Jolien Lankheet

Holadijee, het is de dag van de moedertaal!

Je moedertaal is de taal die je al om je heen hoort sinds je in de wieg ligt, je bent er letterlijk mee geboren. Maar wat voor invloed heeft je moedertaal precies en hoe kun je het gebruiken om uit te drukken wie je bent en wat je wilt bereiken. Zelfs bedrijven zoeken vaak naar hun eigen ‘moedertaal’, naar de manier waarop ze hun identiteit willen communiceren naar de buitenwereld.

Culturele diversiteit en meertaligheid

Veel van de ongeveer 6000 tot 7000 talen in de wereld worden met uitsterven bedreigd. De UNESCO Wereld Moedertaaldag is gewijd aan het behoud van meertaligheid en culturele diversiteit. Als moedertaalspreker heb je onbewust veel meer vaardigheden dan alleen het beheersen van de taal – het gaat om het begrijpen en communiceren van (bedrijfs) cultuur. Daarom is het ook voor veel bedrijven en organisaties moeilijk om internationaal voet aan de grond te krijgen en om hun eigen tone of voice te ontwikkelen in de juiste taal. Dit kan alleen gedaan worden door de eigenaardigheden van de betreffende taal te erkennen en te herkennen, simpelweg vertalen is niet genoeg.

Zelfs goed opgeleide niet-moedertaalsprekers hebben er moeite mee. Omdat het vaak nuances zijn – geschreven of gesproken – die een verschil kunnen maken in betekenis of interpretatie. Iedere taal heeft ook woorden waar anderstaligen stiekem om moeten lachen. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande Nederlandse woorden, die voor ons zo normaal zijn:

 

(Foto’s: Buzzfeed)

Bevorder de ontwikkeling van moedertaal

De Nederlandse taal is aan verandering onderhevig. Technologische veranderingen of veranderingen in de maatschappij hebben invloed op de ontwikkeling van onze taal. Critici zeggen zelfs dat het niveau aan het dalen is en dat we onze eigen taal steeds minder goed beheersen. Maar je zou het ook zo kunnen zien: onze taal ontwikkelt mee met de tijd. Er zijn zoveel excentrieke dialecten, charmante uitdrukkingen en opmerkelijke eigenaardigheden in onze mooie taal, dat we de ontwikkeling moeten blijven ondersteunen. Want hoe kun je anders zo’n culturele diversiteit promoten?

Dat onze taal zich ontwikkelt, zie je ook ieder jaar weer terug in de ‘Woord van het Jaar verkiezing’ van de Dikke van Dale. Woorden als appongeluk, regenboogtaal, cryptokoorts, treitervlogger en lokterrorist gooiden hoge ogen tijdens deze verkiezing of wonnen zelfs. Woorden die belangrijke ontwikkelingen in de samenleving weerspiegelen.

Sommige ‘nieuwe’ woorden spreken voor zich, andere hebben echt een context nodig. Voor iemand van wie Nederlands niet de moedertaal is, is het soms gissen naar de betekenis van bepaalde Nederlandse woorden. En zelfs als Nederlands wel je moedertaal is, kan onze taal je soms nog in het ongewisse laten.

De meerwaarde van de moedertaal

Het is belangrijk dat men bewust de toegevoegde waarde van de moedertaal waarneemt en herkent. Een platte vertaling komt namelijk in veel gevallen niet overeen met de ‘echte’ moedertaal.

Bij Marotura werken we internationaal: bij ons werken meertalige moedertaalsprekers (zoals Duitstaligen die ook vloeiend Nederlands spreken), die ervoor zorgen dat de content van onze klanten niet letterlijk wordt vertaald, maar wordt vertaald van de ene taal naar de andere – met alles erop en eraan. Zo steken we taalkundige- en culturele hindernissen over. Wil je de grens over met jouw bedrijf of organisatie? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

 

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte