeker zal hoogstwaarschijnlijk niets meer ondernemen. Dus zet bijvoorbeeld geen button ‘Nu aanmelden voor de nieuwsbrief’ naast een button ‘Meld je aan voor onze aanbiedingen’.

Stap voor stap

Leid je bezoekers stap voor stap naar je conversie doel. Als het je doel is online een verkoop te sluiten, breng ze dan letterlijk stap voor stap naar de check out. Vraag alleen om de gegevens die je echt nodig hebt om het product te op te sturen. Meer informatie vragen kan ergernis en argwaan veroorzaken.

De volgende keer

De volgende keer ga ik in op UX, emotie en branding. Wil je intussen meer weten over de inzet van UX en SEO voor een verhoging van jouw online conversie? Neem dan contact met ons op. Tot dan!

 1. Bronnen:
  I.H. Schulz, Das autogene Training. Konzentrative Selbstentspannung, Versuch einer klinisch-praktischen Darstellung, 1970, 13e uitgave, George Thieme Verlag, Stuttgart
 2. http://www.kennislink.nl/publicaties/wat-maakt-een-leider-een-leider
Neem contact op
Author image