Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

De basisstelregels van UX

Inspelen op oude gewoonten van de hersenen

In het vorige blog UX en het brein: Het verband ben ik ingegaan op hoe het brein van oudsher om gaat met prikkels uit de omgeving en hoe er eigenlijk nog maar weinig daarin is veranderd. Toch weten de meeste mensen goed om te gaan met de online media van nu. Hoe dat komt? Hoe dichter de UX op een website aansluit op de oude gewoonten van de hersenen, hoe gemakkelijker je je online doelen behaalt. In dit blog gaan we in op de eerste twee basisstelregels van UX.

Beweging op je website

Mensen kunnen in hun ooghoeken al beweging waarnemen. Iets wat een bewegingspatroon heeft dat afwijkt van het gewone valt ons direct op. Vaak schrikken we er zelfs van. Dit wordt ook wel ‘ambush hazard’ genoemd. Het zou vroeger bijvoorbeeld zomaar een roofdier of een ander gevaar kunnen zijn.

Dit is één van de redenen waarom onverwachte pop ups, chatvensters, filmpjes en geluiden meestal negatief effect hebben op je conversie. Ja, je hebt de aandacht van je potentiële klant gekregen, maar de klant associeert door de schrikreactie nu jouw boodschap met een negatief gevoel waardoor ze minder openstaan voor het aanbod.

(Weet je nog? Die irritante pop-up die ongevraagd voor je neus sprong? Misschien heb je intussen al een pop-up/ adblocker geïnstalleerd?)

Overwegingen bij het inzetten van beweging

Mag er dan helemaal geen animatie, geluid of beweging in mijn site zitten? Jawel. Als je weet hoe je er mee om kunt gaan. Ik hanteer daarvoor een aantal stelregels:

 • Kan de bezoeker redelijkerwijs een beweging verwachten?
 • Voegt het bewegend element iets toe voor het conversiedoel?
 • Maakt de beweging het de bezoeker gemakkelijker om zijn doel te bereiken?
 • Is het element logisch en op natuurlijke wijze ingezet?
 • Verwacht de bezoeker het element op deze manier en op deze plaats?

Meerdere bewegende elementen tegelijkertijd inzetten veroorzaakt paniek bij de bezoeker. Het nieuwe Material Design van Google (1) maakt veel gebruik van beweging en houdt tegelijkertijd perfect rekening met bovenstaande stelregels. Een voorbeeld hiervan zijn Exit transitions in Material design. Hierbij is bewust gekozen de beweging langzaam in te zetten en geleidelijk te versnellen. De beweging vertraagt nooit aan het einde omdat dat onnatuurlijk overkomt.

Omgaan met keuze

Een website die te veel producten of diensten tegelijkertijd over zijn klanten uitstort mist uiteindelijk zijn doel. Dit is vaak een onderdeel van de strategie ‘met hagel schieten’. Over deze veel beproefde en vaak falende strategie zal ik in een ander blog meer vertellen.

Wat is er mis met keuze

Niets. Tegelijkertijd kunnen onze hersenen gemiddeld maar 7 +- 2 elementen (2) bewust in 1 moment waarnemen. Meer elementen worden of niet waargenomen of veroorzaken keuzestress, omdat het voor de hersenen niet meer behapbaar is. Een moeilijk behapbare situatie veroorzaakt reacties zoals vluchten, verstarren of vechten (3). Ook online.

Hoe om te gaan met keuze en aanbod op een website

Houd keuze beperkt tot maximaal 8 elementen per keer. Dat wil zeggen, houd het menu op je website beperkt tot hooguit 8 items. En bied maximaal 8 duidelijk verschillende producten tegelijkertijd aan. Heb je meer producten? Deel ze dan op in logisch behapbare batches, zoals in submenu’s of door middel van filters.

De volgende keer

In deel 2 van de basisstelregels van UX ga ik in op het belang van continuïteit, uniformiteit en voorspelbaarheid en het gebruik van directiviteit. Wil je intussen meer weten over de inzet van UX en SEO voor een verhoging van jouw online conversie? Neem dan contact op. Tot dan!

 1. Bronnen:
  https://www.google.com/design/spec/material-design/introduction.html#introduction-goals.
 2. Miller, G. A. (1956). “The magical number seven, plus or minus two: Some limits on our capacity for processing information”. Psychological Review 63 (2): 81–97.
 3. Walter Bradford Cannon (1929). Bodily changes in pain, hunger, fear, and rage. New York: Appleton-Century-Crofts.
 4. http://www.google.com/design/spec/animation/meaningful-transitions.html#
Neem contact op
Author image