Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Iedereen is iedere dag op reis

In onze blog ‘De impact van kleur op (online) gedrag en conversieoptimalisatie’ hebben we je inzicht gegeven op de impact van kleuren op bewust en onbewust gedrag. Welke kleur uiteindelijk het beste werkt voor de bezoekers op de website kun je alleen achterhalen door te meten en bij te sturen.

Niet alleen kleur heeft een positief of negatief effect op het gedrag van de websitebezoeker of de lezer van jouw nieuwsbrief. Teksten, de combinatie van tekst en kleur, de afstemming en timing van on- en offline communicatie zijn factoren die ook invloed hebben. De één net wat meer dan de ander. Het uiteindelijke doel van alle optimalisaties die je doorvoert in de communicatiekanalen is de (potentiële) klant tijdens zijn klantreis niet alleen te bereiken, maar ook te overtuigen van jouw product of dienst. Klinkt simpel toch? Maar hoe doe je dat?

Zonder plan en doelstelling geen online succes

‘Wat wil je bereiken met de inzet van online marketing?’ is een belangrijke vraag om te beantwoorden. Het antwoord op deze vraag is je hoofddoelstelling, waar je vervolgens KPI’s (Key Performance Indicators) aan kunt koppelen. Dan ben je al een heel eind! De hoofddoelstelling beschrijft vaak ook welke doelgroep je wilt bereiken. Om dit succesvol te kunnen doen is het belangrijk om de doelgroep te kennen. Niet letterlijk natuurlijk, maar je moet wel weten hoe hij zich oriënteert in de zoektocht naar jouw product. Welke kanalen gebruikt hij daarvoor? Wat spreekt hem aan en wat niet? Wat zijn doorslaggevende USP’s?
Kortom: om succesvol in online marketing te kunnen zijn moet je de klantreis van jouw klant goed begrijpen, zodat je hem op het juiste moment (onbewust) met jouw communicatie-uitingen in aanraking laat komen.

De klantreis (Customer Journey)

Iedereen is dagelijks op reis, op zoek naar een product of dienst. Je bent je er alleen niet altijd van bewust dat je op zoek bent naar dat ene product of die ene dienst. Om gebruik te kunnen maken van de reislustige potentiële klant moet je ze kennen en kunnen herkennen.
De klantreis bestaat uit de volgende fasen:
1. Behoefte. Op enig moment ontstaat een bewust concrete behoefte. De klant heeft ‘echt’ iets nodig;
2. Oriëntatie. De klant informeert en zoekt (online) naar welk product of welke dienst deze behoefte kan vervullen;
3. Afweging. De gevonden producten of diensten worden naast elkaar gelegd en op basis van voor- en nadelen (jouw USP’s) maakt de klant zijn keus;
4. Conversie. De klant koopt het product of de dienst;
5. Consumptie. Het product of de dienst wordt volop (en naar tevredenheid?!) gebruikt;
6. Evaluatie. De klant is blij met zijn aankoop, vertelt dit verder en/of denkt aan jou bij een volgende aankoop.

De inzet van online kanalen bepaalt hoe ver de klant met je mee reist

Nu je weet hoe een klantreis eruit ziet, kun je hier op inspelen met verschillende online communicatiekanalen. Hoe eerder en gerichter je met de klant meereist, des te groter de kans dat hij gaat converteren, terugkeert als klant of zelfs ambassadeur wordt.

Per fase zijn er verschillende kanalen die je in kan zetten. Zoekmachine optimalisatie (SEO), Search Engine Advertising (SEA) en Display advertising zijn goede kanalen om in te zetten om de klant te bereiken en de naamsbekendheid te vergroten. De oriënterende klant trigger je met een passende boodschap (in beeld en tekst), zodat je ze verder mee op reis kan nemen en ze jouw website bezoeken. Ook de verschillende sociale media zijn zeer geschikt om tijdens de oriëntatiefase in te zetten.

Eenmaal op de site zijn er plat gezegd twee opties.

Optie 1: De bezoeker converteert (nog) niet. Haken de bezoekers af zonder te zich in te schrijven voor een nieuwsbrief, contact op te nemen of een bestelling te plaatsen? Wellicht heb je ze nog niet voldoende weten te overtuigen of ben je de eerste website die bezocht wordt. De potentiële klant kun je nogmaals bereiken en opnieuw naar de website te trekken. Remarketing advertising en Facebook advertising zijn communicatiemiddelen die hier aan bij kunnen dragen.
Genereer je veel bezoekers, maar converteert (bijna) niemand? Met behulp van conversieoptimalisatie test en meet je het effect van andere kleuren, aangepaste teksten of landingspagina’s. Zo kun je testen of de USP’s van het product of de dienst wel prominent genoeg of goed vermeld staan. En de andere informatie die de bezoeker meeneemt /tijdens de fase ‘Afweging’? Wellicht zorgen andere afbeeldingen of kleuren voor meer conversies? Test en meet net zolang totdat je de meest ideale combinatie gevonden denkt te hebben.

Optie 2: De bezoeker converteert. De (teruggekeerde) bezoeker schrijft zich in voor de nieuwsbrief of plaatst direct een bestelling. Het doel is behaald en de klantreis eindigt. Of toch niet?!

Na de conversie en de ontvangst van de bestelling gaat de klantreis gewoon verder, de klant is in de consumptiefase beland. Via een automatisch gestuurde mail informeer je naar de tevredenheid van de klant over de dienstverlening en kun je aanverwante artikelen of diensten makkelijk onder de aandacht brengen.

De meer algemene acties, aanbiedingen of informatieve content kun je delen via een nieuwsbrief of je sociale media kanalen. Door alle fases van de klantreis te kennen en daar op in te spelen met de juiste online kanalen zorg je ervoor dat je (onbewust) on top of mind bent bij de klant. Op het moment dat hij weer een aankoop wil gaan doen, zal hij evalueren met welke organisatie hij in het verleden een positieve ervaring heeft gehad. Grote kans dat jij dat bent, er vanuit gaande dat de klantreis soepel en goed verlopen is.

Wil jij ook doorgroeien en meer uit je online marketing halen?

Alles uit je online marketing halen klinkt simpel. Toch vraagt het praktisch invullen en vooral ook het bijsturen en optimaliseren van online marketing om specialistische kennis. Wij helpen je graag om de klantreis nog beter te begrijpen en daardoor online succesvol te worden en te blijven. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op
Author image