Pfeifer Heavy Machinery: online groei en digitale transformatie

In 2009 vroeg Pfeifer Heavy Machinery aan Marotura om te zorgen voor goede online vindbaarheid van hun bedrijf en de machines die zij verkochten en daardoor veel meer machines te gaan verkopen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Inmiddels is Pfeifer Heavy Machinery online zeer goed vindbaar in maar liefst 10 verschillende talen. Het aantal machines dat zij verkopen aan klanten van over de hele wereld is sinds die tijd enorm gestegen. Mede dankzij de goede online vindbaarheid en het grote en overzichtelijke productaanbod op de website met uitgebreide productbeschrijving en gedetailleerde specificaties. De dienstverlening is inmiddels succesvol uitgebreid, onder meer met de verhuur van machines. Ook daar worden online mooie resultaten geboekt. Met de online groei kwam ook de behoefte aan een volgende stap wat betreft het digitaliseren van de interne bedrijfsprocessen. Marotura nam het totale interne proces onder de loep met als doel m.b.v. digitalisering grote verbeteringen en efficiency te realiseren en de juiste wisselwerking en koppelingen tussen de website en interne systemen. De digitale transformatie van Pfeifer Heavy Machinery is in volle gang en gaat continu door.

Pfeifer Heavy Machinery: internationale dienstverlening van A tot Z rondom verkoop en verhuur van machines

Pfeifer Heavy Machinery (PHM) is van oorsprong een wereldwijde groothandelaar in zwaar bouwmaterieel en heeft zich de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een ambitieus, internationaal georiënteerd bedrijf. Bij Pfeifer Heavy Machinery kunnen bedrijven en particulieren terecht voor een zeer uitgebreid assortiment gebruikte en nieuwe bouwmachines tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Welke machine de klant ook zoekt: PHM heeft hem of vindt hem. Klanten kunnen er terecht voor de inkoop en verkoop van machines (Pfeifer Heavy Machinery) en het huren van machines (Pfeifer Rentals). Het aanbod van machines is zeer uitgebreid, met o.a. hijskranen, verreikers, hoogwerkers, graafmachines en heftrucks. Naast de verkoop en verhuur van nieuwe en gebruikte machines, kan het bedrijf ook diverse andere diensten voor de klant verzorgen. Denk hierbij aan het transport van de machines, het regelen van de benodigde documenten, onderhoud en reparatie, inspectie en keuringen van bouwmachines en het stralen en spuiten van machines. Door deze veelzijdigheid, kennis en ervaring is PHM in staat om klanten een totaalpakket aan te bieden waarmee zij van A tot Z ontzorgd worden en kunnen rekenen op de beste service en technische ondersteuning.

Bekijk website
"Help ons om online flink te groeien en zo wereldwijd meer machines te verkopen en daarnaast om onze interne processen te digitaliseren."
De
Uitdaging

De Aanpak

1

Strategie & Doelstellingen

We zijn gestart met het volledig in kaart brengen van de interne bedrijfsprocessen rondom de aankoop, verkoop en transport van machines. Daarnaast is de doelgroep grondig geanalyseerd. Om de verkoop te verhogen en de interne processen te verbeteren is er gekozen voor een nieuwe website in 10 verschillende talen, in combinatie met een nieuw CRM systeem. Eén van de grote uitdagingen die hierbij uit de analyse van de bedrijfsprocessen naar voren kwam was om nieuw ingekochte machines z.s.m. op de website te krijgen met zoveel mogelijk relevante informatie voor potentiële kopers.

2

Concept & Uitwerking

Vanuit de interne bedrijfsprocessen hebben we samen met Pfeifer Heavy Machinery een shortlist gemaakt van mogelijke softwarepakketten die de processen het best zouden kunnen ondersteunen. Na het selectieproces is gekozen voor SalesForce als nieuw CRM systeem. De nieuwe website heeft een directe op maat gemaakte koppeling met SalesForce gekregen. Om het proces van plaatsing van machines op digitale marktplaatsen te vereenvoudigen, hebben we ook een op maat gemaakte koppeling gebouwd tussen de website en Mascus. Vanuit Mascus wordt de informatie vervolgens weer doorgeplaatst naar andere digitale marktplaatsen. Ook hebben we een koppeling met de nieuwsbrief In Mailchimp gebouwd. Pfeifer Heavy Machinery kan nu vanuit de website selecteren welke machines ze in de nieuwsbrief willen vertonen. In Mailchimp hebben we diverse formats gemaakt (10 verschillende talen, nieuw aanbod en prijswijzigingen), waardoor een nieuwsbrief snel en eenvoudig aan specifieke doelgroepen verzonden kan worden. Vrij recent is hier Marketing Automation via Mailchimp aan toegevoegd.

3

Implementatie & Resultaat

De nieuwe website i.c.m. met de directe koppelingen richting SalesForce, Mascus en Mailchimp heeft tot een enorme interne tijdsbesparing geleid bij Pfeifer Heavy Machinery. Een nieuwe ingekochte machine komt nu razendsnel op de website en is ook direct op meerdere andere verkoopkanalen zoals Mascus zichtbaar. Door de website SEO geoptimaliseerd in 10 verschillende talen op te leveren zijn de rankings in Google verbeterd en gezorgd voor een enorme groei in bezoekersaantallen.

Expertise Marotura

Vanuit Marotura hebben we bij dit project de volgende expertise ingebracht: 

 • SEO expertise
 • SEA expertise / Google Ads
 • Technology expertise
 • Projectmanagement
 • Big Data analyse
 • Online consultancy
 • Content expertise
 • Design & front end
 • Back end & programmering
 • E-mail marketing
 • Conversie-optimalisatie

Gebruikte tools & Technologie

Partner
aan het woord
Ralph Koehorst
Directeur-eigenaar PHM & Pfeifer Rentals

Volgende case worden?