“Oh kom er eens kijken..” Sinterklaas als businessmodel

Sinterklaas is weer in het land, daar kun je door alle discussies rondom zwarte piet niet meer omheen. Aan die discussie maken wij hier geen woorden vuil, wij raken namelijk juist geïnspireerd door de goedheiligman! Je zou kunnen stellen dat Sinterklaas de grootste fanclub van heel Nederland heeft. Ieder jaar weet hij mensen weer te boeien en tot actie aan te zetten. Wat is zijn geheim? En is dit ook online toe te passen? Wij zoeken het voor je uit!

Sinterklaas is een sterk merk

Sinterklaas is van oorsprong een heilige genaamd Sint-Nicolaas. Het Sinterklaasfeest zoals wij het nu kennen vindt zijn oorsprong echter in een leesboek van Jan Schenkman uit 1850. Hierin kwamen voor het eerst Sinterklaas, de stoomboot en de intocht naar voren. In de loop der jaren is de Sint geëvolueerd tot de man die wij vandaag de dag kennen. Je zou de link misschien niet meteen leggen, maar Sinterklaas is eigenlijk het schoolvoorbeeld van een sterk merk. De Sint bezit namelijk twee eigenschappen waar sommige merken alleen maar van kunnen dromen: herkenbaarheid en emotie. Je zult bijna geen enkele Nederlander vinden die geen associaties heeft met het woord Sinterklaas: mijter, stoomboot, cadeaus, 5 december of pepernoten; de Sint roept bij iedereen herkenning op.

Daarnaast roept het hele Sinterklaasfeest ook emoties op. Veel mensen associëren de festiviteiten rondom de goedheiligman met gezelligheid en samenzijn. De combinatie van herkenbaarheid en emotie is goud waard: zonder herkenbaarheid is de emotie immers niet veel waard. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de reclames van ‘even Apeldoorn bellen’, heel Nederland ligt in een deuk, maar de meeste mensen weten niet voor welk merk deze reclames nou bedoeld zijn.

Net zoveel fans als Sinterklaas

Als merk of bedrijf zijnde kun je dus veel leren van Sinterklaas. Sterker nog, hij kan dienen als bron van inspiratie voor je internet strategie:

  • Wees herkenbaar: Iedereen kent Sinterklaas en heeft associaties met hem. Zorg ervoor dat men (positieve) associaties krijgt met je merk of bedrijf. Belangrijk hierbij is dat je huisstijl op alle internetplatformen terug te zien is.
  • Wees verrassend: Sinterklaas is verrassend. Zorg ervoor dat je de mensen verwonderd en daarmee de aandacht trekt. Plaats dus regelmatig unieke en creatieve content of verzin leuke acties.
  • Activeer je fans: Sinterklaas zet heel Nederland in als ambassadeurs voor zijn merk, overal zie je kinderen met mijters of zijn etalages versierd in Sinterklaas stijl. Zet je klanten of volgers dus ook in als ambassadeur van je merk.
  • Voor wat hoort wat: Sinterklaas is zeer vrijgevig, maar niets is voor niets. Sinterklaas verwacht dat kinderen lief zijn en laat ze tekeningen en gedichten maken of een wortel in hun schoen stoppen. Je kunt je klanten dus best belonen voor hun engagement, maar je mag daar ook best iets voor terug vragen: een simpele like op Facebook bijvoorbeeld.
  • Het grote boek van Sinterklaas: Sinterklaas weet veel over je; je naam, of je lief bent geweest of niet. Hij benadert je ook op een persoonlijke manier, zo is een chocoladeletter vaak de 1e letter van je naam. Verzamel online ook big data over je klanten, zodat je ze op een maatwerk manier van dienst kunt zijn. Doe ze een persoonlijk aanbod en je zult zien dat ze dit waarderen.
  • Gamification: Sinterklaas is niet alleen leuk voor kinderen, ook volwassenen zijn behoorlijk fanatiek. Ze maken gedichten en surprises. Soms is dit een ware strijd. Het verbinden van spelelementen aan je internetstrategie zorgt ervoor dat je klanten zich betrokken voelen en actief mee zullen doen.
  • Wees grensverleggend: Sinterklaas rijdt met zijn paard over het dak en bezorgt cadeaus door de schoorsteen; het klinkt ongeloofwaardig, maar toch doen we er met z’n allen aan mee. Wees ook grensverleggend met je internetstrategie, gebruik humor en denk buiten de gebaande paden, wees anders dan je concurrent!

 

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte