Julian Oolthuis

Weet jij al wat Google van jou weet?

Met alle commotie rondom de privacy en gebruikersdata binnen Facebook naar aanleiding van het schandaal met Cambridge Analytica, zul je haast vergeten dat er nog een andere gigant is die erg veel van ons weet. We hebben het hier natuurlijk over Google! Maar wat weet Google precies van ons? Dat is iets wat ik wel graag zou willen weten. En het mooie is: dat kan! Ik laat je zien hoe.

Ontdek Google ‘Mijn Activiteit’

Google heeft sinds 2016 een platform genaamd Mijn Activiteit. Binnen dit platform zie je onder andere jouw:

  • zoekgeschiedenis,
  • de websites die je bezocht hebt,
  • YouTube-video`s die je hebt bekeken hebt en nog veel meer.

Wat de naam al zegt, houdt Google in Mijn Activiteit al mijn activiteiten binnen de Google producten bij en dat zijn er nogal wat.

Een feest van herkenning..

Ik open de website Mijn Activiteit en log in met mijn Google account. Wat ik vervolgens zie vind ik niet echt verrassend. Ik heb recent Gegoogled op een serie van Netflix en ik heb ook een aantal video’s bekeken op Youtube. Dat mag Google best van mij weten, toch? Ik scroll verder naar beneden en zie ook welke apps ik heb gebruikt op mijn Android smartphone (ook van Google). Het zijn een hoop websites en wederom een aantal Youtube video’s, maar naarmate ik verder naar beneden scroll, hoe meer ik van mijn eigen persoonlijke leven zie. Deze gegevens lopen door tot aan de de afgelopen 3 jaar. Hoe langer ik kijk, hoe meer ik me realiseer dat Google wel erg veel van mij weet. Wat ik lees op het internet, welke video’s ik bekijk of beluister op Youtube; het is al met al een aardig goed profiel over wie ik ben en waar mijn interesses liggen. Naast bekeken webpagina’s en video’s houdt Google ook je locatiegeschiedenis bij. Waar was ik ook alweer op vakantie in de zomer van 2016? Ik zie het haarfijn terug in mijn locatiegeschiedenis. Ik zie zelfs nog precies de locatie van de ijssalon terug die ik heb bezocht.

..of George Orwell’s 1984 in het echt?

Ik heb niets te verbergen, of toch wel? Misschien heb je wel eens gehoord over George Orwell’s boek 1984. Het is een oud science fiction boek dat intussen grotendeels science fact is geworden. Het gaat er niet zozeer om welke informatie er verzameld wordt, maar wel wat ermee gedaan wordt. Hebben we daar invloed op, ook al hebben we niets te verbergen? We doen al een poging met de GDPR. Tegelijkertijd maakt al die informatie die Google over ons verzamelt het leven zoveel gemakkelijker. Ik hoef alleen nog maar online te zoeken naar wat ik nodig heb. Nog voor ik mijn zoekterm in Google afgemaakt heb, heeft ze me al suggesties gegeven.. die wederom precies matchen met wat ik zocht.

Last but not least

Google geeft je de mogelijkheid om alle gegevens over jezelf te downloaden. E-mails, contacten, Google Drive bestanden, de foto’s die je hebt gemaakt met je telefoon. Het is er allemaal en je kunt ze als zip bestanden downloaden. In mijn geval kon ik 3 bestanden downloaden, die bij elkaar wel 10Gb schijfruimte innemen…

Wat mag Google van jou weten? Jij bepaalt.

Gelukkig biedt Google de mogelijkheid om aan te geven welke data Google mag verzamelen. Voor ieder afzonderlijk onderdeel kun je met een schakelaar aangeven of Google de data al dan niet mag verzamelen. Daarnaast is het ook mogelijk om de data die Google tot nu toe heeft verzameld te verwijderen. Waar ga jij voor? Gemak, privacy of allebei?

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte