Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

De impact van kleur op (online) gedrag en conversieoptimalisatie

Op het moment dat je zelf, of in samenwerking met een grafisch designer, aan de slag gaat met een nieuwe huisstijl is het belangrijk om niet alleen te kijken naar hoe jouw logo, briefpapier en visitekaartjes eruit komen te zien. Maar hou ook rekening met minder tastbare communicatiemiddelen zoals de website of webshop.
Sta tijdens de ontwikkeling van je huisstijl of het redesign van een website ook stil bij het onbewuste effect van kleuren op gedrag. In deze blog geven we je inzicht in kleuren en kleurgebruik en de impact hiervan op (online) gedrag.

Bewust vs onbewust
Als je vraagt welke associatie men heeft bij de primaire kleuren, zul je 9 van de 10 keer horen dat blauw als een wat koelere kleur wordt ervaren, rood staat voor liefde en vurig en de kleur geel associeert men vaak met warmte. Dit zijn de bewuste associaties met een kleur. Maar kleuren hebben ook een onbewuste invloed op ons gedrag, ze dwingen ons als het ware tot bepaalde handelingen. Juist die onbewuste invloed is belangrijk om helder op het netvlies te hebben als je kleuren gaat kiezen voor een (nieuwe) huisstijl.

Ben je een volledig nieuwe huisstijl aan het ontwikkelen? Hou dan bij de keuze van de kleuren ook rekening met de doelstellingen die je voor ogen hebt voor je website of webshop. Op basis hiervan kies je de kleur die past bij het onbewust gewenste gedrag. Door hier meteen rekening mee te houden heb je een goed theoretisch begin voor het (re)design van je website.

kleuren

Bovenstaande effecten van kleuren op gedrag betekenen natuurlijk niet, dat je hele website blauw moet zijn of worden als je de bezoeker wilt informeren of een knal oranje webshop moet lanceren om bezoekers aan te zetten tot een aankoop. Het onbewuste effect van kleuren werkt vooral op buttons, teksten en afbeeldingen. Dus op zaken die extra op moeten vallen, direct de aandacht moeten trekken en moeten triggeren om tot actie over te gaan (Call to Action).

Huisstijl of website re-design?
Wil je niet je hele huisstijl omgooien, maar wil je alleen wat subtiele (kleur)aanpassingen doorvoeren? Dan kan het voorkomen, dat de theoretisch perfecte kleur voor jouw doelstellingen al jouw huisstijlkleur is. In dat geval kies je voor een complementaire of contrasterende kleur voor de call-to-action buttons.
Heb je bijvoorbeeld de kleur geel als huisstijlkleur, dan kies je paars, de tegenovergestelde kleur uit de kleurencirkel, voor de zaken die je eruit wil laten springen.

kleurenwiel-buttonkleur-768x770

Conversieoptimalisatie
Door bovenstaande aan te houden bij het maken van de kleurkeuzes, ga je van start met een in theorie goed design. Wil je echt weten of de gekozen kleuren ook het verwachte effect hebben op de bezoekers op jouw website? Daar kom je maar op één manier achter: meten en testen, testen en weer meten. Alleen dan kun je op basis van het daadwerkelijke gedrag van jouw websitebezoekers beoordelen of de theorie ook in de praktijk uitkomt. Blijkt in de praktijk een hele andere kleur succesvol te zijn? Volg dan altijd het gedrag van jouw websitebezoekers. De klant is immers koning!

Kleur is slechts één van de vele factoren die een positief of negatief effect hebben op hoe succesvol de call-to-action is. Ook de vorm, de positie en de tekst zijn factoren die invloed hebben.

Wil je meer weten over conversieoptimalisatie en het effect van kleuren? Neem dan contact op met ons!

Neem contact op
Author image