Jolien Lankheet

Facebook update: berichten van pagina’s krijgen minder prioriteit

Het moment waarvoor we in ons Social Media team al meerdere malen hebben gevreesd, is (helaas) aangebroken. Facebook heeft aangekondigd het organisch bereik van bedrijfspagina’s minder prioriteit te gaan geven. Berichten van familie en vrienden krijgen voorrang in het nieuwsoverzicht.

In de praktijk komt het erop neer dat je (nog) harder je best moet gaan doen om je doelgroep via Facebook te bereiken, tenzij je ervoor kiest om betaald te adverteren via het medium. Facebook geeft zelf aan voorrang te gaan geven aan ‘post that spark conversation and meaningful interaction between people’. Dit zei Facebook oprichter Mark Zuckerberg erover:

 

Conclusie: de berichten die je plaatst op Facebook moeten conversaties tussen mensen uitlokken, er moet dus interactie ontstaan. Voor kleine pagina’s of pagina’s die weinig interactie op berichten ontvangen kan de wijziging van Facebook dus grote gevolgen hebben. De komende maanden gaat Facebook geleidelijk updates doorvoeren die dit verschil in het algoritme gaan maken.

Hoe haal je dan nog wel een hoog (organisch) bereik?

Een succesvolle vriendschap in het echte leven voldoet aan een aantal voorwaarden: je deelt dezelfde interesses en hebt ook oprechte interesse voor elkaar, er vindt hoor en wederhoor plaats en je hebt beide dezelfde verwachtingen van de vriendschap. Klinkt simpel toch? Eigenlijk is het op Facebook niet anders. Bouw je community op door aan dezelfde voorwaarden te voldoen en je organisch bereik zal stijgen.

  1. Deel interessante en deelbare content, content die je volgers graag met hun vrienden willen delen.
  2. Zend niet alleen, maar heb ook oprechte interesse voor dat wat er speelt in je community. Reageer op berichten, beantwoord vragen en reageer op pagina’s of personen met vergelijkbare interesses.
  3. Plaats content die (natuurlijke) reacties oproept. Stel vragen, deponeer stellingen of post over onderwerpen waar je veel vragen over krijgt. Let op: Facebook geeft sinds kort ook minder bereik aan pagina’s die engagement bait toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het oproepen van stemmen via emoji’s of het taggen van vrienden.
  4. Wees actueel, op oud nieuws wordt minder gereageerd dan op een bericht dat bovenop het nieuws zit.
  5. Manage de verwachtingen: vraag je volgens om hun voorkeuren aan te passen. Ze kunnen immers zelf, via ‘voorkeuren bewerken’, aanpassen welke berichten ze altijd willen zien in hun nieuwsoverzicht.

Er is meer dan Facebook

Bovenstaande tips zijn goed toe te passen voor Facebook. We geven je daarnaast de tip om je niet alleen op Facebook te focussen. Denk er eens over na: via welke kanalen kun je je doelgroep nog meer bereiken? Ga je (meer) e-mail marketing versturen? Of misschien is dit een mooi moment om je aanwezigheid op Instagram verder uit te bouwen. Wil je graag dat wij met je meedenken bij je Social Media Strategie of met een ander online vraagstuk? Die uitdaging gaan we graag aan, maak een afspraak met ons.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte