John Roerdink

Wat is er gebeurd met de internetgiganten uit de jaren ‘90?

Ken je ze nog? Sites als Netscape, Altavista, Winamp, Real Player en Hyves? Eén ding hebben ze in elk geval gemeen: ze zijn allen uit het zicht verdwenen. Een overwicht in de online wereld kan duidelijk van korte duur zijn. Wat is er gebeurd met de grote internetgiganten uit de jaren ‘90 en uit de periode kort daarna? Een kijkje in het verleden.

Netscape Navigator

We trappen af met Netscape Navigator. Deze internetbrowser uit de Verenigde Staten werd in het verleden vaak gebruikt om door het ‘World Wide Web’ te surfen. Voordat Microsoft haar Internet Explorer op de markt bracht zat Marc Adreessen, het bedrijf van Netscape Navigator, al op de beurs. Het marktaandeel van Netscape kelderde echter enorm toen Microsoft besloot om Internet Explorer standaard bij de aankoop van een Microsoft Windows-besturingssysteem mee te leveren. De Amerikaanse internetaanbieder AOL besloot in 1998 Netscape Navigator over te nemen van Marc Adreessen voor 10 miljard dollar. Een nieuw leven blazen in de browser lukte echter niet. In 2007 werd besloten dat de browser ophield met bestaan.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Netscape_Navigator

AltaVista

In 1995 werd AltaVista als een project van Digital Equipment Corporation online gezet. AltaVista kan gezien worden als een voorloper van Google. In de late jaren ‘90 maakte AltaVista furore als een uitgebreide zoekmachine. Met 80.000.000 hits per dag bereikte AltaVista haar hoogtepunt.

Niet veel later werd de zoekmachine aan Compaq verkocht. Met een andere strategie, waaronder het aanbieden van online winkelen en e-mails verloor de in de jaren ‘90 zo populaire zoekmachine haar grip op de markt. Concurrenten als Google kregen steeds meer populariteit waardoor AltaVista het moest bekopen. Als niet veel later Yahoo Digital Equipment Corporation overneemt is het gedaan met AltaVista. De zoekmachine werd in 2013 opgeheven.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/AltaVista

Winamp

Winamp was een computerprogramma waar je kosteloos muziek- en videobestanden op kon afspelen. Het programma is in het jaar 1997 door Nullsoft ontwikkeld. Het bedrijf was zo razend populair dat het amper twee jaar later voor 80 miljoen dollar werd verkocht aan AOL. Echter resulteerden de updates van het muziek- en videoprogramma in een regelrechte flop. Het gevolg was dat de gebruikers naar de concurrenten van het Amerikaanse bedrijf vertrokken.

In 2013 kondigde AOL aan dat het bedrijf een tijdelijke ‘time-out’ kreeg. Een jaar later werd echter bekend dat het bedrijf over werd genomen door het Belgische Radionomy. Het bedrijf is tegenwoordig nog steeds online, maar van een nieuwe versie van Winamp is nog geen sprake.

Bron: https://winamp-classic.nl.softonic.com/

RealPlayer

RealPlayer is een mediaspeler van het bedrijf RealNetworks. De eerste versie van de mediaspeler kwam in 1995 uit. Het was de eerste gratis mediaspeler. Wat de gebruiker voor deze gratis dienst terugkreeg waren reclames en spyware. De speler heeft ooit de titel ‘het op twee na slechte technische product aller tijden’ gekregen. Realplayer bestaat daarentegen nog steeds. Een herziene versie met de naam RealPlayer 16 is tegenwoordig voor elk besturingssysteem te downloaden.

Hyves

Een ander voorbeeld is Hyves. Hyves is het bewijs dat het ook in Nederland lastig is om als online marktleider in jouw segment aan de top te blijven. Hyves, opgericht in 2004, is een ‘social network site’. Het platform boekte snel succes: het eerste jaar had het al meer dan een miljoen gebruikers. De echte hoogtijdagen vonden plaats in 2009 en 2010. Het platform bereikte een mijlpaal van 10 miljoen unieke gebruikers.

Helaas voor Hyves ging het de tweede helft van 2010 een stuk minder. Facebook, die in andere landen al de marktleider was, begon ook in Nederland te groeien. Toch koos de Telegraaf Media Groep ervoor om Hyves voor een dikke 46 miljoen euro te kopen. Een nieuw leven kregen ze niet meer in het sociale mediaplatform. In 2013 werd de stekker uit het Nederlandse bedrijf getrokken.

Bron: https://www.bijgespijkerd.nl/online-branding/hyves-gaat-eindelijk-haar-uiterlijk-vernieuwen

(Wél) online succes boeken?

Wil jij wél blijvend online succes boeken? Er zijn genoeg mogelijkheden om jouw internetstrategie te verbeteren. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte