Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Europadag: online is Europa nog lang niet één Europa!

De dag van Europa (of Europdag) wordt sinds 1985 op 9 mei ‘gevierd’ om stil te staan bij het feit dat op deze dag een verklaring is uitgegaan over een supranationale Europese organisatie, later uitgegroeid tot de Europese Unie. Hoewel deze dag niet heel erg bekend is, staan wij toch even stil bij één Europa. Want ook al zijn de grenzen vervaagd en kunnen mensen en goederen nagenoeg vrij reizen binnen de Europese Unie, toch zijn er nog steeds verschillen tussen de Europese landen.

Nederland vs Duitsland

In de wereld van online marketing zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld Duitsland en Nederland erg groot. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het gebruik van social media. Daar waar in Nederland LinkedIn het meest gebruikte zakelijke platform is, is dit in Duitsland Xing.
Een ander groot verschil tussen deze 2 landen zien we terug in wet- en regelgeving op het gebied van privacy (‘Datenschutz’). De regels in Nederland met betrekking tot bijvoorbeeld de inschrijfprocedures voor mailings en nieuwsbrieven zijn nog niet wettelijk vastgelegd, terwijl dit in Duitsland wel het geval is.

Dubbele opt-in

De dubbele opt-in is een zeer bekend – en misschien wel berucht – begrip in e-mailmarketing. Sinds de komst van de Code E-mail in 2012 is er veel te doen geweest rondom dit begrip. In Nederland is toentertijd de opt-in verplicht gesteld, de dubbele opt-in niet. Toch is het aan te raden wel een dubbele opt-in procedure te hanteren. Hierdoor…:

  • …weet je zeker dat het ingevoerde mailadres geverifieerd wordt. Je voorkomt hiermee SPAM-mailadressen in je mailinglijst waardoor je de kwaliteit van jouw adressenbestand hoog houdt. Dit heeft een positief effect op de ‘delivery rate’;
  • …heb je meteen de kans om je te profileren. Een leuke, interessante bevestigingsmail valt op en in de smaak bij de (potentiële) klant;
  • …kun je na de definitieve bevestiging een leuke welkomstmail sturen met bijvoorbeeld een passende aanbieding of een exclusieve white-paper.

In tegenstelling tot in Nederland, is de dubbele opt-in in Duitsland een wettelijke verplichting. Richt jij je (ook) op de Duitse markt, dan dien je deze regels in acht te nemen. Een groot verschil ten opzichte van Nederland.

‘Datenschutz’

In Duitsland is het voor iedere zakelijke website verplicht om een impressum, ‘Datenschutz’ (privacyverklaring) en algemene voorwaarden op te nemen. Deze moeten binnen twee clicks te benaderen zijn.
Daar waar we in Nederland relatief makkelijk veel gegevens achter laten om ons in te schrijven voor een mailing – zonder dat deze velden verplicht zijn – ligt deze drempel in Duitsland anders. Daar is het juist een verplichting dat alleen het achterlaten van het mailadres voldoende is voor inschrijving. Het verzamelen van meer data om bijvoorbeeld gesegmenteerde mailings te kunnen versturen is hierdoor lastiger. Wil je meer gegevens vragen? Leg dan heel duidelijk uit waarom je deze gegevens nodig hebt en wat je er mee gaat doen.

Meer weten over de verschillen tussen Nederland en Duitsland?

Wil jij ook succesvol online zakendoen in Nederland en/of Duitsland? Neem dan contact op met ons. Wij vertellen je graag alles over de verschillen tussen het betreden van de Nederlandse en de Duitse markt. Onze native Duitse collega’s zijn op de hoogte van wat wel en niet mag, zodat je ook op de Duitse markt een vliegende start maakt!

Neem contact op
Author image