Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Moneyball vs. Google Analytics: wat jouw statistieken nu echt betekenen

The power of statistics!

Billy Beane had een droom, het winnen van de Major League met zijn honkbalteam de Oakland Athletics, één van de armste honkbalclubs in de Major League.  Met Peter Brand aan zijn zijde, bedachten zij hiervoor een compleet nieuwe methode, dat de sport definitief zou veranderen. Dit is het waargebeurde verhaal van Moneyball!

Het Moneyball-verhaal

Net als het huidige voetbal, werd het honkbal rond 2002 geregeerd door het grote geld. Wie het meeste geld had, kon de beste spelers kopen en zij wonnen ook meestal de wedstrijden. De financiële verschillen waren dan ook enorm en een club als Oakland Athletics, met haar beperkte financiële middelen, was bij voorbaat al kansloos. Maar door compleet anders te denken creëert Billy Beane een winnend team van de Oakland Athletics.

Waar destijds alle scouting van honkbalspelers werd gebaseerd op statistieken als slaggemiddelde en binnengeslagen punten, doken Billy Beane en Peter Brand dieper in de statistieken voor het vinden van ondergewaardeerde spelers. Dit alles leidde tot grote successen en veranderde de kijk op honkbalspelers voorgoed.

De juiste interpretatie van data

Door bestaande statistieken anders te bekijken en te interpreteren, dan wat op dat moment gebruikelijk was, wisten de nietige Oakland Athletics de regerende machthebbers in het honkbal te overwinnen. Data-analyse is dan ook een machtig wapen en dan met name de juiste interpretatie ervan.  Dit geldt natuurlijk niet alleen binnen het honkbal maar ook zeker voor een website, waarvoor data-analyse in veelvoud  plaatsvindt. Dit gebeurt met name met de tool Google Analytics.

Bouncepercentage

Een belangrijke statistiek die binnen Google Analytics vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd is het bouncepercentage. Het bouncepercentage is het aantal bezoekers dat een website meteen verlaat na de instappagina. Deze bezoekers bekijken dus niet meer dan één pagina van de website. De algemene interpretatie van dit bouncepercentage is dat het gemiddeld 35% mag zijn en niet hoger dan 50%. Bij het zien van een algemeen bouncepercentage van 60% zou je dus denken dat je als website niet goed bezig bent. Niet dus!

Als je naar de dieperliggende oorzaak van dit hoge bouncepercentage bekijkt, kan het weleens zijn dat juist bepaalde pagina’s als de contactpagina of blogartikelen zorgen voor een hoog bouncepercentage. Want, zodra een gebruiker heeft gevonden waar hij naar op zoek is, verlaat hij de website. Stel iemand zoekt naar contactgegevens via Google en komt direct op de contactpagina terecht, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid de website direct weer verlaten. Hetzelfde geldt als iemand op zoek is naar informatie via Google en op een blogartikel komt en binnen dit artikel de gewenste informatie vindt. Zo zijn er nog tal van situaties te bedenken waarin een hoog bouncepercentage dus niet verkeerd hoeft te zijn.

Naast het bouncepercentage zijn er nog veel meer statistieken binnen Google Analytics die, om goed te kunnen interpreteren, een dieperliggende analyse nodig hebben. Binnen Marotura werken wij dagelijks met Google Analytics en hebben veel ervaring in het analyseren van statistieken. Wij zijn ook gekwalificeerd Google Partner. Ook benieuwd hoe een juiste interpretatie van Google Analytics u verder helpt? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op
Author image