Julian Oolthuis

Zo haal je meer uit Google Mijn Bedrijf

Sinds een paar maanden is Google hard bezig om de functionaliteiten van Google Mijn Bedrijf te upgraden. Een slimme zet om gebruikers betrokken te houden. Voorheen logden bedrijfseigenaren vaak maar eenmaal in: nadat de locatie was geverifieerd had je er als bedrijfseigenaar immers nog weinig te zoeken. Dat is nu anders! Met deze tips haal je meer uit Google Mijn Bedrijf.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Allereerst een kleine intro: wat is Google Mijn Bedrijf eigenlijk? Het is een gratis functionaliteit van Google waarmee bedrijven hun vindbaarheid binnen Google kunnen optimaliseren. De gegevens worden getoond in Google Search (local pack), Google Maps en Google Plus. Wanneer je zoekt naar een bedrijf in Google, krijg je aan de rechterkant van de zoekresultaten de gegevens van het betreffende bedrijf te zien. Die gegevens kunnen via Google Mijn Bedrijf worden ingevuld. Het blok toont adresgegevens, maps, openingstijden, routebeschrijving, reviews, etc.

Vul je de gegevens niet zelf in? Dan vult Google deze voor je in, met informatie die van allerlei andere websites worden gehaald, denk bijvoorbeeld aan telefoongids.nl, openingstijden.nl, je eigen website, etc. Echter alleen als je de gegevens zelf invoert, weet je zeker dat deze 100% correct zijn. Heb je je Google Mijn Bedrijf nog niet geclaimd? Dat kan eenvoudig. Google je bedrijfsnaam en klik vervolgens in het rechterblok op ‘Bent u eigenaar van dit bedrijf?’. De rest wijst zich vanzelf.

Optimaliseer de weergave van je bedrijf in Google

Heb je je Google Mijn bedrijf al wel geclaimed? Goed bezig! Optimaliseer deze dan met de volgende tips:

Tip 1 – Maak je profiel zo compleet mogelijk
Toegegeven: deze eerste tip is een schot voor open doel, maar toch zien we nog te vaak dat bedrijven hun Google Profiel niet compleet hebben ingevuld. Maak gebruik van de mogelijkheden. Controleer al je gegevens, zorg ervoor dat je Google Maps locatie correct is, voeg je website en openingstijden toe. Let op: ga je binnenkort verhuizen of ben je net verhuisd met je bedrijf, vergeet dan niet om ook hier je adres aan te passen. Voeg ook actuele foto’s toe die betrekking hebben op je bedrijf. Toon je medewerkers, de binnen- of buitenkant van je pand of foto’s van je producten of diensten. Het maakt je organisatie tastbaarder in de zoekresultaten.

Tip 2 – Maak gebruik van Google Post
Het profiel van Google Mijn Bedrijf biedt ruimte voor standaard informatie. Sinds juni van dit jaar kun je echter ook Google Posts toevoegen. Je kunt hiermee content plaatsen die direct in het Google overzicht van je bedrijf verschijnt. Handig dus om nieuws, vacatures of andere bijzonderheden in beeld te brengen. Met deze functionaliteit biedt Google jou als bedrijf een manier om nog meer op te vallen in de zoekresultaten van Google. De Google Post blijft 7 dagen in Google zichtbaar, zorg dus dat je steeds nieuwe berichten toevoegt.

Tip 3 – Voeg extra links toe
Google wil met de zoekresultaten zo goed mogelijk in de behoefte van de gebruiker voorzien. Steeds vaker gebeurt het dat een gebruiker voor de informatie niet eens meer naar je website hoeft, maar deze al in de Google zoekresultaten vindt. De extra links die je kunt toevoegen zijn afhankelijk van de categorie waar een bedrijf onder valt. Voor restaurants is het bijvoorbeeld mogelijk om direct de menukaart toe te voegen of een link toe te voegen voor reserveringen op de website. De meeste bedrijven kunnen ook direct een link naar de contactpagina toevoegen. Het maakt de drempel om contact op te nemen nog lager, met slechts één druk op de knop.

Tip 4 - Maak gebruik van ‘Vraag & Antwoord’
Het is, via de bedrijfsvermeldingen in Google, sinds kort ook mogelijk om vragen over het betreffende bedrijf te stellen of te beantwoorden. Een slimme manier van Google om zoveel mogelijk informatie over bedrijven te verzamelen dankzij de input van hun eigen gebruikers. Google zelf omschrijft de functionaliteit als volgt:

“In Google Maps kunt u vragen stellen en beantwoorden over de plaatsen en bedrijven die u ziet. Bedrijfseigenaren en anderen kunnen rechtstreeks reageren op deze vragen en antwoorden.”

Wanneer je (via je smartphone) in Google zoekt op een bedrijf, heb je dus de mogelijkheid om direct een vraag te stellen. Deze kan beantwoord worden door andere gebruikers, maar ook door de ‘eigenaar’ van het bedrijf. Als je als eigenaar bent ingelogd in de Google Maps-app, krijg je een melding van Google wanneer er een vraag gesteld is. Deze kun je vervolgens beantwoorden. Tip: ook dit is service, dus probeer de vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Ook in de reguliere Google zoekresultaten is het mogelijk dat gebruikers vragen beantwoorden over jouw locatie. Wanneer de gebruiker zoekt op jouw bedrijf, kan hij of zij onderstaande melding te zien krijgen:

Een voorbeeld van een vraag die gesteld kan worden:

Benut bovenstaande tips voor Google Mijn Bedrijf en je zult zien dat je beter vindbaar én bereikbaar bent via Google. Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de vindbaarheid van jouw bedrijf in Google? Daar helpen wij je graag bij. Bel ons voor aan afspraak: 053 – 879 53 45.

Neem contact op
Digitale transformatie
Digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen. Bij de digitale transformatie zorgen we er voor dat digitaal in uw DNA komt.
Ontdek meer
Online business
Op basis van kennis over uw klant en data zetten we succesvolle, creatieve online campagnes in voor uw bedrijf. Met als doel: meer leads en conversies.
Ontdek meer
Digitale specialist Nederlandse en Duitse markt
Marotura is al jarenlang actief op de Nederlandse en Duitse online markt. We zijn daarom de digitale specialist voor de Nederlandse en Duitse markt.
Ontdek meer
Altijd
op de hoogte