John Roerdink

I love to write

15 november is het I Love to Write Day. Deze dag is in het leven geroepen door auteur John Riddle en is bedoeld om mensen te stimuleren meer te schrijven. Een mooie dag dus voor een blog over – hoe kan het ook anders – schrijven.

Dag in het teken van schrijven

I Love to Write Day is in 2002 opgericht door de in Delaware gevestigde auteur John Riddle. Riddle schrijft al decennia lang en heeft inmiddels al meer dan dertig boeken op zijn naam staan. Op de vraag waarom hij besloot een dag te wijden aan de liefde die hij en veel andere mensen hebben om te schrijven, antwoordde hij: “Mijn doel met I Love To Write Day is om mensen van alle leeftijden tijd te laten besteden aan schrijven. Om kinderen op school te laten schrijven en volwassenen aan te moedigen om een ​​oude droom nieuw leven in te blazen.”

De nieuwe Stephen King?

De beste manier om de I Love to Write Day te vieren is natuurlijk om te doen wat John Riddle met deze dag voor ogen had: iets schrijven. Dat kan op veel verschillende manieren en in diverse vormen. Een lief briefje in de lunchbox van je kind bijvoorbeeld. Of een handgeschreven ansichtkaart aan je oma. En wat te denken van een mooi gedicht of een persoonlijk verhaal in je dagboek? Of in digitale vorm: een inspirerende blog op je website. Het hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn; je hoeft niet direct een 350 pagina’s tellende roman of thriller te schrijven. Begin vooral gewoon met schrijven en begin klein. We hoeven niet allemaal de nieuwe Stephen King of J.K. Rowling te zijn of worden. En voor wie dat wel wil maar twijfelt of dat in zijn of haar vermogen ligt, hier nog even een geruststellende gedachte. De tekst voor het boek over Stephen Kings horrorklassieker Carrie werd maar liefst 30 keer afgekeurd voordat deze goed genoeg werd bevonden om te publiceren. En onthoud: iedere tekst begint met een eerste woord.

Tips voor goede webteksten

Vanzelfsprekend zijn er wel de nodige aandachtspunten bij het schrijven van teksten, zeker wanneer het teksten voor websites betreft. De belangrijkste tips voor een goede webtekst zijn:

  • maak zinnen niet te lang;
  • pas een actieve schrijfvorm toe;
  • maak gebruik van opsommingen;
  • gebruik goede koppen en tussenkopjes om de tekst beter leesbaar te maken;
  • vermijd ambtelijk taalgebruik en jargon;
  • voeg aansprekende voorbeelden toe.

Weet wat je doelgroep zoekt!

Een goede webtekst moet niet alleen duidelijk en prettig leesbaar zijn, het is ook wel fijn dat deze goed vindbaar is. Belangrijk daarbij is dat je tekst relevante content bevat waar de lezer echt behoefte aan heeft. Een zoekwoordenanalyse helpt daarbij. Door te analyseren op welke woorden veel wordt gezocht, kun je je doelgroep beter begrijpen. Zoekt je doelgroep bijvoorbeeld op ‘mountainbike’ of juist op ‘ATB’? En in welke aspecten zijn de lezers van jouw webtekst vooral geïnteresseerd? Hoe beter je weet waarover je doelgroep wil lezen, hoe beter je je tekst hierop kunt afstemmen. Zowel qua inhoud als qua taalgebruik. Want hoe je het ook wendt of keert: een goede tekst is nog altijd een tekst die aansluit bij de behoefte van je doelgroep.

Veel schrijfplezier gewenst!

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte