Girlsday: Vrouwen in de techniek

Gisteren was het Girlsday, een initiatief om meisjes al op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Heel belangrijk, want veel talent gaat verloren omdat vaak gedacht wordt dat vrouwen in de techniek minder goed zijn dan mannen.

Daarom hebben we jullie via Facebook en Instagram allemaal vragen laten stellen aan onze twee toppers van de techniek: Lieske (rechts op de foto) en Linda (links)! Wie het gemist heeft, kan de vragen hieronder nalezen.

Wat wilde je vroeger worden? Lijkt dat iets op wat je nu doet?

Lieske: Hmm, ik ben naar de open dag van de Hotelschool geweest. Niet echt dus!

Linda: Ik wilde altijd lerares worden. Ik ben begonnen met de opleiding onderwijsassistente (vanuit het MBO wilde ik doorstromen naar de PABO). Al na een jaar wist ik al heel goed dat deze opleiding niets voor mij was. Toen had ik geen idee wat ik wilde. Na een loopbaanoriëntatie besloot ik om iets in de creatieve branche te gaan doen.

Welke studies hebben jullie gedaan om dit beroep te kunnen doen? En wat van wat je geleerd hebt gebruik je nog steeds/het meest?

Lieske: Ik heb Communicatie & Multimedia Design gestudeerd. Ik weet niet zo goed wat ik nu nog steeds gebruik, maar ik leer constant bij door iets te doen of uit te proberen.

Linda: Op het CIBAP vakcollege te Zwolle ben ik afgestudeerd als Media Vormgever. In deze opleiding was ik vooral de eerste 2,5 jaar gericht op grafisch design (offline publicaties). Vooral in het laatste jaar ben ik mezelf gaan ontwikkelen op het gebied van webontwikkeling, omdat men mij destijds op de opleiding al aangaf dat de kans op een DTP baan vanuit deze studie groot was. Alleen grafische design gaf mij niet genoeg uitdaging, dus ik besloot om aan de slag te gaan met het web. Ik moest tijdens deze studie veel zelf doen. Vanuit de opleiding werd er wel wat met web gedaan, maar de echte kennis heb ik kunnen opdoen in de praktijk (tijdens mijn stages) en het kwam veel aan op zelf leren (lang leve Google!).

Hoe sta je je ‘mannetje’ tussen de mannen?

Lieske: Haha, gewoon door mezelf te zijn, denk ik! En daar vooral op te vertrouwen.

Linda: Mijn mannetje staan doe ik niet alleen ‘tussen de mannen’, maar doe ik over het algemeen graag. Ik ben zelfbewust en trots op wat ik doe. Ik denk dat wanneer je zelfverzekerd ‘jouw ding doet’ er helemaal geen sprake is van je mannetje staan in een mannenwereld. Bij Marotura heb ik ook nog niet gevoeld dat ik dat moest. Bovendien werken er bij Marotura inmiddels behoorlijk wat vrouwen!

Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk?

Lieske: De diversiteit en dat een oplossing uiteindelijk ook echt werkt!

Linda: Een stoer ontwerp neerzetten en dit visueel nog aantrekkelijker maken door een mooi responsive template te bouwen. Dan komt een design helemaal tot leven en voel ik me trots!

Waarom is techniek zo belangrijk?

Lieske: Zonder techniek zag de wereld er niet uit zoals die nu is. Vrijwel alles draait om techniek.

Linda: Vanuit mijn oogpunt is techniek belangrijk om online handelingen te vergemakkelijken en processen bij bedrijven te vergemakkelijken.

Waarom is techniek zo leuk?

Lieske: Omdat techniek alles mogelijk maakt en je nu niet weet hoe ver de techniek over en aantal jaar weer is. Het onmogelijke kan dan zomaar ook gewoon mogelijk zijn.

Linda: Techniek is soms net een puzzel en ik ben dol op spelletjes. Ik leer steeds sneller te werken als front-end developer door steeds nieuwe tricks, scripts, etc. toe te passen. Wanneer het me met een paar regels code lukt om de final touch te geven aan gebruiksvriendelijke templates voel ik me stiekem wel een beetje geniaal!

Is techniek iets voor mij? Hebben jullie een goede tip voor mij om te ontdekken hoe leuk techniek kan zijn?

Lieske: Lastige vraag. Je kunt heel veel verschillende dingen doen binnen de techniek. Vaak denken mensen dat techniek met cijfers en formules te maken heeft, maar dat is absoluut niet het geval. De Girlsday is een goede optie om te gaan uitzoeken of techniek iets voor jou is.

Linda: Moeilijke vraag, dit is zo afhankelijk van je karakter en interesses. Een tip die ik kan geven, mocht je vastzitten in het maken van een keuze wat betreft een vakgebied: doe ook een loopbaanoriëntatie. Of neem in elk geval lang de tijd om na te denken over de verschillende vakken en zoek hier relevante informatie bij. In de dagelijkse bezigheden ervaarde ik destijds niet veel ruimte om er over na te denken en dat zie ik bij anderen nu ook – dus neem er de tijd voor.

Is techniek niet vooral iets voor mannen?

Lieske: Nee, zeker niet! Mannen en vrouwen hebben verschillende kenmerken en capaciteiten en de van ons zijn heel handig in de techniek.

Linda: Mannen hebben een beter richtingsgevoel. Dat is een cliché wat wetenschappelijk bewezen is. Maar verder vind ik deze vraag absoluut niet van toepassing.

Waren jullie altijd al heel technisch?

Lieske: Jawel, dat denk ik wel. Ik hou wel van dingen zelf maken en uitproberen.

Linda: Ik was al wel redelijk snel geïnteresseerd in het internet. Toen ik een jaar of 15/16 was ontwikkelde het internet zich natuurlijk ook heel snel. Er was 15 jaar geleden een website genaamd ‘That’s-me’, een profielensite waarop je met elkaar kon chatten en zo. Wat je hier ook kon is HTML en CSS toepassen op je eigen website, hier ging ik toen op eigen initiatief al mee aan de slag, dat vond ik toen al een hele leuke uitdaging!

Op welk technisch eindresultaat ben je het meest trots en waarom?

Lieske: Ik heb mezelf PHP geleerd door een CMS te ontwikkelen. Dat me dat is gelukt, had ik nooit verwacht. Dat was dus misschien wel mijn grootste uitdaging en daarom mijn grootste trots.

Linda: Mijn meest recente werk. In ons vak ben je constant aan het doorontwikkelen. Responsive websites zijn er bijvoorbeeld ook nog niet eens zo heel lang. Wij blijven constant doorleren en gaan daardoor steeds mooier ontwikkelen, dat maakt het vak ook zo leuk denk ik! In mijn meest recente werk zit dan ook het mooiste stukje techniek/design.

Hoe kwam je in de ICT terecht?

Lieske: Ik was snel geïnteresseerd in het internet. Toen ik jong was kwam dat net op. Ik vond het al leuk om mooie dingen te maken als uitnodigen etc. Een website was eigenlijk al snel de volgende stap.

Linda: Op het CIBAP vakcollege te Zwolle ben ik afgestudeerd als Media vormgever. In deze opleiding was ik vooral de laatste 2,5 jaar gericht op grafisch design (offline publicaties). In het laatste jaar ben ik mezelf gaan ontwikkelen op het gebied van webontwikkelaar omdat men mij destijds op de opleiding al aangaf dat de kans op een DTP baan vanuit deze studie groot aanwezig was. Alleen het grafische design was voor mij geen uitdaging genoeg dus besloot ik om aan de slag te gaan met het web. Veel tijdens deze studie moest ik zelf doen, vanuit de opleiding werd er wel wat gedaan met web maar de echte kennis heb ik kunnen opdoen in de praktijk (tijdens mijn stages) en kwam veel aan op zelf leren (lang leve Google).

Waar hebben jullie als vrouwen in de techniek mee te maken?

Lieske: Veel diversiteit! Of het nu om klanten of om opdrachten gaat. Elke vraag is anders.

Linda: Lekker variërend werk, klanten uit verschillende branches, het designen en ontwikkelen van landingspagina’s tot uitgebreide websites voor verschillende doelgroepen.

Krijg je met een baan in de techniek een goed salaris?

Lieske: Ik ben heel tevreden!

Linda: Zeker, je eigen ontwikkeling is ook erg goed zichtbaar en geeft je de ruimte om ook financieel gezien te kunnen groeien.

Wat vind je de grootste uitdaging in je baan?

Lieske: Alles in goede banen leiden.

Linda: Een stoer en gebruiksvriendelijk design maken! En als tweede een design tot op de pixel nauwkeurig om kunnen bouwen naar een website.

Hoe bevalt het als vrouw te werken met veel mannelijke collega’s?

Lieske: Niet anders dan met vrouwelijke collega’s.

Linda: Erg prettig. Mannen kunnen over het algemeen toch iets beter relativeren en zijn meer to the point.

Heb je weleens meegemaakt dat je als vrouw niet serieus genomen wordt bij een klant?

Lieske: Nee, nog nooit! En daarnaast zie je steeds meer vrouwen in de techniek.

Linda: Misschien wel, maar niet bewust dus ik kan geen voorbeeld noemen. Ik trek me hier over het algemeen ook niet zoveel van aan, dus ik zie het zelf misschien ook niet zo snel. Ik weet wel dat het een actueel onderwerp is en discriminatie van vrouwen nog wel van toepassing is.

Heb je een tip voor meisjes die dezelfde richting op willen als jij?

Lieske: Ga lekker aan de slag! Bedenk wat je zou willen maken en zoek op Google uit hoe het moet. Google is your best friend!

Linda: Probeer! Maak wat vaker een design (een kaartje voor iemand in je omgeving of bijvoorbeeld een poster of flyer voor de lokale sportvereniging, kerk etc.). Als je dit met tegenzin doet is het misschien niet wat voor jou. En wat betreft front-end ontwikkelen: GOOGLE! Zoek op HTML/CSS/Javascript voorbeelden, dan gaat er een wereld voor je open! Er zijn zoveel voorbeelden die je kunt nabouwen en die je na oefenen eigen kunt maken! Of… ga tijdens de Girlsday in een technisch bedrijf aan de slag!

Werk je dan niet alleen met mannen? Met nerds?

Lieske: Nee, de verdeling is bij ons 50/50. Er zijn best wat vrouwen in de techniek.

Linda: Nee, er werken bij Marotura ook behoorlijk wat vrouwen. En in de online wereld werk je inderdaad met alleen maar nerds, als je met nerds bedoelt dat we allemaal erg geïnteresseerd zijn in ontwikkelingen en lekker met de computer om kunnen gaan.

Ik vind wiskunde heel moeilijk en niet leuk. Kan ik dan nog een technisch beroep doen?

Lieske: Jazeker!

Linda: Natuurlijk kan dat! Voor design en front-end development heb je vakspecifieke kennis nodig die je gemakkelijk kan opdoen in een studie of zelfs thuis.

Wie zijn er beter in techniek: mannen of vrouwen?

Lieske: Vrouwen!

Linda: Vrouwen, duh!

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte