Jolien Lankheet

Social media: de tool voor klantcontact

Facebook telt in Nederland zo’n 7.6 miljoen dagelijkse gebruikers en op Instagram zijn dagelijks ongeveer 2.1 miljoen Nederlanders actief. Deze social media kanalen zijn voor veel bedrijven een belangrijke tool om in contact te komen en te blijven met klanten. Niet alleen het grote aantal gebruikers, ook de betrokkenheid van deze gebruikers is voor bedrijven een belangrijke reden om actief te zijn op social media. Het is dan ook niet gek dat veel bedrijven op sociale media zitten.

Misschien vraag je je nu af..

Waarom is het zo belangrijk om betrokken klanten te hebben?

Betrokken klanten zijn vaak loyaal aan een merk. Klanten die loyaal aan een bedrijf zijn, zijn sneller geneigd opnieuw producten of diensten te kopen, of hun positieve mening te delen met andere (mogelijke) klanten. Bovendien is het vaak goedkoper om bestaande klanten te behouden dan om nieuwe klanten aan te trekken.

Likes en followers leveren bedrijven goed geld op. In eerste instantie, omdat gelikete berichten meer bereik krijgen, omdat deze ook zichtbaar zijn op tijdlijn van volgers van diegene die het bericht geliket heeft. Daarnaast blijft een bericht dat je gezien hebt, in je hoofd hangen waardoor je bedrijf herkenbaar wordt. Een nieuwe klant heeft namelijk zo’n 7 contactmomenten nodig voordat diegene tot aanschaf van een product overgaat. Ook voor het algoritme van Instagram en Facebook zijn likes en volgers van belang: hiermee wordt onder andere bepaalt welke berichten wel en niet zichtbaar zijn op een tijdlijn.

Hoe vergroot je de betrokkenheid van je klanten?

Er zijn verschillende manieren om de betrokkenheid van klanten bij je bedrijf of merk te vergroten. De belangrijkste zijn:

  • Zorg ervoor dat je berichten relevant zijn voor de klant, d.w.z. zorg dat de klant zich verbonden voelt met jouw als merk en dat hij/zij zich met jouw merk kan identificeren.
  • Maak gebruik van foto’s en/of video’s in je berichten.
  • Zorg voor een conversatie. Stel een vraag in je berichten of laat klanten zelf de vraag stellen die jij dan weer kan antwoorden. Zo ben je als bedrijf ook zelf betrokken met je klanten.
  • Plan berichten op het juiste moment, d.w.z. wanneer je klanten actief zijn op social media.

Betrokkenheid kopen?

Documentairemaker Nicolaas Veul ging op onderzoek uit naar de financiële wereld achter Instagram. Hij plaatste alles wat hij ontdekte op zijn account @followme.doc. In de documentaire #followme die op VPRO èn via IGTV – het videokanaal van Instagram – was te bekijken, was te zien wat hij ontdekt had. Hij liet zien hoe je gemakkelijk je aantal volgers kunt vergroten: je koopt je volgers gewoon. Op verschillende sites kun je een pakket volgers kopen voor een klein bedrag. Er zijn hele netwerken die dit voor je kunnen regelen. Met resultaat: Nicolaas zag zijn volgers binnen een mum van tijd groeien.

Maar.. is dit wel wat je wilt?

Zoals eerder gezegd zijn betrokken volgers erg belangrijk. De volgers die je koopt zijn helemaal niet betrokken bij je merk. Ze zorgen er alleen voor dat je aantal volgers omhoog gaat! Bovendien, en eigenlijk het belangrijkste: het is verboden om nepvolgers te kopen.

Nu was in de documentaire ook te zien dat je ook likes kunt kopen. Hoewel dit goed is voor de betrokkenheid bij een bericht, zou je dan voor elk bericht likes moeten kopen om het niet te laten opvallen dat je likes gekocht zijn. En wat levert het op? Neppe betrokkenheid. Deze volgers zullen nooit je producten of diensten kopen. Maar.. de volgers van die volgers dan? Hoogstwaarschijnlijk zijn dit ook nepaccounts, dus gekochte ‘likes’ zullen er niet voor zorgen dat je berichten op de tijdlijn van jouw potentiele klanten verschijnen.

Belangrijkste boodschap: Zorg er dus voor dat je eigen echte klanten betrokken zijn en blijven!

Wij helpen jou daar graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte