Redouane Taouil

Tijd voor een demarrage? Online mediagebruik in het wielrennen

Zo’n 18 jaar geleden maakten mijn tweelingbroer en ik onze eerste website. Deze website stond in het teken van twee sport grootheden: (1) de beste voetballer aller tijden, Diego Armando Maradona en (2) vijfvoudig Tour de France winnaar, wielrenner Miguel Indurain. Indurain reed in dienst van de Spaanse wielerploeg Banesto. Met hun kenmerkende rood met witte shirt en blauwe broek kon ik als klein kind de Banesto-renners goed onderscheiden van de rest van het peloton. Jaar in, jaar uit, heb ik urenlang naar de wedstrijdbeelden voor de televisie gekeken, in de hoop om een glimp van mijn wieleridolen op te vangen. Buiten deze wedstrijdbeelden om, was ik voornamelijk aangewezen op het sportjournaal en de kranten om meer te weten te komen over de wedstrijduitslagen en standen.

Online weinig veranderd

Eigenlijk is in de loop der jaren het mediagebruik in de wielersport bijzonder weinig veranderd. Een wielerwedstrijd wordt nog steeds op de ouderwetse manier uitgezonden, waarbij de kijker voor nieuws en achtergronden afhankelijk zijn van de wielercommentator. De beelden laten wel prachtige en spectaculaire landschappen en architectuur zien, maar deze beelden zijn vooral mooi voor citymarketing en geschiedenisliefhebbers. De hedendaagse wielerliefhebber wil vernieuwing. De wielerfan zit te wachten op realtime informatie. Via apps en online communities wil de fan bijvoorbeeld weten waar de favoriete renner zich bevindt in de koers. Wat wordt er besproken in de ploegleiderswagen en tussen renners onderling? En wat is de fysieke gesteldheid van de koploper om zelf een inschatting te kunnen maken of deze renner kans maakt op de overwinning. En realtime gedurende de koers met andere fans kunnen communiceren over de wedstrijdverloop en prestaties van de renners.

Innovatie is gewenst

Wat opvallend is, is dat juist de wielersport een enorme voorloper is op het gebied van innovatie. Bijna elke wielerploeg werkt tegenwoordig wel samen met een universiteit en implementeert jaarlijks vernieuwingen op het gebied van voeding, trainingsmethoden, wielermateriaal en wieleroutfits. En tegelijkertijd loopt deze sport ten aanzien van andere mondiale sporten achter op het gebied van vernieuwingen op mediagebied. Andere sporten voorzien via online kanalen en verschillende social media kanalen de fans 24/7 van unieke beelden van voor en achter de schermen en weten zo op een goede manier de (jongere) fans aan zich te binden. Helaas is dit (nog) niet het geval in het wielrennen. Een mooie kans voor een demarrage dit jaar?

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte