Human Centered Design: 5 stappen ter voorbereiding

Maak websites toegankelijk voor iedereen met human-centered design

Even een formulier invullen online, of informatie op het internet opzoeken: het lijkt zo simpel, maar voor een groot aantal mensen is het een lastige taak. Verschillende handicaps hebben invloed op het gebruik van het internet: denk bijvoorbeeld aan blindheid, slechtziend, kleurenblind, doof, slechthorend, motorische- of een verstandelijke beperking. Een aantal cijfers op een rij: Nederland heeft zo’n 16.7 miljoen inwoners. In deze samenleving leven 238.000 slechtzienden. 78.000 blinden, 700.000 kleurenblinden, 1.300.000 slechthorenden en doven en 1.500.000 lichamelijk gehandicapten. Tot slot zijn er 825.000 dyslectici en 1.500.000 laaggeletterden. Dat zijn bij elkaar ruim 4.000.000 Nederlanders met een beperking: bij elkaar bijna 25% van onze samenleving! Het is dus onvermijdelijk dat er binnen jouw doelgroep mensen zijn met een beperking.

Human-centered design

Nu kunnen bijvoorbeeld blinde of slechtziende mensen wel gebruik maken van het internet, als de websites maar op een bepaalde manier vormgegeven zijn. Dit geldt ook voor de andere beperkingen. Er zijn bepaalde richtlijnen beschikbaar, maar nog gebruikersvriendelijker word je website door het te designen volgens human-centered design. Bij het designen op deze manier staat de eindgebruiker centraal. Dus bevat jouw doelgroep mensen met een beperking (en zoals hierboven geschreven is dat bijna altijd het geval), dan is het belangrijk dat jouw website toegankelijk is voor deze doelgroep. De eindgebruiker centraal stellen lijkt heel logisch, maar wordt in de praktijk nogal eens vergeten. We geven een paar simpele voorbeelden hoe er gelet kan worden op het toegankelijk maken voor jouw website voor iedereen:

1. Maak een use case
Een use case is een simpele beschrijving van hoe een bepaald doel of hoe een bepaalde taak kan worden bereikt. Het beschrijft wat de gebruiker doet en hoe het systeem daar vervolgens op moet reageren. Door deze handelingen op een rijtje te zetten wordt het gehele proces simpel beschreven, en worden er geen stappen vergeten. Het lijkt heel simpel, maar het is een essentiële stap in het ontwerpproces:

Use cases
Afbeelding 1: Voorbeeld van een use case

2. Geef je gebruikers een gezicht door persona’s op te stellen
Denk van tevoren goed na wie de personen zijn die gebruik gaan maken van jouw website., door het creëeren van persona’s om de gebruikers van je website een gezicht te geven. Persona’s zijn realistische beschrijvingen van de toekomstige gebruikers van je website.  Een persona bevat een beschrijving van een persoon, zijn of haar interesses en vaardigheden, en waar hij of zij tegen aan loopt met het gebruik van technologie.

BILL persona
Afbeelding 2: Voorbeeld van een persona

3. Maak gebruik van scenario’s
In scenario’s wordt beschreven hoe de uiteindelijke website of technologie gebruikt gaat worden door de eindgebruiker. Hierbij valt te denken aan een blinde gebruiker, die op de website van de NS een kaartje wil bestellen. Stap voor stap wordt in het scenario gedetailleerd beschreven hoe het bestellen van dit kaartje gebeurd op de website.

4. Schrijf requirements
Formuleer eisen en wensen van het systeem door requirements te schrijven: waaraan moet de website of applicatie voldoen als hij af is? Dit kunnen functionele requirements zijn: wat moet de website kunnen? (bijvoorbeeld: gebruiker moet een profiel op een website kunnen aanmaken), maar ook niet-functionele requirements (laadsnelheid), data (wat moet worden opgeslagen en waar) en context van gebruik kunnen requirements zijn.

5. Usability testing
Uiteindelijk is het natuurlijk van essentieel belang dat de website getest wordt door de eindgebruiker zelf. Valkuilen of fouten kunnen op deze manier opgespoord worden., en de website kan nog aangepast worden.

Kies je voor een human centered design aanpak, zet dan alle  mogelijke gebruikers centraal. De behoeften van mensen met een beperking zijn qua eigenschappen en behoeften niet of nauwelijks anders dan kerngezonde mensen. Wil je meer weten over human centered design, of hoe jij jouw website toegankelijk kunt maken voor iedereen? Neem dan contact met ons op.

Requirements
Afbeelding 3: Waar het vaak mis gaat bij het ontwerpproces

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte