Julian Oolthuis

Conversieoptimalisatie: leuke voorbeelden

Op het gebied van conversie optimalisatie worden er vele technieken gebruikt om gewenst gedrag, denk aan een aankoop, te stimuleren. De supermarkt waar je je boodschappen doet is hier een mooi voorbeeld van, want hier wordt je constant onbewust gestuurd richting bepaalde producten. Dat gebeurt onder meer via de welbekende aanbiedingen die vaak goed zichtbaar zijn in de winkel. Maar weet je ook waarom je vaak als eerste door de groente & fruit afdeling loopt? Dat komt helaas niet omdat ze graag willen dat wij gezonder gaan eten. De truc zit in het feit dat we hierdoor eerst beginnen met de gezonde producten en we onszelf daardoor eerder ‘toestemming’ geven om vervolgens minder gezonde producten als chips en toetjes te kopen. Nu het ‘winkelen’ steeds meer online gebeurt, zie je deze technieken ook steeds vaker terug in bijvoorbeeld webshops. Herken jij ze?

Sturen van de kijkrichting – Pijlen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen graag de richting van een pijl volgen. Door met een pijl naar een button te wijzen, stuur je de bezoeker richting een button of ander belangrijk element van je website.

Volg jij ook de pijl bij fietsenwinkel.nl?

Sturen van de kijkrichting – Volgen van ogen

Naast pijlen volgen mensen ook graag de kijkrichting van een persoon. Een klassiek voorbeeld hiervan is het eye tracking onderzoek bij deze babyfoto. De kijkrichting van de baby bij de rechter variant is veel meer in de richting van de tekst en heeft – zoals de heatmap laat zien – een positief effect op de aandacht voor de omschrijving en het product zelf.

Bron: smashingmagazine.com/2009/09/10-useful-usability-findings-and-guidelines/

Een ander mooi voorbeeld waarbij dit principe is toegepast, is onderstaand voorbeeld waarbij gevraagd wordt om je in te schrijven voor een actie van Norah voor een beautypakket. Waarschijnlijk kijk je als eerst naar de glimlachende vrouw, maar volg je daarna al snel haar kijkrichting, toch?

Bron: norah.eu

Beïnvloedingstechnieken van Cialdini

Een van de meest gebruikte beïnvloedingstechnieken zijn de zes beïnvloedingstechnieken van Cialdini. Deze technieken zijn ook perfect te gebruiken voor conversieoptimalisatie. Zonder er te diep op in te gaan (er is genoeg hierover te vinden op het Internet), onderstaand een korte uitleg per techniek.

Wederkerigheid: door iets te geven, heeft de ander vaak de behoefte iets terug te doen. Dit wordt vaak bij webshops toegepast, bijvoorbeeld bij het inschrijven voor de nieuwsbrief: “Schrijf je nu in en ontvang 10% korting”.

10% korting bij Zalando.nl

Schaarste: door schaarste te creëren geef je het gevoel dat je iets mist als je niet snel handelt. Met tijdelijke aanbiedingen wordt hier bijvoorbeeld op ingespeeld.

Autoriteit: door over te komen als een expert of autoriteit zijn mensen eerder geneigd een aankoop bij je te doen. Denk hierbij aan het laten zien van keurmerken in je webshop.

Consistentie: als eenmaal de eerste stap is gezet, zijn mensen eerder geneigd een volgende stap te zetten. Een goed voorbeeld hoe hiervan gebruikt wordt gemaakt is dat je eerst alleen je e-mailadres hoeft te geven voor een actie en later veel meer gegevens moet achterlaten om mee te kunnen doen aan de actie.

Consensus (sociale bewijskracht): mensen zijn sociale dieren en zoeken een sociale bevestiging van hun keuze. Het meest bekend voorbeeld hiervan zijn de reviews of kreten als “zoveel mensen gingen u voor”.

Sympathie: mensen zeggen het liefst ‘ja’ tegen personen die we mogen en voor wie we sympathie hebben. Door het tonen van echte, vriendelijke mensen op je website kweek je sympathie.

Coolblue: “Alles voor een glimlach”, komt dat niet sympathiek over?

Het afleidingseffect (of decoy effect)

Het afleidingseffect wordt ingezet om een gebruiker weg te lokken, bijvoorbeeld van een goedkopere naar een duurdere optie. Door het toevoegen van een 3e optie maak je de tweede optie, die je graag wil verkopen, meer aantrekkelijk. Online zie je dit vaak terug bij het kiezen van een TV-pakket. Het moge duidelijk zijn dat Ziggo graag het pakket COMPLETE aan haar nieuwe klanten verkoopt. Het pakket MAX is hier de decoy.

Bron: ziggo.nl

Zoals gezegd zijn dit slechts een paar voorbeelden van wat er allemaal wel niet mogelijk is op het gebied van conversieoptimalisatie. Wil je zelf ook aan de slag met conversieoptimalisatie op je website? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte