Snapchat: Wat het is en waarom je er zakelijk niet omheen kunt [1]

Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord: Snapchat, immens populair onder het grootste deel van de jeugd in Nederland. Maar wat is Snapchat en waarom is het zo populair? In een serie van 3 blogs leg ik alles uit wat je over Snapchat moet weten én waarom Snapchat voor bedrijven het medium van deze tijd is.

Wat is Snapchat en hoe werkt het?

Snapchat is een applicatie, voor Android en iOS, waarmee je foto’s en video’s naar vrienden en bekenden stuurt. De app maakt gebruik van de ingebouwde camera van je mobiele telefoon en is erg simpel in gebruik. Als gebruiker neem je met de camera aan de voor- of achterkant een foto via de app en deze verstuur je naar je eigen ‘Snapchat-vrienden’. Deze foto’s verdwijnen echter na maximaal 10 seconden weer. Doordat de foto of video na maximaal 10 seconden weer verdwijnt voelen jongeren zich relatief veiliger dan op andere sociale media. Door de vluchtigheid van de foto’s is het daarnaast voor de gebruiker aantrekkelijker om vluchtig een foto te maken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Instagram, waarop iedereen probeert om zo perfect mogelijke, en daardoor soms, onrealistische foto’s te maken.

Een andere functie die de applicatie bezit is ‘Mijn verhaal’. Met deze functie kun je foto’s 24 uur lang aan je eigen ‘Snapchat-verhaal’ toevoegen. Wanneer je dus een foto op ‘Mijn verhaal’ zet, kunnen al je vrienden de foto of video 24 uur lang zien. Wanneer je elke dag een aantal foto’s of video’s op ‘Mijn verhaal’ zet, dan kunnen je ‘Snapchat-vrienden’ dus een beetje meekijken in je leven.

Het volgende dat Snapchat zo bijzonder maakt, is dat het kan zien met wie je het vaakst foto’s of video’s deelt. Op basis daarvan stelt de app een ‘beste vrienden-lijst’ samen. Hoe je bevriend bent met iemand kan worden afgelezen aan de hand van Emoji’s. Dat zijn een aantal verschillende emoticons en geeft aan welke verhouding je met je vrienden hebt. Zo heb je een geel hartje achter een naam als je beide elkaars beste vriend bent. ‘Snap’ je een aantal dagen achter elkaar met een persoon? Dan krijg je een ‘Snapstreak’ en laat Snapchat zien hoeveel dagen achter elkaar je met iemand aan het snapchatten bent.

snapchat_vrienden

Afbeelding bron: https://www.gsminfo.nl/blog/apps/8184/tips-zo-pas-je-je-vrienden-emojis-aan-in-snapchat

Hoeveel gebruikers heeft Snapchat en waarom is het populair?

Ruim een miljoen Nederlanders bezit de app. Onder deze miljoen Nederlanders bevinden zich vooral jongeren van twaalf tot negentien jaar. De app is dus vooral bij jongeren razend populair. In de leeftijdsgroep tot en met 29 jaar bezit 28% Snapchat, in tegenstelling tot 71% bij de groep tot en met 19 jaar. Bij de groep Nederlanders boven de 50 jaar heeft ongeveer 2% de applicatie.

Ongeveer 150 miljoen gebruikers ‘snappen’ er elke dag wereldwijd op los. Maar waarom is Snapchat zo in trek onder de jeugd? Waar Snapchat zich vooral in onderscheidt, is het delen van vluchtige foto’s of video’s. Hierdoor hoeven de foto’s of video’s niet perfect te zijn, zoals ze meestal op Facebook en Instagram zijn. Nee, het zijn meestal juist de grappige en spontane foto’s of video’s die het gebruik van de app zo leuk maken. Daarnaast draait het bij Snapchat niet om het aantal ‘vind-ik-leuks’, ‘likes’ of het aantal volgers. Je kan daarom ook alleen maar van jezelf zien hoeveel ‘mede-snappers’ je hebt.

Snapchat-filters

Wat Snapchat verder erg leuk en aantrekkelijk maakt is het gebruik van filters over je foto’s of video’s. Zo kun je een temperatuur-filter toepassen om te laten zien hoe warm het op je eigen locatie is of laat je een video van achter naar voren afspelen. Daarnaast ‘leest’ Snapchat je gezicht en kan het speciale filters toepassen zoals een hondensnuit of je gezicht wordt veranderd in een hamster. Om een bepaald aantal dagen worden de filters vervangen voor andere filters, hierdoor zie je niet elke dag dezelfde ‘snap’ maar blijft het leuk om alle filters uit te proberen.

Ook kun je bij elke foto of video een tekening bijvoegen. Deze is zelf te maken op je scherm door middel van je eigen vinger. Het leuke aan deze tekeningen is dat ze je ‘snap’ een hele andere lading meegeven. Dit maakt het extra leuk om met je mede-snappers te gaan snapchatten!

snapchat_filter

Bron afbeelding: https://www.youtube.com/watch?v=EMJanvJfops

Instagram Stories vs Snapchat

snapchat_instagram_stories

Bron afbeelding: http://beebom.com/how-to-create-instagram-stories-on-android-and-iphone/

Ook bij Instagram is het ongekende succes van Snapchat niet onopgemerkt gebleven. Zodoende heeft Instagram onlangs een speciale functie gelanceerd: Instagram Stories. Deze functie lijkt veel op ‘Mijn verhaal’ van Snapchat. Waar het normaal bij Instagram vooral om dé perfecte foto draait, is dat bij Instagram Stories niet het geval. Het idee is hetzelfde als bij Snapchat, je voegt een foto of video toe aan je verhaal. Deze foto of video is 24 uur zichtbaar voor je volgers. Foto’s zijn bij Instagram korter zichtbaar dan bij Snapchat, namelijk maar 3 seconden, video’s zijn daarentegen 10 seconden te zien. Filters kent Instagram ook, deze zijn echter niet zo uitgebreid als bij Snapchat, want ze kennen geen gezichtsherkenning en dus geen hondensnuiten en andere grappige filters.

Het verschil tussen beide apps zit hem vooral in de doelgroep. Waarmee je met Snapchat vooral de jeugd tot 19 jaar bereikt, bereik je bij Instagram de groep tot 24 jaar. Wanneer er naar de trends van de afgelopen jaren gekeken wordt, zie je ook dat de groep tot 35 jaar enorm groeit. Hieruit kan dus geconcludeerd worden dat met Instagram de oudere doelgroep bereikt wordt en dat is erg handig om als bedrijf te weten.

Ook voor bedrijven en marketeers is Snapchat (en dus ook Instagram Stories) een heel interessant medium. In de volgende blog over Snapchat leg ik uit waarom en op welke manieren Snapchat onderdeel kan zijn van je Social Media strategie.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte