Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Girlsday 2017! Maak kennis met Lieske & Linda

Vrouwen in de ICT

Vandaag (13 april 2017) is het Girlsday, een initiatief om meisjes al op jonge leeftijd kennis te laten maken met Bèta, techniek en ICT. Een belangrijk initiatief vinden wij, ook ons team bestaat uit enthousiaste mannen én vrouwen die zich bezighouden met ICT, techniek en marketing. En wij vinden het een mooi moment om twee van die vrouwen aan de tand te voelen over hun keuze om te werken in de ICT. Maak kennis met Lieske & Linda!

Lieske Merkus-Bakker

Lieske is bij Marotura werkzaam als User Interface Designer & Front-end Webdeveloper. Dat houdt in dat ze verantwoordelijk is voor de visuele vormgeving van online uitingen van onze klanten, dat kan een website zijn, maar ook een nieuwsbrief of Social Media kanaal. Daarnaast is Lieske een kei in technische ontwikkeling, ze richt zich daarbij vooral op de front-end, de voorkant van de website. Een stuk code die voor een leek abracadabra lijkt, is voor Lieske heel erg logisch.

Hoe kwam je in de ICT terecht?
Eigenlijk per ongeluk! Ik had op de middelbare school ICT als keuzevak, maar dat was niet verplicht, dus die heb ik al heel snel weer laten vallen. Vormgeving vond ik wel altijd heel leuk, zoals uitnodigingen maken enzo. Ik heb een keer meegedaan aan een prijsvraag voor mijn toenmalige lievelingsband Hanson. Om kaarten te winnen voor hun concert moest je een website maken. Helaas heb ik niet gewonnen, maar daardoor kwam ik wel in aanraking met webdesign en kwam ik erachter dat ik dat toch wel erg leuk vond.
Maar toen ik na de middelbare school een opleiding moest kiezen, wilde ik eigenlijk naar de hotelschool. Toen ik naar een open dag ging van die opleiding in Amsterdam, kwam ik erachter dat ik daar helemaal geen goed gevoel bij had. Toen ben ik me verder gaan verdiepen in de opleiding Communicatie & Multimedia Design en dat ben ik uiteindelijk gaan doen.

Was je vroeger al met computers en web bezig?
Ja, wij hadden best vroeg internet thuis. Ik vond dat ook al gelijk interessant.

Wat doe je nu precies bij Marotura?
Op dit moment maak ik nog maar weinig designs voor websites, maar ik begeleid wel mijn collega Linda daarbij. Ik ben wel heel veel bezig met de front-end, dat betekent dat ik de vormgeving bouw. Daarnaast houd ik me ook bezig met een stukje back-end, dus het programmeren van de achterkant van een website. Van origine ben ik eigenlijk designer, maar omdat ik het hele IT-gedeelte toch heel erg interessant vind, heb ik mezelf heel veel dingen aangeleerd. Wat me erg aantrekt aan de hele IT-kant is om dingen werkend te krijgen, ik hou ervan om te speuren naar de juiste oplossingen.

Waar heb je mee te maken? (klanten, software, etc.)
Ik heb vooral in de beginfase van een project met klanten te maken. Dan wil ik graag de klant leren kennen, zodat ik weet welke sfeer de site moet gaan uitdragen. En ook wel om technisch te weten te komen wat precies de bedoeling is. In de beheerfase heb ik niet meer zoveel klantcontact, dan gaat het vooral via mijn collega’s.

Qua software gebruik ik heel erg veel. Al onze CMS-systemen, zoals Magento, Drupal en Joomla, code-programma’s, versiebeheer en ga zo maar door. Ook gebruik ik Photoshop veel.

Wat vind je het leukste aan je baan?
De diversiteit aan werkzaamheden vind ik heel erg leuk. Het lijkt me niet zo leuk als ik de hele dag alleen maar kan designen of alleen maar kan programmeren, nu vind ik de afwisseling perfect. Daarnaast vind ik het een leuke uitdaging dat ik nu in mijn werk meer mogelijkheden krijg in het aansturen van mijn collega’s en hen te ondersteunen en het overzicht te behouden.

Waarmee kun je niet zonder tijdens je werk?
Heel simpel: m’n computer. Zonder computer houdt de werkdag voor mij op!

Wat vind je de grootste uitdaging in je baan?
Een functionaliteit die nog niet werkt, werkend te krijgen. Ik vind het erg leuk om te speuren naar de juiste oplossing. En een design zo efficiënt mogelijk opbouwen, dus met schone code en het liefst ook zo min mogelijk code.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik mezelf een heel groot gedeelte van mijn kunnen zelf heb aangeleerd. Ik ben van designer doorgegroeid naar front- en back-end developer en daar ben ik ook goed in. Ik ga in mijn werk altijd voor het beste eindresultaat, ik neem geen genoegen met half werk. Ik denk ook dat dit een belangrijke eigenschap is voor iemand in mijn functie.

Wanneer is jouw dag goed?
Als alles werkt zoals het hoort te werken.

Heb je een tip voor meisjes die dezelfde richting op willen als jij?
Doe vooral wat je leuk vindt. En doe de dingen die je doet goed, anders moet je ze niet doen. Als je er plezier in hebt dan doe je het al snel goed, dan zul je zien dat je meer kunt dan je denkt.

 

Linda Dubbink

Ook Linda is werkzaam bij Marotura als Interaction Designer & Front-end Developer. Ze is verantwoordelijk voor de diverse online uitingen van onze klanten. Het ontwerp van veel van de websites die we opleveren is van Linda’s hand. Haar belangrijkste doel? Het realiseren van gebruiksvriendelijke websites met een mooi uiterlijk.

Hoe kwam je in de ICT terecht?
Ik wilde altijd lerares worden, ik ben daarom ook begonnen met de opleiding tot Onderwijsassistent, zodat ik daarna naar de Pabo kon gaan. Maar die opleiding viel me tegen. Toen ben ik me gaan oriënteren, want ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wel wilde toen. Toen ben ik via loopbaan oriëntatie stage gaan lopen bij meerdere bedrijven en zo kwam ik erachter dat een creatief beroep heel erg bij me paste. Toen heb ik gekozen voor de opleiding tot grafisch ontwerper, pas na de opleiding ben ik me gaan focussen op webdesign.

Was je vroeger al met computers en web bezig?
Ja eigenlijk wel. Vroeger had je thatsme.nl, dat was een profielenwebsite waar je zelf al met HTML en CSS kon spelen en dat vond ik toen al leuk.

Wat doe je nu precies bij Marotura?
Ik ben verantwoordelijk voor het design van al onze online uitingen, dus websites, banners, nieuwsbrieven, apps, etc. Daarnaast bouw ik de voorkant van de website, dat houdt in alles wat je ziet, wat beweegt en wat functioneel is. Alles wat daarachter hangt, bouwen mijn collega’s van de back-end.

Waar heb je mee te maken? (klanten, software, etc.)
In deze functie heb ik weinig contact met klanten, er zit altijd een tussenpersoon tussen. Via de projectleiders ben ik bij het project betrokken en design ik alle uitingen.
Ik gebruik verder een HTML-editor. En daarnaast is Adobe mijn favoriete softwarepakket, met name Photoshop, daar kan ik niet zonder!

Wat vind je het leukste aan je baan?
Het leukste vind ik de diversiteit. De variatie aan klanten. Elke keer weer iets creatiefs neer te kunnen zetten, waarbij ik verschillende stijlen kan hanteren. Wat ik het allerleukst vind is de mogelijkheid tot wat meer abstractie in een ontwerp, dus wat vernieuwender. Als ik merk dat die ruimte er is, dan grijp ik die zeker aan, om te kijken of ik de klant kan verrassen.

Waarmee kun je niet zonder tijdens je werk?
Photoshop!

Wat vind je de grootste uitdaging in je baan?
Voor mij is dat om een design neer te zetten die zowel qua look heel mooi is, maar toch heel gemakkelijk te bouwen is qua techniek.

Waar ben je het meest trots op?
Waar ik trots op ben is dat ik altijd mezelf probeer te blijven in de ontwerpen die ik maak. In ieder ontwerp zit een stukje Linda.

Wanneer is jouw dag goed?
Eigenlijk is mijn dag altijd goed, maar wat mijn dag écht goed maakt is als ik een stukje waardering terugkrijg over mijn ontwerp van collega’s of klanten. Smaken verschillen immers, daarom is het extra goed om te horen wanneer ik met collega’s en klanten op één lijn zit.

Heb je een tip voor meisjes die dezelfde richting op willen als jij?
Zeker heb ik die: vooral doen, want ik vind dat er wel wat meer vrouwen in deze branche aan het werk mogen!

Neem contact op
Author image