De Duitse markt op

Steeds meer Nederlandse bedrijven willen de Duitse markt betreden. Aangezien Duitsland qua inwoners bijna 5 keer groter is dan Nederland en dan ook nog lekker dichtbij, lijkt dat een goed idee, toch?

De export groeit enorm in Duitsland, in 2018 konden onze Oosterburen welgeteld een overschot van 294 miljard dollar op de mondiale rekening boeken. Maar in de online wereld lopen de Duitsers nog steeds achter op Nederland.

Internetgebruik stijgt

In Duitsland is inmiddels boven de 90% van de bevolking online (stand 2018) en deze trend is al jaren stijgende. Gemiddeld zijn mensen 196 minuten per dag online, dit zijn dus 3 uur en ongeveer 16 minuten.
En er staat er nog veel te gebeuren. Alhoewel Duitsland nog steeds achterloopt met het aanleggen en uitbreiden van het glasvezelnet, worden steeds meer gemeenten voorzien van aanzienlijk grotere datavolumes. Een hoop kansen voor bedrijven, die plannen hebben om de Duitse online markt op te gaan.

Facebook, Instagram of Snapchat?

Ze besteden steeds meer tijd online, maar op welk type social media zijn de Duitsers te vinden? Steeds vaker horen wij de kreet “Facebook is dood”. Als we kijken naar het gebruik van social media, blijft Facebook nog steeds de koploper onder de kanalen, ook al is hij de enige die gebruikers heeft verloren ten opzichte van 2017. Instagram, Snapchat en Twitter hebben daarentegen gebruikers gewonnen. Ook Xing, de Duitse LinkedIn, heeft meer gebruikers die minimaal een keer per week online zijn.

Internationaal ondernemen? 3 dingen waar je op moet letten

Duitsland is om de hoek, de meeste Nederlanders praten ook wel Duits, dus uitbreiden naar Duitsland zal wel niet te moeilijk zijn, toch? Klopt, maar de duivel zit in de details. Dat er verschillen zijn, die soms tot misverstanden leiden mag duidelijk zijn, maar wat zijn de knelpunten waar je als Nederlands bedrijf écht op moet letten?

Verschillende mentaliteit

Als je al samenwerkt met mensen uit andere landen is het je zeker al opgevallen: we hebben verschillende mentaliteiten. Terwijl de Nederlander veel minder waarde hecht aan hiërarchie en je weleens de uitspraak tegen komt “ik heb geen baas, alleen een hond heeft een baas” betekent binnen Duitse bedrijven hiërarchie vaak veel. Je kan dus beter niet op de eigen parkeerplaats van de baas gaan staan. Ook wordt in Duitsland in eerste instantie iedereen aangesproken met “u”. Dit heeft niets met afstandelijk zijn te maken, maar met respect voor de gesprekspartner.
Trouwens, er zijn niet alleen maar verschillen tussen Nederland en Duitsland. Omdat Duitsland zo groot is, komen er ook verschillen tussen de provincies voor.

Andere waarden

De “deutsche Gründlichkeit” is in Nederland wel bekend. Maar ook qua look en feel van je website kan je niet zomaar de Nederlandse versie overnemen. Duitsers houden van een Duitse uitstraling, met perfecte Duitse teksten. Duitse contactgegevens en bankrekeningnummers wekken vertrouwen.
De Duitse gebruiker vertoont ook een iets terughoudender internetgedrag. Zo zien wij vaak dat hij bijvoorbeeld op Facebook lang niet zo snel een like geeft of meedoet aan deelacties als de Nederlanders.
Let ook op het gebruik van de juiste zoekwoorden. De Duitser zal bijvoorbeeld eerder op kwaliteit zoeken dan op prijs.

Andere wetgeving

Op het gebied van privacy, colofon (‘Impressum’), copywriting en dataopslag is de wetgeving in Duitsland veel strenger dan in Nederland. Denk je er onderuit te komen? Vergeet dat liever snel weer. Er bestaan gespecialiseerde bureaus die actief op zoek gaan naar overtredingen en procedures aanspannen. Extra maatregelen voor privacy en dataopslag worden vaak vergeten en veroorzaken dan ook vaak problemen. Wees hier scherp op!

Meer weten over de online trends of over de Duitse markt?

Wil je meer weten over de online trends in Duitsland en welke kansen er voor jouw bedrijf op de Duitse markt liggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte