Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

E-mail nieuwsbrief met een knipoog ;-)

het tonen van emotie in een nieuwsbrief zorgt voor betere resultaten

Het gebruik van emoticons in computer gestuurde zakelijke communicatie is niet zo veelvoorkomend als het gebruik van emotionele gezichtsuitdrukkingen in face-to-face communicatie. Dit terwijl het gebruik van emoticons in bijvoorbeeld e-mail nieuwsbrieven wel hetzelfde effect zou kunnen hebben. Immers, meer dan de helft van onze communicatie is non-verbaal, iets wat via online communicatie natuurlijk lastig over te brengen is. Er valt dus een hoop te winnen met het gebruik van emoticons in online communicatie.

In persoonlijke communicatie is de emoticon inmiddels veelgebruikt, denk bijvoorbeeld aan What’s App. Bij de jongere generaties zien we dat de emoticon langzaam ook intrede doet in zakelijke communicatie. In een mail naar een collega of klant of in een Facebook bericht van een bedrijf. Wij verwachten daarnaast ook dat de emoticon steeds meer te zien zal zijn in nieuwsbrieven. Maar welke boodschap geef je af aan je (potentiële) klant? En zijn emoticons universeel qua betekenis en daarmee internationaal te gebruiken? Om antwoord te geven op deze vraag, duik ik dieper in de wereld van emoticons.

Het ontstaan van de : – )

De hoogleraar Scott E. Fahlmann stuurde op 19 september 1982 een mail naar faculteitsleden van de Carnegie Mellon University in Pittsburg, waarin hij voorstelde de tekencombinatie 😉 te gebruiken in een e-mail om aan te geven dat iets grappig bedoeld was. De smiley was daarmee geboren. Uit het proefschrift van Daantje Derks (‘Exploring the missing wink: emoticons in cyberspace’) blijkt dat mensen de emoticon vooral gebruiken om hun emoties te uiten, hun boodschap kracht bij te zetten of voor het uiten van humor.

Het doel van een nieuwsbrief versturen

Of je nou in de B2B of B2C sector werkt, je gebruikt een nieuwsbrief om ‘top of mind’ te blijven bij (potentiële) klanten en jouw voordelen t.o.v. de concurrentie te benadrukken, maar ook informeren of attenderen zijn doelstellingen. Hiervoor is een goede indruk achterlaten erg belangrijk. De beste manier om dit te doen is het combineren van informatie met emotie, om zo een persoonlijke relatie op te bouwen. Mensen triggeren en de juiste informatie eruit laten springen: dat is de uitdaging van een effectieve nieuwsbrief. En nog belangrijker: het leren van de resultaten van je nieuwsbrief. Wat werkt voor jouw doelgroep en wat juist niet? Trek je conclusies uit iedere nieuwsbrief en verwerk die in de volgende nieuwsbrief. In dit geval verschaft de data van je nieuwsbrief je een hoop macht.

Het voordeel van een e-mailnieuwsbrief, in tegenstelling tot de traditionele media, is dat je communiceert met mensen die daadwerkelijk met je willen communiceren. Ze hebben immers zelf aangegeven dat ze je nieuwsbrief willen ontvangen. Daarnaast kan de ontvanger de nieuwsbrief lezen op zowel het moment als de plaats die hen goed uitkomt. Tenminste, als je het goed doet. Een goede nieuwsbrief zorgt ervoor dat de lezer een band ontwikkelt met het merk. Een nieuwsbrief moet een gevoel van herkenning en vertrouwen uitstralen: ‘wie is je bedrijf’ i.p.v. ‘wat verkoopt je bedrijf’. Zorg er dus voor dat je nieuwsbrief een connectie maakt met de lezer. Het gebruik van emoticons kan dit gevoel versterken, mits ze op een professionele manier zijn ingezet.

Emoticons in een nieuwsbrief

Horen emoticons thuis in zakelijke communicatie? Een groot gedeelte van de huidige werknemers is opgegroeid met de emoticon en gebruikt het dus ook meer dan de oudere generatie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het gebruiken van emoticons in de zakelijke sfeer zeker gepast is, mits het aansluit bij de tone-of-voice en de ontvanger van de nieuwsbrief. Het gebruik van emoticons in nieuwsbrieven kan zorgen voor:

  • Het tonen van persoonlijkheid. Het versterkt een eigenzinnige tekst, een onderscheidende opmaak of een afbeelding;
  • Het geeft emotie aan de informatie die je wilt delen. Het prikkelt de lezer;
  • Het ondersteunt de tone-of-voice van de nieuwsbrief en daarmee het gevoel dat je wilt uitstralen;
  • Het zorgt voor een emotionele betrokkenheid van de lezer, omdat de emotie achter het bericht duidelijker wordt gecommuniceerd.

