Bel: 053 - 879 53 45 Mail: info@marotura.com

Vintage Troubles: herken jij deze ‘problemen’ van vroeger nog?

Aan het begin van het nieuwe jaar is het gebruikelijk om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wat wordt belangrijk? Welke trends zijn er? Wij doen het dit jaar helemaal anders, want wij kijken terug! Vandaag de dag zijn het Internet en technologie zo verweven in ons leven dat je er soms helemaal niet bij stil staat dat dit 10 tot 20 jaar geleden nog helemaal niet zo was. En toch gaat het er tijdens de pauze bij Marotura regelmatig over… Vintage Troubles. ‘Problemen’ die je ervoer met technologie voordat deze zo waren als we ze nu kennen. Reden genoeg voor mij om m’n collega’s aan de jas te trekken en te vragen naar hun (eerste) ervaringen met Internet en technologie. Hoeveel herken jij er?

vintage_troubles_ig

“Vroeger konden wij pas op maandag in de krant lezen, wat onze tegenstanders in het weekend hadden gemaakt met voetbal. Toen moest je nog een heel weekend wachten om te weten wat je concurrenten deden. Hoe anders is dat nu?”
– Abdeloahid Taouil

“Vroeger dan gingen we met vriendjes voetballen op het straatveldje. Je sprak dan met elkaar af op een bepaald tijdstip en dan ging je naar het veldje toe. Sommige die waren er niet of waren bij een ander veldje. Er was toen nog geen SMS of Whatsapp, dus dat betekende dat je door het dorp moest fietsen om iemand te vinden. Je kunt je eigenlijk al bijna niet meer voorstellen hoe we toen perfect met elkaar konden communiceren zonder de telefoon. Nu bereik je iedereen binnen een seconde en toch vind ik vroeger echt wel charmes hebben.”
– Achmed Taouil

“Als ik terug denk aan technologie van ‘vroeger’, dan denk ik aan twee dingen. Allereerst het inbellen met het internet. Op bepaalde momenten, bijvoorbeeld om 20.00 uur ‘s avonds, ging dit super traag, omdat iedereen dan zat te internetten. Dat betekende voor mij regelmatig lange sessies tot laat in de nachts om iets te downloaden wat misschien maar 100mb was, maar wat uren kon duren.

Daarnaast had ik, voor ik een mobiele telefoon had, een pieper. Dan kreeg ik dus een berichtje waarin stond dat ik iemand moest bellen. Best bijzonder als je erover nadenkt.”
– Leon Groenveld

“Mijn allereerste telefoon kon maar 10 sms’jes opslaan. Dat betekende dus om de paar dagen weer de taak om de minst leuke sms’jes te verwijderen. Daarnaast herinner ik me ook iets wat je je vandaag de dag toch niet meer kunt voorstellen. Ik belde mijn vriendinnen op om af te spreken om op dat moment samen online te chatten!”
– Katrin Semlianoi

“Wat me meteen te binnen schiet is dat ik ‘vroeger’ het huisnummer van al m’n vrienden uit mijn hoofd kende. Ik moest ze immers vaak op dat nummer bellen in de hoop dat ze thuis waren om wat af te kunnen spreken. Wat ik me ook nog goed kan herinneren was mijn verbazing toen ik erachter kwam dat je een DVD niet terug hoefde te spoelen, nadat je deze geleend had bij de videotheek, dit in tegenstelling tot een videoband.”
– Julian Oolthuis

“Ik moest vroeger na de intrede van het mobieltje en voor het WhatsApp tijdperk, al mijn vrienden apart een smsje sturen om gezamenlijk iets af te spreken. Uiteindelijk kregen we hier handigheid in dmv ‘een sms-ketting’. Ieder stuurde de daarop volgende persoon een sms om kosten te besparen.”
– Thijs Holtslag

“Ik herinner me dat ik vroeger vaak ruzie had met cassettebandjes. Deze gingen bij mij altijd vrij snel kapot, omdat er knopen in de band kwamen. En dan maakten ze een lelijk geluid!”
– Felix Resner

“Ik had vroeger een Walkman en die werkte op batterijen. Wie herinnert zich nog hoe de muziek klonk wanneer de batterijen bijna leeg waren? Wat ik me daarnaast ook nog goed kan herinneren is dat ik voor het eerst een billboard zag met daarop ‘www.’. Ik vroeg me af waar dat voor stond en kreeg van klasgenoten te horen dat die trend wel waar zou overwaaien!”
– Eva van de Burgt

“Een van mijn eerste spelcomputers was de Gameboy van Nintendo. Urenlang kon ik genieten van het spel Tetris. Echter waren er twee problemen die de pret behoorlijk konden drukken. Zo draaide de Gameboy op 4 penlite batterijen, waardoor je spelletje zomaar ineens afgelopen kon zijn. Opladen tijdens het spelen was toen nog geen optie. Daarnaast was het scherm van de Gameboy een zwart/wit scherm. Hierdoor was spelen in donkere ruimtes onmogelijk.”
– Benny de Leeuwe

“Mijn eerste eigen laptop kwam uit het jaar 1995. Deze laptop had een accu van 15 minuten, met een 133 Mhz CPU en een ongelofelijke 32 MB ROM. Mijn vader zei toen tegen mij: die krijg je in jouw leven nooit vol! Dat bleek achteraf natuurlijk een grote grap. Met High End spelletjes zoals Command & Conquer2 en Tomb Raider 3 had ik mijn laptop vrij snel vol.”
– Daniel Rodermond

“Vroeger was ik een fervent Nintendo speler. Geloof het of niet, maar ik had een goede manier om deze weer te maken wanneer het niet werkte zoals moest: de Nintendo een klap verkopen! Werkte altijd. Wat ook werkte, was even blazen in het Nintendo spel. En ja, dit is echt gebeurd!”
– Lieske Merkus

“Toen ik een jaartje of 13 was, had ik mijn eerste folder wijk. Om de uren waarin ik de folders rond bracht wat aangenamer te maken, kocht ik een Discman zodat ik onderweg naar mijn favoriete muziek kon luisteren. Die Discman was echter zo groot, dat het niet in mijn jaszak paste, dus ik moest een complete rugzak meenemen om de Discman in te kunnen vervoeren! En dan moest ik natuurlijk ook oppassen dat ik niet te wild liep, want de Discman was maar 10 seconden Shock-proof en daarna sloeg de CD over.”
– Jelske Stevens

Neem contact op
Author image