Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Team Marotura voorspelt: de trends voor 2015

Aan het begin van het nieuwe jaar is het gebruikelijk om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wat wordt belangrijk? Welke trends zijn er? Wat betekent dit voor de diverse vakgebieden? Uiteraard kun je ‘Online trends 2015’ intypen in Google en daar lezen wat het nieuwe jaar gaat brengen. Maar wij besloten het dit jaar anders aan te pakken. Waar zit immers meer kennis dan in ons multidisciplinaire team? We maakten een rondje langs al onze collega’s en vroegen hen: welke trends voorzie jij op jouw vakgebied dit jaar? Lees hieronder een bijdrage van al onze collega’s en laat je inspireren!

Infographic Marotura Online Trends 2015

Klik op de infographic om het volledige formaat te zien.


Mobile, mobile en nog eens mobile

Betalen met je smartphone wordt misschien wel de grootste revolutie van 2015 in de wereld van online. Hebben wij straks nog wel een bankpas nodig? Dit gaat grote impact hebben op het traditionele betalingsverkeer. Whatsapp heeft het SMS-verdienmodel van de telecom sector al laten ontploffen en betalen met je smartphone gaat de banken raken in de monopolie op het betalingsverkeer. En hoe groot is de stap daarna nog om een ‘bankrekening’ te openen bij Google Wallet of Apple?

Mobile wordt binnen e-commerce ook steeds belangrijker: mensen willen altijd en overal hun aankoop online kunnen doen. Dit betekent dat het bestellen via een smartphone responsive en daarmee eenvoudig moet zijn. Ook wordt e-commerce steeds persoonlijker. ‘Profiling’ van de webshop bezoekers wordt daarmee nog belangrijker.

Google anno 2015

Het aankomende jaar krijgt alles rondom beveiliging op het web en privacy een enorme boost. Steeds vaker komen hackers en andere criminele activiteiten op het web in de openbaarheid. De keuze van Google om beveiligde websites te herkennen aan https én als ranking factor mee te nemen, impliceert dat het beveiligde web een steeds belangrijker onderdeel gaat worden van de SEO strategie. Deze strategie zal tevens in moeten gaan op een relatief nieuw aspect: spraak. Meer en meer mensen voeren een zoekopdracht met hun stem in via smartphones en dit betekent dat de zoekopdrachten daardoor ook iets langer zullen worden.

Material Design van Google gaat in 2015 een hele grote rol spelen. Material Design is een designtaal ontwikkeld door Google en wordt gebruikt in de nieuwste versie van het Android besturingsysteem. De gebruiker staat centraal bij Materiaal Design, of zoals Google zelf zegt: ‘Focus on the user and all else will follow’.

Verdere opmars van CSS3

De trend van flat design zal in 2015 blijven doorzetten. Websites moeten ‘clean’ en rustig zijn. Zo wordt het steeds gebruikelijker om meer witruimte en grote vlakken en afbeeldingen te gebruiken. Scrollen mag dus eindelijk weer! We hebben dit design de laatste tijd al veel toegepast en komend jaar zal dat alleen maar meer worden gedaan. Websites zullen voorzien worden van meer transparantie en schuine lijnen. Door de opkomst van CSS3 en de ondersteuning hiervan in moderne browsers zal het programmeren hiervan een stuk gemakkelijker worden.

Maatwerk in alle aspecten van het online landschap

Persoonlijke voorkeuren van bezoekers gaan websites en apps drastisch veranderen. Big Data is daarbij key. Een voorbeeld: wanneer je op dit moment op een voetbal nieuwssite komt, krijgt iedereen dezelfde berichten te zien. In de toekomst wordt dit steeds meer aangepast op persoonlijke voorkeuren. Hou jij van Spaans voetbal? Dan staan er nieuwsberichten over Spaans voetbal in je overzicht en wordt er bijvoorbeeld geen nieuws weergegeven over Belgische voetbalclubs.

Einde tijdperk van traditionele marketingtrucs

Fervent internetgebruikers worden steeds kritischer. Ze trappen niet meer overal in en zijn niet meer te overtuigen door traditionele marketingtrucs. Mooie beloftes zijn niet meer genoeg. Mensen hebben behoefte om te weten hoe het er echt bij bedrijven aan toe gaat: een kijkje achter de schermen. Daarnaast worden echte ervaringen die je hebt met bedrijven nog belangrijker. En dankzij Social Media is het delen van die goede of slechte ervaringen makkelijker dan ooit. Als bedrijf betekent dit dat de uitdaging ligt in het geven van veel informatie en vragen niet onbeantwoord te laten. Het inzetten van video kan hierbij doorslaggevend zijn, kijk bijvoorbeeld eens naar het YouTube kanaal van KLM.

Visuele verleiding ondersteunt met pakkende SEO content zorgt voor een maximale conversie. De content wordt dan geplaatst op een positie direct na de afbeeldingen met boodschap. Op deze manier kan de eindgebruiker zich eenvoudiger inleven.

Het tijdperk van teksten die alleen voor Google geschreven worden is echt voorbij. Een lange termijn content strategie gaat een belangrijke rol spelen, in plaats van het schrijven van losse teksten op basis van SEO zoekwoorden. De focus zal steeds meer liggen op onderwerpen als onbewuste beïnvloeding en persoonlijke overtuiging: ‘What’s in it for me?’ De bezoeker moet worden overtuigd op zijn of haar persoonlijke overtuigingspunten.

Mensen worden ‘like-moe’

Binnen Social Media wordt een einde van het ‘like-tijdperk’ voorzien. Mensen worden langzaam like-moe. Gedurende de dag komen er zoveel berichten van personen en bedrijven voorbij, dat alleen de kwalitatieve berichten die er echt toe doen blijven hangen. Wanneer je wilt dat mensen op Social Media tot actie overgaan, zul je ervoor moeten zorgen dat je berichten authentiek en onderscheidend zijn en daadwerkelijk een toevoeging zijn aan het leven van de volger. Daarnaast blijft de visuele trend uit 2014 in 2015 doorzetten. Niet voor niets zijn platformen als Instagram en Pinterest zo populair: het draait om de visuele waarde.

Neem contact op
Author image