Thijs Holtslag

Voice search: wat is het en hoe speel je erop in?

Zoeken via de zoekmachine van Google doen we allemaal wel eens, zowel op desktop als op mobiel. Mobiele zoekopdrachten nemen volgens onderzoek steeds meer toe. In 2018 is 52% van de zoekopdrachten mobiele zoekopdrachten. Onder deze zoekopdrachten nemen ook voice search steeds meer toe. Voice search is het zoeken via spraak. Dit gaat sneller en eenvoudiger dan een ingetypte zoekopdracht.

Google Assistent

Je hebt vast wel eens gehoord van de voice assistents Alexa, Siri of Cortana. Sinds afgelopen zomer kunnen we hier Google assistent aan toevoegen. Dankzij Google assistent kun je via je mobiel door middel van spraak acties of zoekopdrachten laten uitvoeren. Hierbij moet je denken aan spraakopdrachten als: “Speel popmuziek van YouTube af op Chromecast”. Hierbij zal Google Assistent gelijk zoeken naar een video op YouTube en deze via de bekende Chromecast afspelen.

Google Home

Het blijft echter niet bij Google assistent. Via Google’s nieuwste product Google Home probeert Google een prominentere plek te krijgen binnen de huiskamers in Nederland. Hierdoor wordt het voor de gebruiker nog makkelijker om media af te spelen, apps te gebruiken of te zoeken binnen de zoekmachine. Google Home is sinds 24 oktober in Nederland verkrijgbaar.

Invloed op SEO?

De zoekopdrachten die uit voice search voortvloeien zullen invloed hebben op de zoekresultaten. Hierbij moet je denken aan een toename in zoekopdrachten met dagelijks taalgebruik, vraagstelling en lokale zoekresultaten. Denk bijvoorbeeld aan de zoekopdracht: “Restaurant in de buurt”. Dit is een typisch zoekopdracht die je bij een voice search verwacht. In het onderstaande afbeelding zie je de trend hiervan toenemen in de afgelopen jaren.

Niet achterblijven

Hoe zorg je er voor dat je niet achterblijft? We geven je alvast een paar tips.

  • Zorg in ieder geval dat je website SEO geoptimaliseerd is, dat de teksten duidelijk, logisch en niet te moeilijk geschreven zijn. Daarnaast is het goed om in je content antwoord te geven op vragen. Aangezien voice searches vaak vraagstellingen zullen zijn, kun je hier op inspelen met je content. De voice assisstent maakt vervolgens een featured snippet binnen de Google resultaten. Deze zal het antwoord voorlezen en de websitenaam benoemen. De strijd om de toppositie wordt groter.
  • Belangrijk is dat je Google Mijn Bedrijf pagina up-to-date en volledig ingevuld is. Google assistent haalt hier zijn informatie vandaan en je Google Mijn Bedrijf is ook van belang voor lokale zoekopdrachten.

Wil je meer weten over hoe jij goed gevonden wordt binnen Google en kunt inspelen op voice search? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte