Snapchat: wat biedt de toekomst? [3]

Waar het in mijn twee voorgaande blogs vooral ging over het succes van Snapchat en de zakelijke kant van de app, ga ik nu dieper in op de toekomst van deze voor veel mensen bijna onmisbare app. Snapchat is zo populair: het aantal gebruikers is met 69% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat maakt de app een van de snelst groeiende apps in Nederland.

We beginnen deze blog met een opvallend nieuwtje: Snapchat heeft haar naam, met het oog op de toekomst, verandert naar Snap Inc. Daarnaast noemt het bedrijf zichzelf ook geen social media-bedrijf meer, maar een “camera company”. Met andere woorden, er staat ons iets te wachten, maar wat?

Live nieuwsfeed

Een tijd geleden heeft Snapchat. haar ‘verhalenonderdeel’ al deels aangepast. Waar de app eerder de verschillende verhalen achter elkaar afspeelde, krijgt de gebruiker nu de vrije keuze om te selecteren welke verhalen achter elkaar afgespeeld dienen te worden. Zo richt Snapchat zich goed op haar doelgroep, deze kunnen nu immers zelf bepalen hoe ze de verhalenfunctie willen en gaan gebruiken.

Een andere verschuiving binnen Social Media land is dat Snapchat ook steeds meer door de gebruiker wordt gebruikt als nieuwsfeed. Waar vroeger veelal Twitter de dienst uitmaakte op dit vlak, is het tegenwoordig steeds vaker zo dat Snapchat over het laatste nieuws beschikt. Als voorbeeld de terroristische aanslag in San Bernardino in Californië van een klein jaar geleden. Een man en vrouw schoten daar 14 mensen op een kerstviering dood. Bewoners in de plaats en rondom de aanslag begonnen zo snel te filmen dat Snapchat op dat moment een actuele nieuwsbron werd. Rondrijdende politieauto’s, het horen van schoten en gillende mensen: het was eerder op Snapchat te zien dan bij CNN. Snapchat speelde hierop in door van al deze filmpjes een live reportage te maken. Door de combinatie van beeld en geluid ben je zo als gebruiker erg betrokken. Helaas een triest voorbeeld, maar wel tekenend voor de verandering van de manier waarop mensen het nieuws tot zich nemen. ‘Op Twitter lees je het nieuws, op Snapchat beleef je het’.

Wereldnieuws via Snapchat

Deze trend zet door. Zo maakt Snapchat tegenwoordig steeds vaker live nieuwsfeeds van belangrijke voetbalwedstrijden of andere (sport)evenementen. Live toeschouwers kunnen zo hun verhalen, hun mening en sfeerimpressies delen via deze livefeed. De Snap-gebruiker thuis krijgt zo het gevoel alsof hij zelf in het stadion zit. Waar deze functie nu nog enkel in Amerika en Groot-Brittannië te gebruiken is, wordt er verwacht dat deze functionaliteit ook op korte termijn in Nederland beschikbaar zal zijn. Deze gebeurtenissen zijn nog maar een voorproefje, we zullen steeds vaker ‘Live Stories’ van belangrijk wereldnieuws kunnen bekijken via Snapchat. Wat betekent dat voor het NOS Journaal of RTL Nieuws?

Snapchat Spectacles

Daarnaast is Snap Inc. op de achtergrond al een geruime tijd bezig met het ontwikkelingen van een ‘hernieuwde’ Google Glass, namelijk de Snap Inc. Spectacles. Waar de Google Glass er bijzonder hi-tech uitziet, is dat bij de Spectacles totaal niet het geval. De bril heeft namelijk het uiterlijk van een zonnebril.

De Spectacles bril heeft maar een enkel doel, namelijk het maken van Snap-filmpjes. Deze filmpjes maak je door aan de zijkant van de bril een knop in te drukken. De bril filmt zo tien seconden het zicht dat jij op dat moment hebt. Vervolgens wordt het filmpje naar je Android- of iOS-toestel gestuurd. Daarna kun je je bril eenvoudig weer opbergen in een hoesje, waarin hij draadloos wordt opgeladen.

Door het gebruik van de Snap Spectacles leg je als het ware een persoonlijke herinnering vast, zonder dat je naar het schermpje van een camera, tablet of een mobiele telefoon kijkt. Het doel van de bril is dus simpel en eenvoudig: het delen van je persoonlijke belevenissen met je familie en vrienden. Uit onderzoek blijkt dat het beter is om je als bedrijf op één punt te richten dat de doelgroep nog niet heeft. En dat is precies de toegevoegde waarde die Snapchat met Spectacles biedt aan de doelgroep.

Snap snapt het!

Snap Inc. wil tegenwoordig gezien worden als een ‘camera-bedrijf’ en niet als een social media-bedrijf. Hoe kan dat nou beter dan daadwerkelijk een ‘camera-product’ op de markt te brengen? Het slimme van Snap Inc. is dat het bedrijf de Spectacles niet enorm duur maakt. Met €120 euro is de ‘camera-bril’ een stuk goedkoper dan de Google Glass en past het, na even sparen, ook prima in het budget van de jonge doelgroep. Tevens ziet Snap Inc. de eerste versie als een leerproduct: wat kan er beter aan de eerste versie van de bril? De combinatie tussen de lage prijs en het leerproces is daarom een win-winsituatie. Met andere woorden: Snap snapt het!

De manier waarop Snap Inc. de Spectacles op de markt brengt is uniek. In New York heeft het ‘camera-bedrijf’ een winkel geopend, die tot en met oud en nieuw haar deuren open heeft. De winkel is geheel wit en hangt vol met ronddraaiende televisies die het zicht door de Spectacles goed weergeven. Daarnaast staat er in de winkel een automaat, die lijkt op een snoepautomaat, waarin geld kan worden gegooid. Op die manier komt de Spectacles er vanzelf uit rollen. Deze automaat staat op meerdere plekken in de wereld, alleen geldt daar: op is op. Dat is in New York niet het geval, daar wordt de automaat tot nieuwjaarsdag telkens opnieuw bijgevuld. Unieker kan toch niet?

spectacles store

Afbeelding: Techcrunch

Meer weten?

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden van Snap in jouw Social Media strategie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op! Wij adviseren je graag.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte