Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

SEO trends voor 2017

Het einde van 2016 en het begin van 2017. Vaak zijn dit soort periodes een mooi moment om terug te blikken of om juist vooruit te kijken. Daar doen wij graag aan mee. We vroegen onze twee SEO-collega’s Julian en Thijs welke trends zij verwachten op het gebied van Search Engine Optimization (SEO) voor 2017. En dit is hun antwoord.

Google Rankbrain

Het Algoritme van Google wordt steeds slimmer en kan voornamelijk content beter interpreteren. De zoekintentie wordt steeds belangrijker. Voorheen werd de zoekresultatenpagina gevuld met resultaten die in het verleden veel kliks hebben opgeleverd en/of de sites die ook de relevante semantische content bevat. Hierdoor “begreep” het algoritme van Google wat de zoekintentie was.
Afgelopen jaren is er al het een en ander veranderd met de semantic search, die dankzij de Hummingbird (1) ook voorzien zijn van relevante begrippen. Google laat je hierdoor, naast de exacte zoekopdracht, ook scoren op het meervoud, grammaticale toevoegingen en synoniemen.
Dit zal in 2017 alleen maar meer worden dankzij het zogenaamde Google RankBrain. Google RankBrain is het vernieuwde algoritme van Google om zoekintenties beter te bepalen. Met dagelijks, steeds meer nieuwe zoekopdrachten zal Google beter in staat zijn om de bezoeker beter te bedienen en dus kwalitatief betere resultaten te tonen.rankbrain

Voice search

Het zoekgedrag op basis van stem zal in 2017 toenemen. Google heeft al eens gezegd dat 20% (2) van het mobiele zoekgedrag via Voice Search gaat. Je ziet steeds meer virtuele assistenten ontstaan, zoals Google Now, Apple Siri en Microsoft Cortana. Gesproken en getypte zoekopdrachten kunnen flink van elkaar verschillen. Dit betekent waarschijnlijk dat zoekopdrachten langer worden. voice search
Dit zal ook inspelen op de “featured snippet”, die gelijk antwoord geeft op de vraag die je stelt. De “Longtail” zoektermen worden hiermee steeds interessanter. Deze zoektermen hebben doorgaans een laag zoekvolume en bestaan uit meerdere woorden. Met voice search wordt de “featured snippet” in sommige gevallen ook voorgelezen door de virtuele assistent.

Een voorbeeld van Voice Search: 

 

Mobile First

Het is geen groot geheim dat mobile SEO steeds belangrijker wordt binnen het SEO vakgebied. Naast dat het aantal zoekopdrachten via de mobiel groter is dan die via de desktop (3), voert Google ook steeds meer updates uit die mobile SEO steeds belangrijker maken. Één van de meest bekende is het toevoegen van mobile friendliness (4) als een ranking factor in April 2015.
Ook voor 2017 heeft Google weer een grote update voor ogen, namelijk: Mobile First Index.
Google schreef hier het volgende over in haar officiële blog (5):
To make our results more useful, we’ve begun experiments to make our index mobile-first. Although our search index will continue to be a single index of websites and apps, our algorithms will eventually primarily use the mobile version of a site’s content to rank pages from that site, to understand structured data, and to show snippets from those pages in our results. Of course, while our index will be built from mobile documents, we’re going to continue to build a great search experience for all users, whether they come from mobile or desktop devices.
Momenteel is het zo dat Google de mobiele rankings voornamelijk bepaald vanuit de desktop-rankingsignalen. Dit zal worden omgedraaid, waardoor nu de mobiele-rankingsignalen leidend gaan worden.

Veiligheid (HTTPS)

Al in 2014 kondigde Google aan dat encryptie via HTTPS (6) een ranking signaal zou worden. In het begin woog deze ranking factor nog niet zo zwaar mee en was het voordeel dat hiermee te behalen viel nog erg klein.
https-in-urlbalk
Echter wordt veiligheid van het Internet een steeds belangrijker thema voor Google en worden er ook steeds meer maatregelen genomen om de veiligheid van het Internet te vergroten. Een ranking factor als HTTPS zal dus steeds meer waarde gaan krijgen.
beveiling-van-je-site

Bronvermelding

Bron 1: https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Hummingbird#cite_note-4
Bron 2: http://searchengineland.com/google-reveals-20-percent-queries-voice-queries-249917
Bron 3: https://adwords.googleblog.com/2015/05/building-for-next-moment.html
Bron 4: https://support.google.com/adsense/answer/6196932?hl=en
Bron 5: https://webmasters.googleblog.com/2016/11/mobile-first-indexing.html
Bron 6 : https://webmasters.googleblog.com/2014/08/https-as-ranking-signal.html

Neem contact op
Author image