Groeimarkt Duitsland

“Elke Hollander is een Nederlander, maar niet elke Nederlander is een Hollander.” Met deze woorden trapte mijn toenmalige leraar Nederlands de taalcursus af. Het duurde even, voordat de betekenis achter deze zin tot ons allemaal was doorgedrongen. En hoe groot de verschillen daadwerkelijk tussen de regio’s kunnen zijn, leerde ik pas, toen ik voor mijn studie in een studentenflat met 15 andere studenten ging wonen.

Culturele verschillen: ”Klein, aber oho!”

In de woonkamer hing een grote kaart van Nederland met daarop punaises die de herkomst van elke medebewoner lieten zien. Elke regio was vertegenwoordigd. En er bleken daadwerkelijk subtiele culturele verschillen tussen de regio’s te zijn. Voor mij als buitenlander waren deze niet altijd op het eerste gezicht even duidelijk. Zo ga je als buitenlander wel eens de mist in als je tegen een Fries zegt, dat je niet snapt waarom Fries nou een eigen taal zou moeten zijn, voor mij klonk het immers bijna hetzelfde. Of als je tegen de “Brabo” zegt, dat een rivierenloop toch geen scheidingslijn binnen een land kon vormen; vooral als jezelf uit een land komt, dat 24 jaar geleden nog echt fysiek gescheiden was door een grote muur. Intussen weet ook ik dat er niet alleen tussen landen culturele verschillen kunnen zijn, maar ook tussen de regio’s binnen hetzelfde land. En die zijn niet alleen terug te zien in dialecten en cultuur.

Duitse hoffelijkheid ≠ Nederlandse afstandelijkheid

Dat er verschillen tussen Nederlanders en Duitsers zijn is geen “rocket science”. En dat deze verschillen zichtbaar worden en ook wel eens tot misverstanden kunnen leiden in samenwerkingsverbanden of zakelijke relaties, zal niemand meer echt verassen. Ja, in Nederland hebben we geen baas, alleen een hond heeft een baas. En dat laat juist zien dat we hier opener en minder hiërarchisch ingesteld zijn. En nee, Duitsers bedoelen het helemaal niet afstandelijk als ze iedereen eerst met “u” aanspreken. Dit doen we puur uit respect voor onze gesprekspartner.

Beide zichtwijzen hebben zo hun voor- en nadelen, maar als we van elkaar weten waar we van elkaar verschillen, en deze van elkaar accepteren en er goed mee omgaan komen we een heel eind. En dat is belangrijk aangezien Duitsland voor de Nederlandse economie een van de belangrijkste zakenpartners vormt. Duitsland heeft nog steeds een grote maakindustrie die niet zelden “de ruggengraat van het land” genoemd wordt. Nederland is nog van oudsher een handelsland en onderhoudt al jarenlang goede economische relaties met Duitsland. Dit werd alleen maar belangrijker tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren.

Ook al heeft de Duitse economie zeker een deuk opgelopen in deze periode, maar hij heeft zich wel eerder hersteld dan in vele andere Europese landen. Hierdoor vormt Duitsland een uitermate interessante groeimarkt voor Nederlandse ondernemers.

De één is de ander niet – ook online!

Ondanks alle kansen die Duitsland Nederlandse ondernemers biedt, is het wel van belang de subtiele culturele verschillen niet alleen tussen deze landen altijd in je achterhoofd te houden. Sta er ook bij stil hoe groot Duitsland is, en dat er verschillen tussen de regio’s kunnen zijn. Deze subtiele verschillen tussen de regio’s zijn ook weer terug te vinden in het gebruik van internet en social media. In Nederland is het social media gebruik hoger dan in Duitsland en gebruikt 9 op de 10*1 mensen social media. In Duitsland daarentegen is er nog steeds groei, omdat de verspreiding van social media hier iets achter loopt. In Duitsland zijn dan al wel 74% aangemeld bij een social network site, maar daarvan zijn er 66%*2 ook actief. Maar er zijn niet alleen verschillen tussen Nederland en Duitsland, maar ook tussen de verschillende regio’s in Duitsland *3. Maar de duivel zit zoals altijd in de details. Om in Duitsland succesvol te zijn, is het belangrijk met deze verschillen niet alleen offline maar ook online rekening te houden. Wij kunnen U helpen om deze subtiele verschillen te overbruggen en met een op de Duitse markt aangepaste online strategie ondersteunen om ook in Duitsland succesvol zaken te doen.

*1 De cijfers komen uit het ‘Newcom Research & Consultancy’ Social Media onderzoek.
*2 De cijfers komen uit het Bitkom Research “Soziale Netzwerke”.
*3 http://social-media-atlas.faktenkontor.de/2013/nutzung-einzelner-kanaele.php

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte