Voor jongeren bestaat het verschil tussen offline en online niet

Jongeren en Social Media, het is een wereld op zich. Vind je het soms al moeilijk om de gewone ontwikkelingen op Social Media gebied bij te houden? Dan zullen de Social Media Trends onder jongeren je misschien helemaal duizelen. Nieuwe digitale tools en social media worden als eerste ingelijfd door twee groepen, namelijk de early adopters, bijvoorbeeld mensen wiens werk of passie het is en jongeren (tot 25 jaar). Wil je weten hoe de Social Media leefwereld van jongeren eruit ziet? Wij (proberen) je een kijkje te geven in deze wonderlijke wereld ;-)!

Altijd online

Vraag een tiener of zijn of haar Facebook-vrienden ook echte vrienden zijn, en je zult waarschijnlijk een verbaasde blik krijgen. Dit kan twee redenen hebben: de kans bestaat dat ze überhaupt geen Facebook-account hebben (‘Waarom heb ik dat nodig?’). Een andere reden kan zijn dat ze je vraag simpelweg niet begrijpen. De jongeren van nu zijn namelijk opgegroeid met internet en Social Media, internet is normaal en iets dat er gewoon is. Voor hun bestaat de scheiding tussen een online en offline wereld niet. Ze zijn gewoon altijd online.

Mobile only world

Online zijn ze meestal via hun smartphone. Als je een jongere wilt vinden zonder smartphone, moet je waarschijnlijk goed zoeken. Jongeren zijn 100% mobiel, ze doen alles op hun smartphone: video’s / tv kijken, contact onderhouden met vrienden, gamen, muziek luisteren, informatie opzoeken, etc. Voor Larry Page, één van de oprichters van Google, is dit geen verrassing. Hij constateerde in 2014 al: “We are no longer in a mobile first world, we are in a mobile only world”. Voor bedrijven die jongeren online willen bereiken, zijn dus drie woorden belangrijk: mobile, mobile én mobile!

Sociaal en visueel

We weten nu dus WAAR (via welke devices) we jongeren kunnen bereiken, maar HOE kunnen we ze bereiken? De (Social) Media kanalen die jongeren gebruiken zijn vooral visueel en sociaal. Foto en video zijn erg populair. Eenvoud en gemak zijn kernwoorden voor jongeren, het moet allemaal niet zo ingewikkeld zijn. Snapchat heeft dat goed begrepen (lees ook onze blog: ‘Snap snapt het!’) en heeft de interface van de app speciaal voor jongeren ontworpen. Snap je niets van de interface van Snapchat? Dan hoor je waarschijnlijk niet meer bij de doelgroep!

Instagram, Snapchat en YouTube

Welke Social Media kanalen gebruiken jongeren dan het meest? Dit zijn de belangrijkste kanalen om in de gaten te houden als je als bedrijf jongeren wilt bereiken:

Instagram: 52% van alle Nederlandse jongeren maakt gebruik van Instagram. Het doel van deze app is duidelijk: het delen van foto’s en korte video’s. Dankzij het gebruik van filters proberen jongeren via dit kanaal zoveel mogelijk perfecte beelden en vooral selfies met hun vrienden te delen. Langzaam wordt dit perfecte plaatje iets minder, doordat Instagram in 2016 ook de Instagram Stories introduceerde (vergelijkbaar met Snapchat). Jongeren volgen via Instagram niet alleen hun vrienden, maar ook hun idolen of influencers. Populaire categorieën onder jongeren zijn mode en sport. Daarnaast zijn communities op Instagram booming, zoals travellers, fashionista’s, fitgirls, sneakerfreakers, etc. Jongeren hebben contact met elkaar via de comments en eigen hashtags. Opvallend gedrag van jongeren op Instagram: veel foto’s worden na een bepaalde tijd weer verwijderd, zo behouden ze zelf het gevoel van privacy.

Snapchat: 51% van alle Nederlandse jongeren maakt gebruik van Snapchat. Snapchat is voor jongeren realtime en realistisch, in tegenstelling tot Instagram, waar de beelden wat meer gelikt zijn. Het gaat erom je echte leven te laten zien. Op Snapchat wordt alle content zelf gemaakt en voor jongeren is veel content binnen de kortste keren niet meer interessant. Opvallend is dat Snapchat door deze doelgroep op dezelfde manier wordt gebruikt als Whatsapp, dus voor het chatten en contact onderhouden met vrienden. Het verschil? Op Snapchat kunnen ze grappige dingen doen met hun content, zoals het toevoegen van filters, tekst of animaties.

YouTube (en andere video-kanalen): 6,8 miljoen Nederlanders maken gebruik van YouTube, waarvan 1,2 miljoen dagelijks. Een groot gedeelte daarvan zijn jongeren. Waarom? Beeld- en live content is hot onder jongeren. Niet voor niets zijn vloggers zo populair onder deze doelgroep. De reguliere TV wordt juist steeds minder populair onder jongeren. Ze kijken series, films of programma’s waar en wanneer het hen uitkomt. Via YouTube luisteren ze veel muziek en kijken ze video’s van vloggers. Ze zijn erg sociaal als het gaat om hun (favoriete) vloggers. Ze kijken de video’s helemaal af, zelfs als het 20 minuten over niets gaat (in de ogen van een niet-jongere). Ook reageren ze actief door middel van het achterlaten van comments op YouTube of op de Instagramaccounts van vloggers. Steeds meer vloggers zijn onder jongeren populairder dan de ‘standaard beroemdheden’ bekend van bijvoorbeeld televisie. Daarom gaan ook steeds meer merken vloggers inzetten als influencers. Zo maken ze sponsored content.

Jongeren willen geïnspireerd worden

Wil je als bedrijf jongeren bereiken? Dan heb je daarvoor jongeren nodig! Jongeren willen namelijk geïnspireerd worden door andere jongeren en dan bij voorkeur op de Social Media kanalen van hun eigen voorkeur (en bijvoorbeeld niet via reguliere televisie). Wij denken hierin graag met je mee. Wil je meer weten? Neem contact met ons op.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte