Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

UX en het brein

Het verband

In het blog Who Needs UX? ben ik ingegaan op het belang van een goede vindbaarheid van je website en het faciliteren van je doelgroep naar conversiedoelen. Maar wat is precies het verband tussen User Experience (UX) en onze hersenen?

De factory settings van ons brein

Mensen zijn gewoontedieren. Waarom? Het voelt zo lekker veilig. En dat is niet zomaar. Uitgaande van de kennis van wetenschappers kunnen we stellen dat de factory settings van onze hersenen nog steeds ingesteld staan op het overleven in een gevaarlijke en onvoorspelbare omgeving (2). Het verwerken van nieuwe situaties en prikkels kosten de hersenen veel energie. Maar die energie heeft je lichaam ook nodig wanneer het snel moet vluchten, vechten of verstarren (1).

Overleven = Kosten- en batenanalyse

Uiteindelijk komt het voor je brein neer op een soort van kosten- en batenanalyse. Het brein checkt daarom bij nieuwe situaties automatisch of het bekende elementen registreert waarvan het al weet hoe het erop kan reageren. Want dat kost minder energie en je kan dan sneller tot actie overgaan.

Het verband tussen UX, het brein en online conversie

Op online waarnemingen, bijvoorbeeld op jouw website, reageert het brein van nu net zoals de oermens vroeger deed. De bijbehorende gedragspatronen kun je inzetten voor de verhoging van jouw online conversie. Wordt de bezoeker bijvoorbeeld in één keer overladen met 50 verschillende producten (lees: dieren om op te jagen, of besjes om te verzamelen), dan ontstaat er keuzestress. Meestal is het gevolg dat de klant helemaal niets uitkiest en vertrekt.

De basis stelregels van UX

Nu weet je wat het verband is tussen UX en het brein. Maar hoe zorg je met deze kennis over het brein precies voor online conversie met UX? In het volgende blog gaan we verder in op de basisregels van UX:

  • wel of geen bewegende elementen;
  • keuzestress;
  • het belang van continuïteit;
  • uniformiteit en voorspelbaarheid;
  • en het gebruik van directiviteit.

Wil je intussen meer weten over de inzet van UX en SEO voor een verhoging van jouw online conversie? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer.

Bronnen:

  1. Nelissen, Mark, De bril van Darwin. Op zoek naar de wortels van ons gedrag, Tielt, Lannoo, 2000.
  2. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1585499/2010/03/27/De-oermens-zit-nog-in-ons-hoofd.dhtml
Neem contact op
Author image