Anna Schmalöer

Wordt WhatsApp ook social medium?

Ondanks een indrukwekkende groei van het aantal actieve accounts van verschillende social media, zien we toch langzaam maar zeker een verschuiving plaatsvinden. Met name de jongere generatie maakt afnemend gebruik van grote open platformen. Het gebruik verschuift naar de gesloten netwerken zoals bijvoorbeeld WhatsApp, Snapchat en Instagram.

Wat gaat deze ontwikkeling betekenen voor het huidige social media landschap. Gaan de traditionele netwerken helemaal verdwijnen? Lees snel verder welke invloed deze ontwikkeling heeft op de sociale media.

De invloed van Social Search op SEO

Het is nu eigenlijk nog te vroeg om antwoord te geven op de gestelde vraag. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het feit dat de Instant Messaging platformen gesloten zijn en alleen toegankelijk voor het eigen netwerk van gebruikers en/of contacten.

Daarnaast is iedereen sociaal steeds actiever en neemt Social Search een steeds belangrijkere plaats in het online zoekgedrag in. Het kleine schermpje van de smartphone functioneert als slagveld waarop social media gigant Facebook en zoekgigant Google strijden om de gunst van de consument op zoek naar informatie. Facebook werkt hard aan een sterk verbeterde zoekfunctionaliteit in de mobiele Facebook app. Tegelijkertijd werkt Google nauwer samen met Twitter om tweets sneller te indexeren.[1] Alleen al om deze redenen is de strijd door de openbare platformen nog lang niet verloren.

Sterker nog, de zoekresultaten in de zoekmachines worden enerzijds bepaald door de (technische) bouw van de site en de geschreven content en anderzijds door de populariteit en relevantie van diezelfde content.

Hoewel Google aangeeft de populariteit van status-updates officieel niet mee te laten wegen bij de bepaling van de ranking, lijkt het er steeds meer op dat websites met content die viral gaat als relevanter worden beoordeeld en daardoor een hogere ranking scoren.

WhatsApp als verlengstuk van de klantenservice

WhatsApp heeft wereldwijd ruim 1 miljard volgers. Per dag worden er zo’n 42 miljard berichten en 250 miljoen afbeeldingen en video’s verstuurd. In Nederland maken 9,8 miljoen mensen gebruik van WhatsApp. Het is in Nederland zelfs de meest gebruikte App, dus ook populairder dan Facebook [2]. En dat is een interessant gegeven voor wie WhatsApp zakelijk in wil zetten.

WhatsApp structureel actief inzetten als online marketing instrument om bij te dragen aan bedrijfsdoelstellingen lijkt nog ver weg, wij verwachten dat dit in de toekomst zeker gaat gebeuren, echter wanneer is nog de vraag. Voor instant messaging is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van contactgegevens of op een andere manier een connectie hebt met bedrijven of particulieren. Je kan dus niet zomaar je boodschap verspreiden via deze netwerken. Het is wel verstandig om alvast bijvoorbeeld WhatsApp aan te bieden als (laagdrempelig) contactmogelijkheid met jouw organisatie.

WhatsApp is een fundamenteel onderdeel geworden van mobiele communicatie. 40% van de Nederlanders start zijn of haar digitale dag zelfs met WhatsApp en dat is meer dan e-mail (38%). Het aanbieden van contact via WhatsApp kan toch net wat makkelijker zijn dan de telefoon pakken of het contactformulier invullen. Op die manier kan IM (indirect) bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast wordt WhatsApp op dit moment al door een behoorlijk aantal bedrijven aangeboden als servicekanaal naast de traditionele klantenservice.

Wordt WhatsApp een volwaardig online marketing instrument?

WhatsApp wordt dus momenteel vooral door bedrijven gebruikt als een verlengstuk van de klantenservice. Is het verspreiden van marketinggerelateerde berichten via WhatsApp de volgende stap? Hiermee moet men voorzichtig omgaan. Slechts één procent van de mensen die WhatsApp gebruiken zou het waarderen als er reclame via WhatsApp binnen zou komen.

Wij volgen de mogelijke verschuivingen in het social media landschap op de voet en blijven je hierover uiteraard informeren.

Bronnen:
[1]: Social media Trends 2017 https://mediaweb.nl/blog/social-media-marketing-trends-2017/
[2]: https://www.frankwatching.com/archive/2016/02/20/zakelijk-whatsapp-iets-voor-jou-22-cases-ter-inspiratie/

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte