Julian Oolthuis

Oranje, zwart of blauw; het belang van kleur bij website ontwerp

In een eerdere blog haalden we al de betekenis van kleur in culturele context aan. Hierin concludeerden we dat kleur in verschillende landen verschillende betekenissen heeft. In deze blog gaan we specifiek op zoek naar de invloed van kleur op ons aankoopbedrag.

Kleur heeft een belangrijke invloed op het aankoopgedrag en staat in direct verband met menselijke emoties. Kleur speelt daarnaast een grote rol in het herkennen van merken, advertenties en het uiterlijk van winkels. In de supermarkt is dit duidelijk aanwezig: de tijd die consumenten spenderen aan fast moving consumer goods is beperkt, daarom is het belangrijk dat deze de aandacht trekken: eye-catching en onderscheidende kleuren.

Het MAYA principe en aankoopintentie

Belangrijk hierbij is wel om te werken volgens het MAYA principe: Most Advanced, Yet Acceptable. Het product moet niet te overheersend één kleur hebben, dan is het effect op de aankoopintentie het grootst. En als ze het allemaal doen, is er helemaal geen onderscheid meer te zien, zoals in onderstaande afbeelding het geval is.

Zo zorgt de kleur rood voor een gevoel van urgentie en dit kan leiden tot impulsaankopen. De kleur blauw geeft ons rust en zorgt ervoor dat we meer weloverwogen aankopen doen. De kleur bruin zorgt juist voor een gevoel en stabiliteit en betrouwbaarheid. De kleur roze wordt meer geassocieerd met zoetheid en plezier en is een echte vrouwelijke kleur. Een recent onderzoek vond een verband tussen ‘pleasant emotions’ en de golflengte van een kleur. In het onderzoek werden twee winkels nagebootst: eentje met een rood interieur en eentje met een blauw interieur. De participanten kregen geld en de opdracht om een TV in de winkel te kopen. In de winkel met het blauwe interieur verbleven de mensen langer om naar de juiste televisie te zoeken. Het blauwe interieur zorgde ook voor meer aankopen. Ook toonde de studie aan dat mensen geneigd waren eerder terug te keren naar de winkel met het blauwe interieur dan de winkel met het rode interieur. In een winkel zijn ook andere elementen van toepassing,  de zogenaamde ‘atmospherics’, zoals geur, muziek, temperatuur of verkoopmedewerkers.

Blauw versus groen

Het eerder genoemde MAYA principe is ook toepasbaar voor webdesign. Een ander onderzoek keek namelijk naar het online koopgedrag van mensen, door middel van een onderzoek waarbij gekeken werd naar de hersenactiviteit van de shoppers wanneer verschillende typen chocoladegeschenken aan hen werden voorgelegd. In de hersenen werd een gedeelte geactiveerd dat normaal geassocieerd wordt met beloning, dit toonde een positief verband aan met de aankoopintentie. Er zijn veel invloeden in de online omgeving die dit gedeelte van de hersenen triggeren, en de mensen aanzetten tot koopgedrag. Het design, zoals waar de tekst geplaatst is ten opzichte van het product, heeft een invloed op het gedrag van mensen. Als de tekst rechts geplaatst is, heeft dit meer invloed op de aankoopintentie dan wanneer de tekst links geplaatst is. Een andere studie toonde aan dat een bank twee keer zoveel online werd verkocht wanneer het een blauwe achtergrond had, dan wanneer het een groene achtergrond had. Groen deed de mensen waarschijnlijk denken aan geld en zorgde ervoor dat ze meer gereserveerd waren, terwijl blauw een meer ontspannen gevoel veroorzaakte. Dit heeft weer invloed op het consumentenbedrag als aankoopgedrag of de bereidheid om te betalen voor iets.

Warme kleuren versus koele kleuren

Uit een onderzoek bleek dat de kleur zwart een meer luxe uitstraling had en dat de consumenten bereid waren hier meer voor te betalen. Het belang van de primaire kleur is dat het aansluit bij de juiste positionering van het merk of product dat verkocht wordt, dit is online niet anders dan offline. Ook het website design kan hierin een grote rol spelen. Functionele producten worden het beste gepresenteerd in koele kleuren, en sensory social products kunnen het best gepresenteerd worden in warme kleuren. Sommige producten als shampoo, combineren beide elementen.

Kortom: Het effect van kleur wordt geassocieerd met emoties die worden ervaren door ons brein, dit is in een fysieke winkel niet anders dan in een online shop.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte