Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Heb jij al een e-commerce strategie voor de feestdagen?

Wij geven je alvast wat tips om geen omzet mis te lopen

De pepernoten liggen al een tijdje in de winkel en ook de kerstvoorbereidingen worden al getroffen door menig winkelier. Maar ben jij online al Sinterklaas & Kerstproof? We schreven er vorig jaar al over, Kerstmis begint online al in oktober. Sinterklaas en Kerst zijn feestdagen met een enorm groot e-commerce potentieel. Niet voor niets is er zoveel concurrentie. Begin daarom nu al met het bedenken en/of aanpassen van je online strategie voor de feestdagen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

Personalisatie in e-commerce is key, zoals wij al voorspelden in onze blog ‘Team Marotura voorspelt: de trends voor 2015’. Uit wereldwijd onderzoek[1] blijkt dat consumenten gemak en tijdsbesparing willen. Met zoveel keuze op het internet is het belangrijk om keuzestress bij de consument te verminderen. Voor en rondom de feestdagen is dit nog relevanter, omdat consumenten worden overspoeld met aanbod. Personalisatie helpt hierbij en levert daarmee ook meer omzet op.

Wist je dat?

  • 62% van de consumenten meer geld besteedt bij een gepersonaliseerde verkoopbeleving;
  • 40% van de consumenten inlogt bij webshops om suggesties te krijgen op basis van eerder gekochte items;
  • 34% inlogt om product personalisatie te krijgen[2]: een specifiek aanbod afgestemd op zijn of haar interesses.

Personalisatie is vervolgens ook weer toe te passen op Social Media.

Van e-commerce naar Social Commerce

Het is geen geheim dat Social Media het aankoopgedrag van consumenten beïnvloeden en andersom. Vooral de laatste jaren is er een sterke verandering in dit aankoopgedrag te zien. Dit biedt dan ook veel kansen op het gebied van e-commerce voor en rondom de feestdagen. En dan bedoelen we niet de ‘directe verkoop’ door alleen te laten zien wat voor aanbod jij hebt als winkelier. Er zijn vele manieren om Social Media in te zetten bij e-commerce.

Social Commerce

First click aankopen

In veel gevallen speelt Social Media een grote rol bij de bewustwordingsfase in het aankooptraject. Via Social Media komen consumenten vaak voor het eerst in contact met een product of dienst en komen ze op het idee om een product of dienst aan te schaffen. Dit kan direct van een bedrijf komen of nog beter: wanneer vrienden of familie een bepaald bericht of bepaalde pagina ‘liken’ of er een bericht over posten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat consumenten meer vertrouwen op aanbevelingen van vrienden of bekenden dan op boodschappen van adverteerders[3].Wanneer consumenten vervolgens gaan Googlen en een aankoop doen bij een webwinkel, noemen we dit een ‘First Click aankoop’. Zijn er dan ook ‘Last click aankopen’? Jazeker, dit zijn directe aankopen via Social Media.

Scroll, click and buy

Facebook en Twitter experimenteren met ‘Buy Buttons’[4]in de newsfeed. Dit is voorlopig alleen nog maar beschikbaar voor enkele grote bedrijven, maar de verwachting is dat deze functie in de toekomst uitgebreid zal worden. Door deze ‘Buy Buttons’ kan de consument direct een product aanschaffen via Social Media, inclusief betaling, oftewel: ‘Scroll, click and buy’. Social Advertising biedt momenteel ook vele mogelijkheden om de consument ook heel gericht naar een aankoop op jouw site leiden.

Social Commerce

Wat betreft Social Commerce gaat Facebook nog steeds aan kop: Facebook is mondiaal goed voor de helft van het sociale verkeer naar e-commerce sites. Wanneer er gekeken wordt naar de omzet is de impact nog groter: 64 procent van online verkopers danken hun social sales aan Facebook.

BuyButtonF

Buy buttons in de newsfeed van Facebook (bron: PC Mag)

Moet je je helemaal op Facebook richten als online retailer? Welk kanaal het meest geschikt is voor Social Commerce, hangt helemaal af van jouw aanbod en doelgroep. De laatste jaren zien we vooral een toename in gebruik van de jongere en meer visuele netwerken zoals Pinterest en Instagram. Daarmee neemt ook de invloed van deze kanalen op het koopgedrag toe.

Enkele cijfers op een rij:

• Van de Pinterest gebruikers geeft 46% aan dat zijn of haar shopgedrag beïnvloed wordt door Pinterest;
• 43% ziet een impact op zijn of haar koopgedrag door Instagram;

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van e-commerce voor jouw bedrijf? Of wil jij weten hoe je Social Commerce in kunt zetten voor jouw doelgroep? Wij vertellen je er graag meer over.

[1] Connected Commerce – A Snapshot of the Modern Shopper – DigitasLBi
[2] Emerce – Onderzoek: de enorme groei van social shopping
[3] Wordt 2015 het jaar van Social Commerce?
[4] Discover and buy products on Facebook test

 

Neem contact op
Author image