Online trends in Duitsland 2017

Duitsland staat bekend om zijn technisch vernuft, maar online liggen onze Oosterburen duidelijk nog achter op Nederland. Toch staat er 2017 en in de daaropvolgende jaren heel wat te gebeuren: steeds meer gemeenten investeren in de aanleg en uitbreiding van het glasvezelnet en daarmee in aanzienlijk grotere datavolumes. Voor bedrijven, die plannen hebben om de Duitse online markt op te gaan, liggen er in het komende jaar tal van kansen. We zetten de belangrijkste online trends in Duitsland 2017 en andere nuttige feiten voor u op een rij!

Internetgebruik stijgt gestaag

In Duitsland is inmiddels 89% van de bevolking online – in Nederland is dat 95% – en deze trend is al jaren stijgende. Ook bij het smartphone gebruik bestaat een vergelijkbare lijn: iets minder dan in Nederland, maar met een gestage trend naar boven. De Duitse gebruiker vertoont een iets ander internetgedrag: hij is over het algemeen terughoudender in de interactie. Zo is hij bijvoorbeeld op Facebook lang niet zo scheutig met ‘likes’ of deelacties als de Nederlanders. Maar een Duitser, die uw Facebookpagina eenmaal volgt, is ook veel trouwer: terwijl een Nederlander bij één of twee onwelgevallige posts snel afhaakt, geldt voor de Duitser veel vaker “eenmaal klant – altijd klant” – en dat biedt mooie kansen!

LinkedIn, Facebook of Xing?

Niet LinkedIn, maar XING is in Duitsland momenteel nog het digitale platform voor zakelijke gebruikers. Naast gratis registratie biedt XING diverse betaalde lidmaatschappen. Xing heeft inmiddels 9.6 miljoen leden, waaronder 880.000 betalende. Er tekent zich echter momenteel een kentering ten gunste van LinkedIn af, omdat hierbij de internationale kansen interessanter zijn. Toch is het voor opbouw en onderhoud van een Duits zakelijk netwerk aan te raden om – zeker voorlopig nog – op Xing aanwezig te zijn, naast LinkedIn. Facebook wordt in Duitsland over het algemeen nog veel meer als een persoonlijk relatienetwerk gezien, waarin informatie met vrienden, kennissen en familie wordt uitgewisseld. Een Duitse Facebook-gebruiker zal niet gauw een zakelijke Facebookpagina liken of delen, like-and-win-acties bijvoorbeeld leveren daardoor minder op. Bedrijven die – wellicht uit kostenoverwegingen – voor een Facebookpagina kiezen, moeten zich daarnaast realiseren dat Duitstalige Facebookposts echt vakwerk zijn, dat niet zo maar even uit de mouw geschud kunnen worden.

Pas op: privacy

De wetgeving in Duitsland is op het gebied van privacy, colofon (‘impressum’), copywriting en dataopslag veel strenger dan in Nederland. Wie er onderuit denkt te komen en in het grote geheel niet op te vallen, komt bedrogen uit: gespecialiseerde bureaus zoeken actief naar overtredingen en spannen procedures aan. Extra maatregelen op dit gebied zijn dan ook geen overbodige luxe, maar pure noodzaak.

Mobiel wint steeds meer terrein

Ook in Duitsland winnen smartphones steeds meer terrein. De meeste zoekvragen worden ook in Duitsland inmiddels via mobiele devices gedaan. Er komen steeds meer zogenaamde responsive websites, die zich in lay-out en design aan het mobiele toestel aanpassen, maar binnenkort zal dit ook de content betreffen, zo is de verwachting. De smartphonegebruiker krijgt dan bijvoorbeeld een veel kortere tekst te zien die desgewenst uitgeklapt kan worden. Responsive content wordt dan ook zeker als één van de grote online trends voor 2017 in Duitsland gezien.

Met beelden sneller het brein bereiken

Onderzoek wijst uit: beelden bereiken het brein veel sneller dan teksten. Visualisering is dan ook één van de grote online trends in Duitsland 2017. De verwachtingen zijn, dat het gebruik van bijvoorbeeld pictogrammen en infographics sterk toe gaat nemen, die vooral op de smartphone in één oogopslag veel informatie kunnen geven. Maar ook apps als Instagram worden voor online marketing steeds belangrijker, want het zijn uitstekende media om beleving te creëren en een groot publiek te bereiken.

De Duitse online markt – drie valkuilen

Met het toenemende internetgebruik en een bevolking van meer dan 80 miljoen inwoners biedt ons buurland een ongekend potentieel op de online markt. Maar er liggen ook een aantal valkuilen:

  • Gewoon de look en feel van uw Nederlandse website aanhouden: Duitsers houden van een Duitse uitstraling, met perfecte Duitse teksten. Duitse contactgegevens en bankrekeningnummers wekken vertrouwen.
  • Nederlandse zoektermen gebruiken: Duitsers zoeken eerder op kwaliteit, Nederlanders op prijs. De zoektermen zijn dus vaak anders.
  • Geen extra maatregelen voor privacy en dataopslag: dit wordt vaak vergeten, maar kan voor veel problemen zorgen.

Een goed marketingplan en een doordachte strategie werpen daarom ook aanzienlijk meer – en meetbare! – vruchten af dan lukraak te beginnen en ‘kijken waar het schip strandt’.

Meer weten over de online trends van 2017 of over de Duitse online markt?

Wilt u meer weten over de online trends in Duitsland 2017 en welke kansen er voor uw bedrijf op de Duitse markt liggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Benieuwd wat er in 2019 veranderd is?

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte