Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Koningsdag 2017 op Twitter

Donderdag 27 april a.s. is het Koningsdag – dat weten ze ook op Twitter. We hebben er vanuit een netwerk perspectief naar gekeken. In de aanloop naar Koningsdag is er Twitterdata verzameld op basis van een zoekquery die termen bevatte zoals Koningsdag, Koningsdag 2017, Koningsdag Tilburg en vergelijkbare Duitse of Engelse (Königstag of Kingsday) begrippen. Met behulp van een netwerkanalyse tool ontstond er een heel mooi netwerkplaatje en die delen wij graag met je!

Social media netwerken en bedrijven

Hoe leuk is het dat je online communicatie tegenwoordig zo makkelijk kan laten zien? Dit geeft direct inzicht in hoe communicatie online werkt en hoe mensen op sociale media over een bepaald onderwerp praten. Je ziet meteen wie de belangrijkste personen (knopen) in je netwerk zijn en welke doelgroep misschien ook meedoet, die jij nog helemaal niet bewust hebt waargenomen. In het vervolg hiervan kunnen bedrijven zien of hun communicatie de goede kant op loopt en wat het potentieel is voor toekomstige social media activiteiten rondom een merk, product of dienst, of het bedrijf zelf. Laat maar weten wat je wil weten en wellicht kan een netwerk perspectief hier wel antwoord op geven.

Communicatie in de social media

Wat voor een leek op een mierenhoop lijkt, is voor ons een mooi voorbeeld van hoe online communicatie in de sociale media werkt. Door de visualisatie en de focus op interessante, relevante en mogelijk waardevolle informatie te richten, kunnen we uit een onderstaande netwerkanalyse belangrijke conclusies trekken. Wie zijn de meest belangrijke personen in je netwerk, bereik je de gewenste doelgroep of liggen hier nog kansen? Welke positie heb je zelf in het netwerk?

Zoom je bijvoorbeeld in op de belangrijke accounts in dit netwerk, dan blijkt dat het meest centrale Twitteraccount het officiële @koningsdag_2017 account is. Kijk je naar het aantal tweets dat door de accounts in dit netwerk is verstuurd, dan zien we dat een ander account erg actief is geweest in de aanloop van koningsdag: @kombijdepolitie. Onderstaande figuur laat de meest actieve accounts van het netwerk zien:

Wanneer we bovengenoemde twee accounts met elkaar vergelijken, dan blijkt dat de ene heel veel tweets heeft verzonden (@kombijdepolitie) en de ander juist meer interactie heeft gehad en met name ook veel reacties heeft ontvangen (@koningsdag_2017). Hoe kan dat nou? Dat is makkelijk te verklaren.

Online marketing doelstellingen

Dat hangt namelijk van de doelstellingen af die voor de social media marketing zijn gedefinieerd en hoe deze dan uiteindelijk ingevuld worden. Wil je met een tijdelijke campagne publiek werven voor een veiligheidsoefening zoals @kombijdepolitie deed op Twitter? Dan stuur je een tweet naar de hele wereld en laat het weten:

Plaats je in de tweet een link naar de website waar mensen zich makkelijk kunnen opgeven, kunnen ze daar verder en hoeven ze verder niet op de tweet te reageren. Gefeliciteerd – je online marketing werkt!

Andersom werkt het als je met je twitteraccount een bepaalde sfeer wilt creëren. Zit je in de aanloop van een belangrijk evenement of wil je de aandacht trekken en mensen motiveren, om dit evenement samen met jou tot een belevenis te maken? Dan zend je de boodschap uit én begeleid je mensen in de social media kanalen door ook op hun tweets te reageren. Dit heeft @koningsdag_2017 uitstekend gedaan en daardoor ook positieve communicatie gecreëerd. We zien dit in de tweets en reacties terug, maar ook in hoe vaak een tweet is geretweet en het aantal vind-ik-leuk´s.

Verder zien we dat ook andere accounts de populariteit van het “issue” koningsdag voor hun doeleinden gebruiken. Aan de ene kant natuurlijk radiostations zoals @538 of @SLAM! die van Koningsdag een groot feest gaan maken of kranten die ook online hierover berichten. Maar aan de andere kant heb je ook een actieve community rondom natuurliefhebbers die de flora en fauna van Nederland willen beschermen tegen een grote hoop afval die zeker weer ontstaat. Zo kun je de social media voor verschillende online marketing doeleinden inzetten.

Wij van Marotura wensen iedereen een hele fijne en gezellige koningsdag 2017 toe!

Neem contact op
Author image