Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Doe vriendelijk dag

Vandaag is het nationale Doe vriendelijk dag. Van kleins af aan leren we dat we voor anderen vriendelijk moeten zijn, je zitplek in de bus aan iemand anders afstaan, neem iets lekkers mee voor je collega’s, doe iemand anders gewoon eens een plezier. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Wat zit hier achter? Zit er misschien ook iets in waar we online iets mee kunnen?

In de blog van deze week laten we je zien dat vriendelijk zijn voor elkaar niet alleen belangrijk en gewoon goed is, maar dat je er daadwerkelijk ook iets aan hebt. Sterker nog, het is te verklaren met één van de meest bekende psychologische principes en je kunt het zelf ook inzetten voor meer online overtuigingskracht.

Het “Reciprocity Principle” – de wederkerigheid van een plezier

Het reciprociteit principe van Cialdini [1] zegt dat we eerder geneigd zijn om iets voor iemand anders te doen, als diegene al iets voor jou heeft gedaan. Je kent het wel, een vriend heeft je gevraagd om bij zijn verhuizing mee te helpen en je kunt gewoon geen nee tegen hem zeggen, ook al heb je geen zin of komt het slecht uit. Hier zit dus het reciprociteit principe achter. Je vriend heeft je eerder al geholpen, dus voel jij je ook geneigd om hem nu ook te helpen.

Heeft je collega je wel eens geholpen met het halen van een deadline? Nou, dan laat je hem ook niet in de steek als hij tegen een deadline aanloopt. En zo kun je er eindeloos veel voorbeelden verzinnen, waarin je iets voor iemand anders doet, omdat diegene al iets voor jou heeft gedaan. Er zijn zelfs tal van spreekwoorden op dit principe gebaseerd:

  • Zoals men zaait, zo zal men oogsten;
  • Klein gebaar, groot geluk;
  • Voor wat hoort wat.

We kennen ze allemaal. Uiteindelijk draait het altijd om het min of meer bewuste gevoel van verplichting dat we iets terug moeten geven. Het is zelfs cultuur onafhankelijk.

Het omgedraaide principe – of: hoe krijg jij dingen gedaan?

Dit eeuwenoude principe geldt niet alleen in directe omgang met je familie, vrienden, collega’s of omgeving. Het reciprocity principle is ook voor online en vooral social media gedrag toepasbaar.
Je kunt het principe namelijk ook omdraaien: Als jij dus eerst iets voor iemand anders doet, dan zal diegene zich dus bewust of onbewust verplicht voelen om er iets voor terug te doen. Juist op dit principe zijn Social Media gebaseerd en hier kun jij slim op inspelen.

Reciprociteit in je Social Media Strategie – Breng je doelgroep in beweging

Dit kun je dus voor je eigen Social Media gebruiken: Ik entertain jou met een leuke post, video, foto o.i.d., waardoor jij mij terugvolgt of mijn berichten liket of deelt. Maar dit klinkt simpeler dan het is: je moet alsnog jouw doelgroep met de juiste berichten op het juiste moment aanspreken.

Wees hierbij altijd eerlijk, open en vooral betrouwbaar! Een verborgen agenda achter je social media posts wordt niet gewaardeerd en online niet zelden afgestraft. Daarom is het essentieel om goed over je Social Media Strategie na te denken en om er een duidelijke visie over te hebben.

Wil jij ook weten hoe je dit principe voor jouw online activiteiten in kunt zetten om jouw doelgroep te activeren en te beïnvloeden? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

 

Bronnen:

Cialdini, R. B. (1984). Influence: The Psychology of Persuasion (ISBN 0-688-12816-5)
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Cialdini

Neem contact op
Author image