Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Saxion-studenten geven winkels en instellingen Enschede impuls voor smart city

Van dinsdag 5 juli t/m vrijdag 8 juli wordt door studenten van de academie Creatieve Technologie een flink aantal winkels en instellingen in binnenstad van Enschede onder handen genomen.

Studentenproject Fusion of Art & Technology (FAT) heeft samen met onderzoeksproject BRIDGE als doel om op een experimentele manier te laten zien hoe met gebruik van nieuwe technologie en data gerelateerd aan een specifieke locatie het verblijf in de binnenstad aangenamer kunt maken. Bezoekers aan Atak en stadshuis Enschede tot Bagels en Beans; niemand ontsnapt aan deze openbare innovatieve manifestatie.

Gebouwen en winkels komen tot leven
Zo wordt er bij Atak een interactieve kaart gepresenteerd van de cultuurlocaties van Enschede. Door het aanraken van gebouwen op de kaart, krijgen zij ondersteund door LED-belichting een voorstel voor een avondje uit. Ook in het stadhuis van Enschede wordt een installatie geëxposeerd waar mensen door middel van een tablet delen van het gebouw kunnen scannen voor extra informatie hierover. Galerie Beeld en Aambeeld gebruikt informatie van exposities in verschillende kunstgalerieën in de stad en de bibliotheek. Door middel van eye-tracking wordt bij bezoekers uitgelezen welke tekst bekeken wordt, zodat daarbij passende geluiden en beeld geproduceerd worden. In Comicasa wordt een interactief spel gepresenteerd waarvan de moeilijkheid afhangt van de hoeveel autoverkeer in de stad. Tenslotte pakt een andere groep het probleem aan dat de ingang van het station Enschede weinig loslaat over de mogelijkheden van de stad. Zij exposeren bij Bagels and Beans een interactieve zuil met adviezen en looproutes. Eigenaar en voorzitter van winkelhart Enschede Rob Duursma is enthousiast: “Normaal lopen toeristen vanuit het station bij ons binnen om informatie te vragen. Deze zuil zal hen wegwijs maken.”

Smart City Project BRID.GE
Het onderwijsproject FAT is verbonden aan het onderzoeksproject Brid.ge. In FAT doen studenten experimenten op locatie gebaseerd op de theorie onderzocht in Brid.ge. Dit TechForFuture project (onderdeel van project Smart City) van het lectoraat Media Design & Technology gebruikt de binnenstad van Enschede als ‘living-lab’ voor pilots om de aantrekkelijkheid van de binnenstad te bevorderen. In deze pilots binnen wordt gebruik gemaakt van smart-city-technologie en visualisatie van (open) data. Projectpartners zijn de gemeente Enschede, Winkelhart Enschede en Universiteit Twente. Verder is de creatieve industrie en adviessector met partners Present Media , Both Social, Marotura, eLabbs, Squal media en Think Public nauw betrokken. Gezamenlijk hebben deze organisaties de handen ineen geslagen om te komen tot innovatie en meer strategische aanvliegroutes voor smart city uitdagingen.
Lees meer informatie op: www.smartcitystrategy.eu.

Neem contact op
Author image