Zijn emoticons universeel?

Het gebruik van emoticons in nieuwsbrieven kan de resultaten van je nieuwsbrief dus verbeteren. Maar interpreteren we emoticons wel allemaal op dezelfde manier? Een smiley in een what’s app bericht kan door persoon A anders geïnterpreteerd worden dan persoon B (verschil op micro niveau). Om nog maar niet te spreken over de verschillen in interpretatie van emoticons in verschillende landen? (verschil op macro niveau)

Volgens taalkundige Ben Zimmer zijn emoticons geen bedreiging, maar juist een verrijking voor de geschreven taal, omdat de leestekens die beschikbaar zijn om emoties uit te drukken beperkt zijn. Dankzij de emoticon kunnen we het juiste gevoel meegeven aan een boodschap. Daarnaast zijn gezichtsuitdrukking bijna overal ter wereld universeel, een lach heeft overal ter wereld dezelfde betekenis en dat geldt ook voor deze emoticon: 🙂

Maar, een onderzoek van Japanse gedragswetenschapper Masaki Yuki laat bijvoorbeeld zien dat Amerikanen en Japanners emoticons heel anders interpreteren. In de Japanse cultuur ligt de nadruk veel meer op de ogen dan op de mond, terwijl dit in de Westerse cultuur precies andersom is. Dit komt bij de emoticons terug in bijvoorbeeld het lachende gezicht (^-^) en het huilende gezicht (;_;). Een emoticon als deze ;), waarbij de nadruk op de mond ligt, kwam op de Amerikanen veel blijer over dan op de Japanners.

Onderzoek over gebruik emoji’s in verschillende landen: Duitsers lachen het liefst tranen

SkwiftKey heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van emojis in verschillende landen. Daarbij is naar voren gekomen dat elk land een voorkeur voor bepaalde emojis heeft. Duitsers gebruiken vooral de emoji die tranen lacht. Fransen daarentegen hebben een voorkeur voor hartjes en trouwringen in hun digitale communicatie. De party en feest emojis worden vooral door Spanjaarden gebruikt. In de digitale communicatie van Canadezen zijn vooral wapens zoals messen te vinden. Australiërs benutten vaker drugs gerelateerde emojis zoals sigaretten. Zo heeft elk land een voorkeur voor bepaalde emojis in digitale communicatie.

Het is natuurlijk de vraag hoe statistisch relevant deze resultaten zijn. Ze geven in ieder geval een goede indicatie dat cultuurverschillen niet alleen in offline communicatie te vinden is, maar ook in digitale communicatie. Dit geeft dus ook aan, dat emoticons niet universeel zijn.

Online business in groeimarkten

Bij communicatie op internationaal niveau geldt altijd dezelfde regel: verdiep je in de doelgroep, en op de daarbij behorende culturele verschillen. Vaak zijn maar 10% van de culturele verschillen zichtbaar, denk hierbij aan taal, eten of de manier waarop we ons kleden. Echter, 90% van de culturele kenmerken ligt onder het wateroppervlak verscholen. Cultuurverschillen zijn niet alleen offline van belang, maar ook online erg belangrijk.  Lees hiervoor ook eens ons artikel ‘Is jouw website cultuur bestendig?’. Bij Marotura hebben we ons gespecialiseerd in de groeimarkten Duitsland, Turkije, Azië en de Arabische wereld. Wil jij je begeven op de online markt in één van deze landen? Wij helpen je hier graag bij: we zijn op de hoogte van de online gebruiken in betreffende landen, taal- en cultuurverschillen en kunnen op deze manier jouw doelgroep (blijven) activeren. Hierbij valt te denken aan: het analyseren van het zoekgedrag in desbetreffende marktconversieoptimalisatie voor de website en het zo optimaal mogelijk inrichten en inzetten van jouw verschillende online kanalen. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden op het gebied van internationale online business? Neem dan eens contact met ons op.

Bronnen:
Brandfabric
Marketing Online
My Corporation Blog
Onze Taal
Swiftkey

Neem contact op
Author image