Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

“Stichting open deurtjes” in online content

Een blog met een knipoog naar taal & sociaal

Je kent ze vast wel, van die taalkundige stichting open deurtjes op het web. Hiermee bedoel ik uitspraken in teksten, video en social zoals:

  • We denken graag(1) met u mee.
  • Wij hebben de juiste(2) oplossing voor..
  • Wij ontzorgen(3) u van A tot Z.

1. Niet dan?
2. Bestaat er dan ook de verkeerde oplossing?
3. Ontzorgen is geen officieel Nederlands, beter zou zijn: faciliteren.

Of van die zinnen die iets zeggen over wat als vanzelfsprekend beschouwd mag worden. Bijvoorbeeld: Neem gerust contact met ons op. Hoezo, zouden er dan ook bedrijven bestaan waarbij je dat niet “gerust” kunt doen? Als het goed is zijn ze blij om je te spreken, dus waarom gebruiken we dan toch deze uitspraken?

 

Eerlijk is eerlijk, wij maken onze toetsenborden/ handen er ook vuil aan. Dus, welke gevallen zien we regelmatig in de dagelijkse praktijk en kan dat nou echt niet anders?

 

Waarom gebruiken we vaak standaard uitspraken?

  1. Veel van standaard zinnen zijn sociaal geaccepteerd, ook al zijn ze een beetje banaal. Het is vergelijkbaar met wanneer je iemand fatsoenshalve vraagt, hoe gaat het? Dan verwacht je over het algemeen niet dat iemand zijn hele wel en wee gaat vertellen. De meesten zal het daarom niet zoveel uitmaken wanneer ze zulke zinnen lezen.
  2. Sommige zinnen zijn bedacht om een stukje vertrouwen te geven aan de lezer. Bijvoorbeeld bij zinnen met het woordje gerust en vrijblijvend erin. Een deel van je potentiële klanten kan net even dat geruststellende zetje nodig zodat ze contact opnemen. Je probeert dus de drempel tot actie te verlagen met een dergelijke Call To Action (CTA).
  3. We hebben de juiste/ een passende oplossing voor of, maatwerk oplossingen. Dit soort termen kun je zien als de kunst van het weglaten. De klant vult mentaal dan zijn eigen betekenis in. Het risico hiervan is wel dat iemand later in het proces afhaakt omdat later kan blijken dat het helemaal niet de oplossing voor hem is. Hetzelfde geldt voor termen als innovatief. Een klant verwacht gewoon een goed product dat werkt en waar hij vertrouwen in kan hebben. Klaar.
  4. Standaard zinnen geven vaak taaltechnisch een begin of einde van een verhaal aan.

Kan dat niet anders?

Jazeker. Gebruik de open deurtjes met mate, of juist bewust als het bij de stijl van je klant past. Je kunt standaard zinnen ook vervangen door andere content. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je als marketeer voldoende vertrouwen creëert in een boodschap en positionering. Bijvoorbeeld door op de emotionele triggers en drijfveren van het bedrijf te gaan zitten die ook belangrijk zijn voor klanten die voor hetzelfde doel gaan als jij. Vertel een verhaal. Communiceer over de voor jou en jouw klant herkenbare dingen zodat hij voelt wat jij voelt. Dat zorgt voor herkenning, vertrouwen en verbinding. Feitelijke en “koude” weetjes over een product worden dan ineens veel minder belangrijk en de concurrentie ook, want: Ons kent ons. Een andere oplossing omzeiling kun je maken door CTA in blokken aan de zijkant van je website te plaatsen, zodat een bezoeker op elk moment in het proces kan besluiten tot actie. En als laatste, zorg voor waardevolle content wat je publiek interesseert.

Dus, wil je meer weten over waardevolle online content voor jouw onderneming? Neem dan contact op met Marotura. (Sommige stichting open deurtjes moeten we gewoon maar even doorheen, en dat we je graag helpen is vanzelfsprekend. ;-))

Playtime at the office?

Maak je eigen content bingo met irritante woorden en betekenisloze zinnetjes. Hang het schema op aan de muur en wie als eerste alle vakjes aangekruist heeft, wint!

Neem contact op
Author image