Snapchat: zo gebruik je het zakelijk [2]

In mijn vorige blog heb ik het vooral gehad over de basis van Snapchat. Wat houdt het nou precies in en waarom is het medium zo razend populair? In deze blog ga ik dieper in op het zakelijke aspect. Waarom kun je er als bedrijf simpel gezegd niet omheen?

Snapchat is één van de populairste apps op dit moment. Veel multinationals gebruiken de applicatie om gesponsorde berichten aan te bieden aan klanten of toekomstige klanten. In Amerika is het zo dat bedrijven kunnen adverteren via Snapchat. In Nederland is dit nog niet mogelijk, maar toch kan Snapchat zakelijk gezien op een aantal manieren zeker interessant zijn.

Ga ik als bedrijf Snapchat gebruiken?

Waar het bij andere media als Pinterest of Instagram gaat om een perfecte foto gaat het bij Snapchat juist om de realtime reality content. Met andere woorden: je deelt dus niet de perfecte wereld, maar je laat zien hoe de wereld op dat moment is. Dat kan op veel manieren, maar daarover later meer!

Voordat je als bedrijf aan de slag wilt gaan moet eerst worden afgevraagd of de doelgroep van jouw bedrijf zich wel op het medium bevindt. Zo bereik je via Snapchat vooral de leeftijd tot 25 jaar. De groep tot en met 34 jaar is in opkomst.

Adverteren via de advertentiemogelijkheid van Snapchat is in Nederland nog niet mogelijk. Je moet de doelgroep dus op een andere manier bereiken. De eerste stap is dat je als bedrijf een Snapchat-account gaat aanmaken. Je moet er vervolgens voor zorgen dat de doelgroep jouw bedrijf als vriend gaat toevoegen op Snapchat. Dit bereik je het beste door je accountnaam te gaan delen op alle andere sociale media kanalen waar je toe nu toe al aanwezig bent.

Hoe zet ik Snapchat effectief in?

Duidelijk is dus dat betaald adverteren via Snapchat in Nederland nog niet mogelijk is. Hoe kun je dan op een organische manier toch jouw doelgroep bereiken? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje. Bedenk je altijd goed: wat past bij mijn organisatie?

Kijkje achter de schermen
Allereerst kan Snapchat gebruikt worden om de volgers van het account een kijkje in de keuken van je bedrijf geven. Zo kun je bijvoorbeeld het productieproces van een product laten zien of laat je zien hoe nou precies een brainstormsessie eruit ziet. Dit maakt jouw organisatie voor de volger een stuk toegankelijker.

Het is tevens een ideale vervanger voor een bedrijfsfilmpje waarin het productieproces wordt behandeld. Zo bereik je op een snelle en actuele manier je doelgroep.

Kortingscodes
Door het geven van een kortingscode via Snapchat zorg jij ervoor dat bestaande volgers blijven en nieuwe volgers aangetrokken worden. Door via andere Social Media kanalen bekend te maken dat er kortingscodes weggegeven worden via Snapchat, worden nieuwe volgers (en dus potentiële) klanten geworven.

Win-acties
Bij win-acties werkt dit principe hetzelfde. Via andere social media kondig je bepaalde win-acties aan om zo het aantal volgers flink te kunnen verhogen! Via ‘Mijn Verhaal’ laat je reacties op je actie binnenkomen. Laat degene met de leukste en origineelste reactie bijvoorbeeld winnen.

Storytelling
Een duidelijk beeld van je bedrijf geven en je imago verder verbeteren, dat kan via Snapchat. Door via ‘Mijn Verhaal’ te laten zien wie je bent en waarvoor je staat als organisatie blijven volgers geïnteresseerd in je. Dat is een prima opstapje om je crossmedia kanalen uit te bereiden. Door een sneak preview van filmpjes of artikelen te laten zien trek je de volgers bijvoorbeeld heel makkelijk naar jullie YouTube-kanaal of website.

Interactie
Persoonlijk contact via social media met een bedrijf, dat is een trend die enorm in opkomst is. Makkelijker dan via Snapchat kan het niet. Door een vraag te stellen aan je volgers ga je makkelijk een gesprek aan. Daarnaast kan het contact ook nog eens nieuwe ideeën voor het bedrijf opleveren. Dat is een fijne win-win-situatie.

Sneak peek
Als je bij je doelgroep een bepaalde nieuwsgierigheid voor de promotie of lancering van een nieuw product wilt wekken, dan komt Snapchat goed van pas. Zo kun je op ‘Mijn Verhaal’ van Snapchat korte foto’s of filmpjes zetten. De volgers van je account kunnen deze 24 uur zien. Met deze functie wek je als bedrijf de nieuwsgierigheid en interesse van je doelgroep.

Exclusieve content
Via Snapchat is het delen van exclusieve content heel erg makkelijk. Doordat de Snaps maar maximaal 24 uur zichtbaar zijn op ‘Mijn Verhaal’ en Snaps naar losse personen maximaal 10 seconden zichtbaar zijn kun je makkelijk sneak previews van een bepaald product of evenement naar volgers sturen. Hierdoor stijgt het aantal volgers van jouw account gegarandeerd. Het voordeel van Snapchat: het hoeft allemaal niet zo perfect of gelikt te zijn, wees gewoon jezelf. Daarnaast kost het delen van deze content niets, dat in tegenstelling tot advertenties op radio of tv of andere Social Media kanalen.

Wat is het effect?

Het effect van Snapchat is op dit moment helaas moeilijk te achterhalen. Anders dan bij bijvoorbeeld Facebook zijn er geen statistieken beschikbaar, maar dat is bij de vluchtigheid van Snapchat ook minder interessant. Je kan daarnaast ook niet achterhalen waar je volgers vandaag komen en hou oud ze precies zijn. Snapchat wordt vooral gebruikt voor klantenbinding en imago verbetering van een bedrijf. Richt je vooral op het ‘persoonlijke’ contact met je volgers! Er zijn echter wel een aantal oppervlakkige gegevens die kunnen vertellen of je daadwerkelijk succes hebt:

  • Het aantal volgers van het account;
  • Het aantal volgers dat snaps geopend heeft;
  • Het aantal volgers dat jouw verhaal geopend heeft;
  • Het aantal screenshots van de snaps of het verhaal;
  • De mate waarin er wordt gereageerd op jouw Snaps.

Ben je benieuwd wat het gebruik van Snapchat voor jouw Social Media strategie kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

Deel 1 van deze blog gemist? Lees ‘m hier!

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte