John Roerdink

De Ramadan: hoe werkt dat dan?

Deze maand (van 26 mei tot 24 juni) is het Ramadan. Een bijzondere maand voor Achmed, Redouane & Abdeloahid Taouil. Veel mensen zijn benieuwd naar de manier waarop zij deze maand ervaren. En werken tijdens de Ramadan, hoe ‘werkt’ dat eigenlijk? Aan wie kunnen we dat nou beter vragen dan aan de broers zelf?

v.l.n.r. Abdeloahid, Redouane & Achmed Taouil

Wat betekent de Ramadan voor jullie?

Abdeloahid: Veel mensen denken bij de Ramadan aan het niet eten en drinken van zonsopkomst tot zonsondergang, maar het is zoveel meer dan dat. Het doel is het vasten van het hart en niet om honger of dorst te krijgen. Tijdens de Ramadan wordt er ook veel aandacht besteed aan zelfreflectie: een maand lang je hart zuiveren van slechte invloeden. Dit doe je onder meer door veelvuldig de Koran te lezen, na te denken over haar boodschap en extra te bidden in de moskee met de gemeenschap.

Achmed: Voor mij persoonlijk betekent de Ramadan veel. Het is een religieuze maand van bezinning en aanbidding van Allah. Het is ook de maand waarin je als het ware weer met beide benen op de grond komt en leert dat het leven niet alleen draait om meer, meer en meer. Liefde voor je medemens, elkaar vergeven, barmhartigheid en natuurlijk ook de gezelligheid en vreugde met familie en vrienden bij het samen verbreken van het vasten (Iftar) zijn dan woorden die ik associeer met de Ramadan.

Wat is voor jullie het hoogtepunt van de Ramadan?

Achmed, Redouane & Abdeloahid unaniem: Het hoogtepunt van de Ramadan is voor ons toch wel het vieren van het Suikerfeest met familie en vrienden, na een hele maand gevast te hebben. Dat is gewoon een hele mooie afsluiting en ook een moment om trots te zijn op jezelf.

Wat is het zwaarst?

Achmed: Veel mensen denken dat het heel zwaar is om een hele dag niet te eten of te drinken, maar dat valt reuze mee. Dat komt ook doordat je er mentaal op voorbereidt: je draait als het ware een ‘knop’ om. Ook plan je de dag anders in. Tien kilometer hardlopen overdag is op dit moment niet zo handig. De meeste mensen sporten deze maand dan ook een uur voor zonsondergang.

Redouane: Toevallig sprak ik verleden week hier met een aantal mensen over en zij geven aan zichzelf gezonder te voelen tijdens de Ramadan.

Wat zijn do’s en dont’s voor andere mensen (zoals jullie collega’s) tijdens de Ramadan?

Abdeloahid: Die zijn er eigenlijk niet. Onze collega’s weten allemaal wanneer het Ramadan is. Voor mij persoonlijk zijn er geen do’s of dont’s.

Redouane: Daar sluit ik me bij aan. Ik heb er bijvoorbeeld ook totaal geen moeite mee als iemand me vraagt of ik wat wil drinken of iets dergelijks. Vorig jaar heeft de meerderheid van de collega’s vrijwillig een dagje meegedaan met de Ramadan om te ervaren hoe dat gaat. Dat was een bijzondere dag waar wij het als collega’s onderling nog geregeld over hebben.

Hoe ziet een werkdag eruit voor jullie tijdens de Ramadan? Zijn er dingen die jullie anders doen?

Achmed: Het vasten duurt op dit moment voor ons van 03:00 uur ’s nachts tot 22.00 uur in de avond. In deze tijd van het jaar vast je dus 19 uur per dag. Afhankelijk van of je thuis met je gezin of bij familie of vrienden je vasten verbreekt, begin je rond 21.15 uur met het opwarmen of het klaarmaken van een lichte maaltijd. Omdat de zon pas laat ondergaat, ga je niet te zwaar of te veel eten. Als de zon ondergaat, beginnen we met het verbreken van het vasten door het eten van een dadel. Als je dorst hebt, drink je er ook water bij, een licht soepje kan ook. Vervolgens eet je wat lichts en dan ga je eerst bidden. We bidden dan het zonsonderganggebed (5 minuten). Daarna gaan we weer verder met eten. We eten dan gezellig met familie of vrienden en eten lekkere en lichte gerechten.

Abdeloahid: In de Ramadan-maand is het laatste gebed, het avondgebed, altijd ingeroosterd om 23.30 uur. Dit is een drukbezocht gebed en na dit gebed worden er extra gebeden verricht. Zo reciteren we gedurende de Ramadan-maand de hele Koran. Dat duurt ongeveer t/m 00.30 uur. In de weekenden houdt de Imam ook nog een preek, dus dan duurt het wat langer. Daarna ga je naar huis om te slapen.

Redouane: Om 02.30 uur gaat de wekker weer. Meestal drink ik een glas melk en eet ik een bakje yoghurt. Er zijn mensen die op dit tijdstip heel veel kunnen eten, en ook zwaar voedsel (zoals vlees of kip), maar ik houd het liever bij zuivel. Om 03.00 begint het vasten. Dan is ook gelijk het eerste gebed van de volgende dag. Na het verrichten van dit gebed ga je weer slapen. De wekker gaat de volgende ochtend voor ons weer op de normale tijd. We gaan immers gewoon werken.

Achmed: De werkdag verloopt vervolgens zoals altijd. Bij thuiskomst verloopt het zoals een normale avond verloopt. Wanneer onze kinderen in bed liggen, rond 19.30 uur, lezen we nog ongeveer een uur lang de koran. Voor je het weet is het weer 21.15 uur en dan beginnen we weer met het voorbereiden van de maaltijd om het vasten te verbreken.

We wensen Achmed, Redouane & Abdeloahid alvast een heel fijn Suikerfeest!

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte