Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Trick or treat! Zo voorkom je een Google Penalty

Vrijdag is het weer Halloween. We hebben het allemaal wel eens voorbij horen komen in een Amerikaanse film of serie over Halloween: ‘Trick or treat!’ Sterker nog, het feest is al lang niet meer alleen een Amerikaans feest, ook in Nederland liggen de winkels tegenwoordig vol met Halloween decoratie of worden er feesten in dit thema gegeven. Maar wat betekent de term ‘trick or treat’ eigenlijk?

Tijdens Halloween gaan kinderen verkleed als griezels langs de deuren om snoepgoed op te halen. Ze roepen hierbij standaard ‘trick or treat!’. Ze stellen degene die de deur opendoet hierbij voor een keuze: ze geven de kinderen een snoepje (treat) of de kinderen halen kattenkwaad uit (trick). Het niet geven van snoep levert dus nadelige gevolgen op. Wanneer we kijken naar het Internet, en Google in het bijzonder, zien we dat ditzelfde concept ook opgaat. Als je werkt volgens de regels van Google wordt je hiervoor beloond, met meer bezoekers naar je website. Probeer je door middel van een ‘trick’ Google te slim af te zijn, dan zul je hiervan ook de nadelige gevolgen ervaren.

Google Penalty’s
Wat zijn dan die nadelige gevolgen? Google is slim en doorziet het wanneer je probeert om op een slinkse manier de regels van de zoekmachine te omzeilen. Denk hierbij aan het plaatsen van (te veel) duplicate content, kwalitatief slechte linkbuilding, teksten die overduidelijk zijn geschreven voor Google en niet voor je bezoeker of het inzetten van ‘doorway pages’. Wanneer dit geconstateerd wordt, krijg je een Google Penalty; vergelijkbaar met een penalty tijdens een voetbalwedstrijd. Wat betekent het precies? Enkele voorbeelden van Google Penalty’s zijn:

  • Je pagina wordt niet meer getoond in de zoekresultaten
  • Je pagina krijgt een veel lagere ranking in de zoekresultaten

Zij ontvingen al een Google Penalty
‘Door schade en schande wordt men wijs’, is een spreekwoord dat hier goed op gaat. Ook enkele grote bedrijven hebben te maken gehad met een Google Penalty door Google Webmaster tools. Zo hebben KLM, D-reizen, Ziggo en T-Mobile in 2013*  een penalty gehad, omdat zij doorway pages hebben ingezet. Dit zijn contentpagina’s die zijn opgezet met als doel beter te scoren in de zoekresultaten op desbetreffende zoekwoorden. Hun penalty viel mee, omdat de desbetreffende pagina’s gestraft werden, maar niet de hoofddomeinen. Er zijn echter ook bedrijven die op dit gebied minder geluk hadden. Een webpagina van de BBC**  werd gedegradeerd in de zoekresultaten, omdat er volgens Google onnatuurlijke links naar toe wezen. Nog veel meer pech had BMW in 2006, hun hele website werd 3 dagen lang verwijderd uit de zoekresultaten van Google, omdat zij andere informatie toonden aan bezoekers op hun website dan aan de ‘crawlers’ van Google.

Meer website bezoekers als beloning
Je weet nu dus wat je vooral niet moet doen, om zo een Google Penalty te ontwijken. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen manieren bestaan om wel goede resultaten te behalen binnen Google en daardoor meer bezoekers op je website te krijgen. Maar het vinden van de juiste scheidslijn daarvan kan een echte uitdaging zijn. Zelfs Google heeft soms moeite met de eigen regels! Het feit dat Google zichzelf inmiddels ook al 5 keer een penalty heeft moeten geven illustreert dit. Wil je met jouw website graag zoveel mogelijk bezoekers én conversie behalen, maar wel volgens de Google richtlijnen? Wij zijn op de hoogte van alle ins & outs van Google en zijn ook officieel Google Partner. Wij stellen samen met u een online strategie op die ervoor zorgt dat u het beste resultaat uit Google haalt. Geen trick, wel een treat!

* marketingfacts
** marketingland

Neem contact op
Author image