Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

De impact van een foute tweet

Een foute tweet kan je de rest van je leven blijven achtervolgen (NRC) zoals laatst ook al werd geschreven in een artikel in de NRC handelsblad over Jon Ronson, die over deze problematiek een boek schreef. Social media als de nieuwe publieke schandpaal – In het kader van Bevrijdingsdag van deze week kijken wij van Marotura met een andere bril naar social media. Is op social media alles toegestaan onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”? Of wat betekent vrijheid van meningsuiting eigenlijk in deze context?

Juist in deze week ligt het thema vrijheid en daarmee verbonden vrijheid van meningsuiting onder een vergrootglas. Dinsdag 5 mei vieren we samen Bevrijdingsdag: Een nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Bovendien staan we op 5 mei gezamenlijk stil bij de grote en onbetaalbare waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

 

Vrijheid van meningsuiting: rechten en plichten
Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht van alle burgers. En dat is ook goed zo! Dit betekent dat we alles mogen zeggen. Maar moeten we met z’n allen niet ook even erbij stilstaan dat aan dit recht ook bepaalde plichten verbonden zijn? Vrijheid van meningsuiting betekent dat we altijd alles mogen zeggen, maar betekent dat ook dat we altijd alles moeten zeggen? Moeten social media gebruikers niet alleen doordrongen zijn van het gevoel van vrijheid van meningsuiting, maar ook van wederzijds respect en van het de feit dat dit altijd voor beide kanten geldt? Dus niet alleen voor de oorspronkelijke zender maar ook voor iedereen die reageert?

 

Openbaar leedvermaak via social media
Een bekend voorbeeld van openbaar leedvermaak via social media is de racistisch interpreteerbare tweet van Justine Sacco, die voor talloze boze twitter reacties en uiteindelijk voor ontslag zorgde. Nadat zij het Twitter bericht verstuurde stapte ze het vliegtuig binnen en haar tweet en vooral de reacties daarop begonnen een eigen leven te leiden. Openbaar leedvermaak zoals we het alleen uit geschiedenisboeken kennen.

 


 

Twitter bericht van Justine Sacco: “Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”


 

 

 

Social media zoals Twitter geven ons de mogelijkheid om van ons recht op vrijheid van meningsuiting uit te oefenen, en kunnen we allemaal onze mening over zo een tweet ventileren. Maar misschien moeten we ook even bij de gevolgen stil staan. Deze vrouw werd dus ontslagen en openbaar voor haar tweet gestraft.
Het probleem hiervan is: Het internet vergeet nooit. Een bericht dat binnen een paar seconden getypt, geplaatst en naar de hele wereld gestuurd is wordt nooit meer weggehaald. Dit kan ook ongekende schade bij de ontvanger achter laten, zoals dit voorbeeld laat zien.
Wat betekent “vrijheid van meningsuiting” voor jou in het kader van social media? Heb jij wel eens een vergelijkbare situatie meegemaakt? Social media en vrijheid van meningsuiting – alleen maar rechten of ook plichten?


 

 

Bron:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/tweede-wereldoorlog/vraag-en-antwoord/hoe-wordt-5-mei-bevrijdingsdag-gevierd.html

Neem contact op
Author image