John Roerdink

Social media scoort tijdens Marveldtoernooi 2019

Ook dit jaar was Marotura weer aanwezig op het Internationaal Marveldtoernooi. Verspreid over de vrijdag t/m zondag waren mijn collega’s Anna Börjes, Anna Schmalöer en Jolien Lankheet en ik, John Roerdink, aanwezig op dit prachtige evenement om ondersteuning te bieden bij de berichtgeving op social media. Dat deden we trouwens samen met een heleboel andere vrijwilligers, waaronder onze oud-collega Jelske. De onderlinge samenwerking en sfeer was echt super!

Over het Marveldtoernooi

Het Internationaal Marveldtoernooi is een voetbaltoernooi voor spelers geboren op of na 1 januari 2004. (Een kort rekensommetje vertelt ons dat deze spelers maximaal 15 jaar oud zijn.) Twaalf jeugdteams van verschillende (inter)nationale topclubs nemen het in drie dagen tegen elkaar op: op vrijdag en zaterdag zijn de poulewedstrijden, op zondag is de finaledag. Het toernooi wordt gehouden op Sportpark Den Elshof, de thuisbasis van gastheer s.v. Grol die zelf ook ieder jaar een deelnemend team afvaardigt.

Prachtige deelnemerslijst

Het was dit jaar alweer de 30e editie van het Internationaal Marveldtoernooi, een jubileumeditie dus. Zelf heb ik jarenlang s.v. Grol gevoetbald, dus ik telde toch even terug om te achterhalen of ik zelf ook ooit aan dit toernooi heb deelgenomen. Ik kwam tot de conclusie dat ik op het veld moet hebben gestaan als speler van Grol C1 toen de allereerste editie van dit toernooi plaatsvond. Helaas kende het deelnemersveld van destijds toch wat minder aansprekende namen dan de ploegen die de laatste jaren op het toernooi actief zijn. Enigszins jaloers kijk ik terug op de deelnemerslijst van deze editie, met prachtige internationale ploegen als Barcelona, Manchester City, Paris Saint-Germain en de traditionele top 3 van Nederland: Ajax, PSV en Feyenoord. Maar er gaat natuurlijk niets boven de derby tegen Longa’30, zeg ik tegen mezelf om de spreekwoordelijke pijn toch iets te verzachten.

Zweetdruppels

Terug van 1989 naar 2019. Inmiddels hebben verschillende social media hun intrede gedaan en die zetten we volop in om het toernooi onder de aandacht te brengen.
In de weken voorafgaand aan het toernooi beginnen we aan de warming-up met diverse berichten op social media om het toernooi alvast onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Wanneer op donderdagavond tijdens de sponsoravond de officiële opening van het toernooi plaatsvindt, gaan we t/m zondagavond volle bak los op alle kanalen, tot ruim nadat Barcelona de finale met 2-0 van PSV heeft gewonnen.

Met het hele team werken we keihard om zo actueel mogelijk te zijn in onze berichtgeving, proberen we de online volgers een zo compleet en gevarieerd mogelijk beeld van het toernooi te geven en ondertussen reageren we op de vele vragen en reacties van mensen m.b.t. het toernooi, die regelmatig afkomstig zijn uit landen buiten Nederland. In de week na het toernooi doen we de cooling down in de vorm van berichten met collages en prachtige sfeer- en actiefoto’s, interviews met diverse bekenden in de voetbalwereld – er zijn er ieder jaar meer op het sportpak te spotten, dus niet ieder interview kon nog tijdens het toernooi worden gepubliceerd - en prachtige compilaties en luchtopnames van het toernooi. Het heeft soms wat zweetdruppels gekost, maar als team hebben we samen met de andere collega’s van het PR & Communicatieteam een prachtige teamprestatie neergezet.

Social media Marveldtoernooi: feiten & cijfers

Om je een beeld te geven van wat we met het social mediateam van Marotura gerealiseerd hebben, volgen hier een aantal feiten & cijfers :

 • Mensen konden de finalewedstrijden online bekijken via een livestream
 • Er waren inbox berichten en reacties van over de hele wereld, van Nederland tot aan Mexico.
 • Facebook:
  • Meer dan 100 berichten geplaatst, die gemiddeld 1600 mensen hebben bereikt en bijna 250 keer zijn gedeeld
  • Meer dan 4200 likes en 300 reacties, 1800 link clicks
  • Video’s zijn in totaal meer dan 22.000 keer bekeken.
  • Ongeveer 250 nieuwe volgers
 • Instagram:
  • 37 berichten geplaatst die gemiddeld ongeveer 1000 mensen hebben bereikt.
  • Meer dan 3000 likes en 10000 videoweergaven
  • Ongeveer 125 nieuwe volgers
  • Beste bericht: Video einde finale Barcelona - PSV
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marveld Tournament (@int.marveld_tournament) op 16 Jun 2019 om 8:16 (PDT)

 • Twitter:
  • Bijna 50 tweets
  • 81.2 duizend impressies
  • Meer dan 8000 profielbezoeken
  • Ongeveer 100 nieuwe volgers
 • Snapchat:
  • 35 nieuwe volgers

 

Met onze aanpak en werkzaamheden op het gebied van social media helpen we dus mee om er ook online een prachtig en succesvol toernooi van te maken. En dat is gelukt, zoals de cijfers hierboven laten zien. Daarnaast liet toernooivoorzitter Marco Frank weten: “We zitten ruim boven de 8.000 bezoekers in drie dagen. Vorig jaar hadden we al een topjaar en nu zitten we daar zelfs nog iets boven. Veel onbekende gezichten ook, het publiek komt niet alleen uit de regio Groenlo. We merken dat mensen ons via sociale media vinden.”

De 30e editie van het Internationaal Marveldtoernooi was dus in alle opzichten een groot succes, zowel op het voetbalveld als online!

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte